Kovid-19’u hızlı iyileştirdiği için ‘akıllı füze’ olarak adlandırılan tedavi için ABD, iki ilaç şirketiyle milyar dolarlık anlaşmalar yaptı››Ancak tedavi bir kişi için bile çok yüksek maliyetli. ABD’de de, dünyanın diğer yerlerinde de çoğunluğun umudu hâlâ aşı
Dünyada milyonlar yakalandığı Kovid-19 ile mücadele ederken salgının tedavisinde umutları artıran gelişmeler yaşanıyor. Amerika’da, laboratuvarda üretilmiş ‘akıllı füze’ denen yapay antikor tedavisinin faz3 çalışmalarının sonuçları açıklandı. Tedavinin uygulandığı Trump’ın, 10 gün sonra hiç koronaya yakalanmamış gibi
meydanlarda boy göstermesi, günde üç dört miting yapması dikkatleri tedaviyle ilgili çalışmalara çevirmişti.
Yaptığı bilimsel çalışmalar Amerika Birleşik Devletleri’nin en saygın bilim dergilerinde yayımlanan Prof. Dr. Aytuğ Altundağ’a Trump’ı da hızlı iyileştiren monoklonal antikor tedavi yöntemini sorduk.
Trump’a uygulandı
Trump’a monoklonal yapay antikor, antiviral ilaç ve steroit kombine tedavisinin uygulandığını ifade eden Prof. Altundağ klinik çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
“İnsan bedeni normal şartlar altında antikorları kendi üretiyor. Ancak vücudun koronavirüs gibi yeni bir enfeksiyona karşı antikor geliştirmesi haftalar alabiliyor. Bu nedenle laboratuvarda geliştirilen antikorların damar yoluyla hastaya zerk edilmesi yöntemiyle virüs yükünü azaltma çalışmaları uygulanmaya başlandı. Aralarında Trump’ın da bulunduğu yaklaşık 800 kişide denenen ilacın, virüs yükünü azalttığı ve hastaların ayakta tedavisine imkân verdiği görüldü. Bu hastalara aynı zamanda virüsün çoğalmasını engelleyen antiviral ilaç verildi. Bu tedavi klinik çalışmada başarılı bulundu. Onay için FDA’ye başvuruldu.”
Erken dönemde etkili
Aşı tarafında 100’ü aşkın firma ve merkez üretim için çalışırken, antikor tedavisinde daha az firma faaliyet gösteriyor. Bu nedenle de pahalı olan antikor tedavi maliyetinin çok düşmesi beklenmiyor. Yapay antikor tedavisinin hastalığın erken döneminde ve hafif hastalarda daha yüz güldürücü sonuçlar verdiğini, orta-ağır hastalarda tedavi başarı oranlarının daha düşük olduğunu ve tam bağışıklanma ile karıştırılmaması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, “Dördüncü faz araştırmaların sonuçlanmasıyla, aralık ayında daha net sonuçlar açıklanacak. Tüm bu bulgulara ve pahalı bir tedavi olmasına rağmen Amerikan devleti milyonlarca doz üretim yapılması için iki firmayla milyar doları bulan anlaşmalar imzaladı” dedi.
Burun anatomisi koku kaybını etkiliyor
Prof. Dr. Aytuğ Altundağ ve çalışma arkadaşlarının koku kaybı üzerine yapmış olduğu araştırma Amerikan Kulak Burun Boğaz Cemiyeti’nin resmi yayın organı “Otolaryngology Head and Neck Surgery” dergisinde yayımlandı. Aytuğ Altundağ araştırmayla ilgili olarak “Çalışmamızda uzamış Kovid olarak adlandırdığımız koku körlüğü ya da az koku alma şikâyetlerinin uzun süre devam ettiği hastaların burun anatomilerine ve farklılıklarına yoğunlaştık. Burnumuzun çatı kısmındaki koku alanının daha geniş olmasının koku kaybında riski artırdığını gördük” dedi.