Türkiye’nin iki önemli koleksiyoneri Arkas ve Elgiz, İzmir ve İstanbul’daki eserlerini bir süreliğine takas etti. Sanatseverler doğa temalı eserleri şehir değiştirmeden görme fırsatı yakaladı
İstanbul’da Elgiz Müzesi’nde, Arkas Koleksiyonu’ndan Doğa Bahçeler Düşler sergisi açıldı. Çağdaş bir sergi mekânında, Rönesans’tan başlayıp 20. yüzyıla kadar ulaşan tablo, halı, cam eserler ve heykeller görmek farklı duygular yaşatıyor. Arkas Sanat Merkezi’nde ise 26 Mart’ta ilk kez çağdaş eserler arzı endam edecek. Elgiz Koleksiyonu’ndan Mitler ve Hayaller sergisi ise, İzmir’in sanat mekânı Arkas Sanat Merkezi ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatacak.
Sanata uzun yıllardır katkı sağlayan iki önemli müzenin ve koleksiyonerin İstanbul ve İzmir arasında sanat köprüsü kuran iş birliğinin örnek olmasını temenni eden Lucien Arkas, “En basit söylemiyle, koleksiyonları kendi sanat merkezlerimizde sergilemek için değiş tokuş ettik aslında” dedi.
Örnek olmalı
Lucien Arkas, Elgiz Müzesi’ndeki “Arkas Koleksiyonu’nda Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisinin İstanbul’da açtıkları dördüncü sergi olduğunu belirterek, koleksiyonerler ve müzeler arasındaki iş birliğini çok önemsediğini, bunun hem kurumların yakın ilişki kurarak birbirlerini tanımasını sağladığı hem de koleksiyonların çok daha fazla kişiye ulaşabilmesini mümkün kıldığını söyledi. Arkas şöyle devam etti:
‘‘Doğaya ve bahçelere büyük tutkum var. Halılar, tablolar, heykeller, mobilyalar, sergide örneklerini gördüğümüz bütün bu eserler bize ilham veren, bizi verdiği ürünlerle besleyen, içerisinde sosyalleştiğimiz bir alan olan doğa ve bahçeleri yansıtıyor. Sergide gezerken Rönesans bahçelerinde dolaşacak, çiçekler açarken huzurlu göllerin durgunluğunu görecek, dört mevsimin içinden geçeceksiniz. Her geçen gün doğadaki tahribatın yarattığı etkilerin daha da fazla hissedildiği bu dönemde, sanatın vazgeçilmez ilham kaynağı olan doğayı ve bahçeleri konu alan bu serginin, doğanın bir parçası olduğumuzu, ancak doğayla iyileşebileceğimizi ve var olabileceğimizi hatırlatmasını temenni ediyorum.”
170 eser bulunuyor
Can Elgiz ise, “Biz de İzmir’de, koleksiyonumuzdan Mitler ve Hayaller sergisi için bir araya getirilen çağdaş sanat eserlerimizi sergileyeceğiz. Buradaki en önemli nokta, çağdaş sanat eserlerinin klasik bir mekânda sergilenmesi, diğer yandan da klasik eserlerin, halıların ve değerli objelerin bizim gibi white cube olarak tarif edilen mekânda sergilenmesi oldu” dedi.
Sergide Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward, John Atkinson Grimshaw, Alfred de Breanski gibi Avrupa resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi önemli Türk ressamların peyzaj konulu toplam 170 eseri yer alacak.
Jean-Baptiste Carpeaux, Albert-Ernest Carrier-Belleuse gibi 19. yüzyılın önemli heykeltıraşlarının eserleri de seçkiyi oluşturan parçalar arasında. Bahçe teması, Art Nouveau döneminin en önemli temsilcilerinden Emile Gallé ve Daum Nancy atölyelerinden çıkan cam eserlerde hayat buluyor. Herl iki sergi de temmuz ayına kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Genç tasarımcılara destek
Eroğlu Holding’in “Skyland İstanbul” karma projesinde yer alan Skyland HOM Dekorasyon Merkezi, ev ve ofis mobilyalarında her şeyin bir arada bulunması özelliği ile Avrupa ve Türkiye’deki benzerlerinden ayrılıyor. 2019 yılında açılan Skyland HOM Dekorasyon Merkezi, üç kata yayılan toplam 40 bin metrekarelik kiralanabilir alanda bulunan 60 mağazada 120 yerli ve yabancı markayla hizmet veriyor. Orta ve üst sınıfa hitap eden bu markalar içerisinde dünyanın ve ülkemizin önde gelen ödüllü tasarımcılarının ürünleri de yer alıyor.
Skyland HOM’un bir özelliği de genç tasarımcılara destek vermesi. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu şunları söylüyor:
“Skyland HOM’da çok geniş ortak alanlar mevcut. Genç tasarımcılara ürünlerini, tasarımlarını burada sergileme imkânı sunuyoruz. Bu da onların gelişimlerine katkı sağlıyor ve iş birliği yapmalarının önünü açıyor. Skyland HOM’daki mağazaların yanı sıra ‘Trend Alanı’ ile dekorasyon meraklılarına ilham vermeyi de amaçlıyoruz.”
Selçuk Yaşar Ödülü dijitalleşmeye
Bu yıl Selçuk Yaşar Ödülü
17 Mart’ta Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek törenle 3’üncü kez sahibini bulacak. Yaşar Üniversitesi ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Selçuk Yaşar Ödülü’nün 2021 yılı teması “dijital dönüşüm” olarak belirlendi.
Ödülün sahibini belirlemek için seçici kurul üyeleri, bu yılki tema göz önünde bulundurularak, alanlarında söz sahibi kişilerden seçildi. Seçici kurul, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Ayşegül İldeniz, Cengiz Ultav, Prof. Dr. Öznur Özkasap ve Prof. Dr. Selim Balcısoy’dan oluştu.
Sürdürülebilir girişimler
Tören öncesinde kendisiyle görüştüğümüz, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, ödül sahibinin girişimlerini sürdürülebilir şekilde yöneten ve Türkiye’nin tanınırlığına katkı sağlayan çok değerli bir girişimci olduğunu belirtirken, “Bu değerli iş insanı, farklı alanlarındaki girişimleriyle dijital dönüşümün odağında çalışmalar yaptı. Girişimlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı başarmış ve hizmetlerin daha kolay erişilmesine olanak sağlamıştır. Her yıl yeni bir tema altında, ulusal ve uluslararası alanlarda ülkemizi başarıyla temsil eden kişi ve kurumları seçerek Selçuk Yaşar Ödülü’nü vermeye devam edeceğiz” dedi.