Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KAŞ- Etki Çemberler Vakfı’nın Koton işbirliğiyle hayata geçirdiği proje, cennet tatil beldesi Kaş’ta işletmelerin plastik kullanımını azaltmayı hedefliyor

‘’Sadece Akdeniz’e günde yaklaşık 144 ton plastik bırakan bir ülkeyiz ve maalesef bu alanda diğer ülkeler arasında birinci sıradayız. Denizlerimizi plastik atıklardan koruyabilmek için Plastiksiz Kaş Projesi’ni başlattık.”

Bu sözler Etki Çemberleri Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Gezgüç’e ait. Akdeniz’in incisi Kaş’ı plastiklerden korumak için kafe, restoran ve otellerle de işbirliği yapmışlar. Bir işbirliği de Koton ile hayata geçirilmiş. Koton’un, Plastiksiz Kaş Projesi ile Kaş’ta plastik kirliliğine karşı mücadeleye destek vererek, doğanın ve modanın dönüşümüne öncülük ettiğini belirten Gezgüç, ‘’Sürdürülebilirlik ve çevre konusundaki çalışmalarıyla sektörde öncü bir rol üstlenen Koton’u projemizde yanımızda görmekten gururluyuz’’ dedi.

Haberin Devamı

Kamuoyu ile sürdürülebilirlik taahhütlerini ve ilerleme adımlarını şeffaf şekilde paylaşma ilkesini benimseyen Koton, kurumsal destekçisi olduğu Etki Çemberleri Vakfı’nın UNDP Küresel Çevre Fonu ve yerel mentor olarak Raw Vakfı ile geliştirdiği, Plastiksiz Kaş Projesi’nin tanıtımına bir grup çevre gönüllüsü ile birlikte katıldık.

İşletmelerin yüzde 50’si

Proje ile Kaş’ta plastik kullanımının azaltılması, işletmelerin en az yüzde 50’sinin değişime ortak olması, taahhütte bulunan 36 işletmenin plastiksizleşme hedeflerine ulaşması amaçlanıyor.

Projenin Kaş’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, şunları söyledi: “Suya Saygı diyerek hazırladığımız özel koleksiyonlar ve farkındalık çalışmaları ile su konusunu odağımıza aldık. Çevreye duyarlı ürünler üreterek, plastik kullanımının azaltılmasını destekleyerek, sektörümüzü de bu hareketimize davet etmek üzere önemli adımlar atıyoruz. Bugün ülkemizin nadir güzelliklerinin ve deniz altı yaşamının bulunduğu Kaş bölgemizde başlayan ‘plastiksizleşme’ mücadelesinin örnek teşkil etmesini, diğer sahil illerimizdeki işletmelere model olmasını gönülden diliyorum. Değişim ancak ve ancak birlikte mümkün!”

Haberin Devamı

Plastiksiz Kaş’a Koton desteği

Kaş ilçesinin plastiksiz olması için atılan her adımın heyecan verici olduğunu söyleyen Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ise, kamu, STK’lar ve yerel yönetim işbirliğinin önemini vurguladı.

Plastiksiz Kaş’a Koton desteği

Balık pulu, elma kabuğu

Koton’un daha az kaynak tüketen, daha sürdürülebilir ürünlerden oluşan Yaşama Saygı etiketli ürünleriyle dünyada suya adanmış, bilinen tek koleksiyon olan Suya Saygı koleksiyonunu 5 sezondur müşterileriyle buluşturduğunu söyleyen Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

‘’Daha az az su kullanan tekniklerle üretilen koleksiyonumuzun yapım aşamalarında şimdiye kadar; tam 10 bin 783 litre su tasarruf ettik. 823 bin kilogram daha az karbon emisyonu sağladık. Ayrıca balık pulu, elma kabuğu gibi organik atıkları tekstil endüstrisine hammadde olarak kullanmaya başladık.”