Kışla olarak inşa edilen, ticarethane olarak kullanılan bir yapının ülkenin en büyük kütüphanesine dönüşmesi gerçek bir zaferdir! 2 milyonu aşkın kitap, günün 24 saati elimizin altında.
2014 yılında restorasyonuna başlanan tarihi 250 yılı aşkın Rami Kışlası, restorasyon çalışmalarının ardından Rami Kütüphanesi olarak hizmete açıldı. Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olan kütüphane, 220 dönümlük alan içinde. 36 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan Rami Kütüphanesi, 51 bin metrekarelik peyzaj alanıyla Avrupa’nın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi olma özelliği taşıyor.
Fatih’ten Atatürk’e
4 bin 200 kişilik oturma kapasitesi olan komplekste, 0-3 yaş ve 3-6 yaş gruplara hizmet veren Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, ortaokul ve lise öğrencileri için tasarlanmış Gençlik Kütüphanesi, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin, akademisyenlerin ve araştırmacılar başta olmak üzere tüm yetişkin kullanıcıların kaynak ihtiyaçlarına yanıt veren Yetişkin Kütüphanesi, Genel Eserler, Felsefe-Psikoloji, İlahiyat, Sosyal Bilimler, Dil Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar-Eğlence ve Spor, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya kütüphanelerinden oluşan toplam 10 adet ihtisas kütüphanesinin yanı sıra Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi de bulunuyor.
Sergi salonu da olan kütüphane, Fatih Sultan Mehmet’in şahsi kitaplığında bulunan eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Sanatla iç içe
Kütüphanenin dünyada ilk üç sırada yer aldığını belirten Rami Kışlası Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu, “İnsanların 7/24 kullanabileceği, internete sınırsız erişim sağlayacağı, kafelerinde vakit geçirebileceği, bahçesinde müzik dinletileri, şiir dinletileri, her türlü sanatsal etkinliklerin olacağı bir kütüphane mantığıyla Rami Kütüphanesi bir yaşam döngüsü şeklinde inşa edildi. 7-24 açık kütüphane mantığıyla, misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Günde 2 defa çorba ikram edeceğiz, çay ve kek ikramlarımız da gün içerisinde olacak. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize kütüphanemiz ücretsiz test kitapları temin edecek ki üniversite hayallerini gerçekleştirme noktasında bizim de ufak bir katkımız olsun istiyoruz. Kütüphanemiz sergi salonlarıyla ulusal ve uluslararası sergilere, konferanslara, etkinliklere ev sahipliği yapacak” diye konuştu.
Tarihi bir mekân
Rami Kütüphanesi’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kütüphaneye dönüştürdüğümüz Rami Kışlası’nın ülkemizin son 2 buçuk asırlık tarihinde çok önemli bir yeri var. Burası, gıda çarşısına dönüştüğünde burada uzunca bir zaman peynir sattık, sucuk pastırma satışını yaptık. Burası mezbelelik haldeydi. Burada top da oynadım. Buralara yabancı değiliz. Bir mazimiz var. Hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829’daki Osmanlı-Rus savaşının askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Rami’yi sadece bir kütüphane değil, pek çok faaliyetin de yapabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasiteyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum” dedi.
Geleceğimiz emniyette
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Gençlerimizle birlikte tüm vatandaşlarımızın kütüphaneyle ünsiyetini ne kadar güçlendirirsek, geleceğimiz o derece emniyette olacaktır. Az önce buradaki bir Anadolu Lisesi’nin mensubu gençlerle bir arada olduk. Cumhurbaşkanım 5 dakikada, okulumuzdan buraya geliyoruz dediler. Artık, burada çorbanızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Çayınızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Kek? Onu da yiyeceksiniz… Para yok. Çok mutlular, yarın sabahtan itibaren bu uygulama da başlıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, kültür merkezinin restorasyonunda ve dönüşümünde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere tüm ekibini, mimarı, mühendisinden, yüklenici firmaya varıncaya kadar herkesi tebrik ediyorum sözleriyle tamamladı.
İstanbul’un ikonik yapılarından Rami Kütüphanesi’ni aralarında turizm sektörünün önde gelen isimlerinden İsmet Öztanık, Emel Elik Bezaroğlu’nun olduğu iş insanlarıyla gezdim. İş dünyası yanı sıra İstanbulluların bölgeye büyük katkı sağlaması beklenen kompleksin açılışına ilgisi büyüktü. Kütüphanenin, UNESCO Kültür Mirası listesine alınması için gerekli çalışmalar da başlatılmış durumda.