Samsung’un gelecek yıl piyasaya süreceği robot Ballie, evde fırından süpürgeye tüm cihazlarla iletişime geçiyor. Tenis topu büyüklüğündeki Ballie sensörleriyle kullanıcısının gözü olmayı amaçlıyor
Bundan yaklaşık 10 yıl önce bilim kurgu filmlerinde görebildiğimiz yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut, büyük veri, robotik, öğrenen makineler gibi yeni kavramlar artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Samsung’un geliştirdiği ve geçen hafta Malta’da düzenlenen MENA Forum 2020’de gördüğüm robot Ballie önümüzdeki günlerin habercisi gibiydi. Tenis topu büyüklüğündeki Ballie evin içinde ihtiyaç olan her noktaya koşturuyor, evi çekip çeviriyor. Ballie sizi uyandırıyor, fırınla iletişime geçerek yemeği pişirme komutu veriyor, kedi evde bir şeyleri döküp etrafı kirletince elektrik süpürgesini göreve çağırıp evi temizletiyor, siz yokken köpeğe arkadaşlık edip fotoğrafını çekip size gönderiyor. Adeta evin kahyası konumunda ve üstelik evde olan biten her şeyi çekip size gönderiyor! Şirket ürünü önümüzdeki yıl piyasaya sunacak.
Evi çekip çeviren robot Ballie
Kişiselleştirilme
Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy robotu tanıtırken şunları söyledi: “Bireysel ihtiyaçların arttığı bu yeni dönemde kişiselleştirilebilir teknolojilerin de bireyleri daha iyi tanıyıp desteklerken yaşam tarzlarına uyum sağlaması gerekiyor. Ballie tam anlamıyla bu vizyonu gerçekleştirmek için hayata geldi. MENA Forum 2020’de tüketicilerin beğenisine sunduğumuz Ballie; gelişmiş sensörler, robot teknolojileri, öğrenebilen yapay zekâ ve yeni nesnelerin interneti ile sizi izleyen, bireysel ihtiyaçları anlayan ve pratik, anlamlı, eğlenceli bir yaşam sunan teknolojileri temsilen sunuldu. Bu akıllı robot insanların ihtiyaçlarına göre güvenlik görevlisi, spor asistanı, uzaktan kumandası ya da kamerası olacak. Ballie, yeniçağı dikkate alarak geliştirdiğimiz ürünlerden sadece birisi, buzdolabından çamaşır makinesine, klimadan televizyona kadar bu yaklaşımla geliştirdiğimiz birçok ürünümüz bulunuyor.”
Modüler tasarım
Tüketicilere çok daha fazlasını yapabilme özgürlüğünü kazandırmak için modüler tasarımı da ön plana aldıklarını söyleyen Gürsoy, ‘’Bu sayede evler spor salonuna, okula, restoran hatta ne isterseniz ona dönüşüyor. Salonda siyah ekranı ortadan kaldıran tasarım ürünleri, mobil içerikleri aynı keyifle büyük ekranda tecrübe etmenizi sağlayan yeni ürünler, eski televizyonlara göre 16 kat daha iyi görüntü sunan 8K televizyonlar ile tüketicilerin yaşamını kolaylaştırıyoruz’’ dedi.
Yapay zeka ve tasarım
Son 20 yılda inovasyon, akıllı cihazlar ve bağlanabilirlik noktasında büyük gelişmeler yaşandığının da altını çizen Gürsoy, markanın cihazlarının büyük bir kısmını nesnelerin internetine hazır hale getirdiğini vurguladı. Dünyada her yıl çevrimiçi yarım milyar cihaz satıldığını da vurgulayan Gürsoy, “Dünya genelinde 36 Ar-Ge merkezinde yılda ortalama 14 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yapıyoruz. Şirketin iş gücünün yüzde 20’si sadece araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde görev alıyor. Bu çalışmaların bir sonucu olarak Samsung, 7 bin 438 patenti ile global patent lideri konumunda bulunuyor” dedi. Samsung’un uzun yıllardır ürünlerinin teknik özelliklerine odaklanan bir firma olduğunu belirten Gürsoy, bundan böyle ‘deneyim ve tasarım’ alanlarında da farklı işlere imza atacaklarını vurguladı.
Sanat galerisi TV!
Samsung’un ürün gamındaki TheFrame açık olduğunda QLED teknolojisi ile bezenmiş bir televizyon iken kapalıyken bir tablo çerçevesi gibi içerisinde bulunan 1.200’den fazla sanat eserini evin içerisinde sergilemeye fırsat veriyor. Ünlü Fransız tasarımcı Ronan&ErwanBourollec tarafından tasarlanan TheSerif modeli ise televizyon kapalı durumdayken boş ekranı güzel bir yaprak ve dokulu bir kumaş gibi özel desenlere dönüştürüyor. Modüler TV teknolojine sahip The Wall ise yapboz gibi bir araya gelen kare modüler parçalar ile 150’’ büyüklüğüne kadar devasa ekranların oluşturulmasına imkân sağlıyor.
Unuttuysan dert değil
Samsung, çamaşır makinesi kategorisinde de yenilikçi teknolojilerini tanıttı. AddWash teknolojisi sayesinde yıkama işlemi başladıktan sonra dilediğiniz zaman unuttuğunuz kıyafetleri ekleyebiliyorsunuz. Bunun için çamaşır makinesinin kapağına küçük bir kapak daha eklenmiş. Ekleme işlemi yaptıktan sonra yıkama döngüsü kaldığı yerden devam ediyor.
Sosyal medya için dikey TV
Milenyum ve Z kuşağı tüketicilerine yönelik olan Sero ise dikey TV özelliğinde. Model, ekran yönlendirme teknolojisi sayesinde içeriği geleneksel yatay biçimlerde ve mobil kullanım için tasarlanmış dikey biçimlerde görüntülemek için kullanıcıların mobil cihazlarıyla bağlantı kuruyor. Mobil cihazları yansıtan görüntüyle sosyal medya, YouTube ve diğer kişisel videolar da dâhil olmak üzere içerikler ekrana yansıtılıyor. Şirket Malta’da yapay zekâ temelli özellikleri ve 8K teknolojisini ekranlarına ekleyerek daha canlı ve bağlantılı bir ev içi izleme deneyimi yaşatacak QLED 8K TV’yi de tanıttı. Model, ultra ince tasarımı, 8K görüntü kalitesi ve surround sesi bir araya getiren sektörün ilk 8K TV’si olarak dikkatleri üzerine çekti.
Üşütmeden serinletiyor
Samsung Wind-Free Klima’yı da tanıttı. Rüzgarsız soğutma teknolojisi, klima nedeniyle şikayetçi olunan tutulma gibi sıkıntılara karşı geliştirilmiş. Rüzgarsız soğutma sistemi, klima üzerinde yer alan 21 bin mikro hava deliğinden dağılıyor. Böylece rahatsız edici hava akımlarından uzak, insanı üşütmeyen konforlu bir iç mekan sağlanmış.