Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gabar-Dağlıca baskınları ile Aktütün Karakolu saldırısını izleyen günler birbirine hiç benzemiyor.
PKK’lı teröristler tarafından 7 Ekim 2007’de Gabar’da 13 askerimiz, 21 Ekim 2007’de Dağlıca’da 13 askerimiz, 3 Ekim’de Aktütün’de 15 askerimiz şehit edildi.
Ekonomik ve siyasi gelişmelere bakarsak, 2007’den 2008’e nelerin değiştiğini görebiliriz.
17 Ekim 2007 tarihinde TBMM, hükümete sınır ötesi operasyon yapma yetkisini çıkardı.
TSK, bu yetkiye dayanarak Dağlıca saldırısından sonra Kuzey Irak’a askeri operasyon yaptı.
TV’ler dakika dakika operasyon görüntüleri verdi, yorumcular birbiri ardına askeri stratejileri tartıştı, ekonomistler piyasa sonuçlarını değerlendirdi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler elektriği kesti, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen sınırı kapadı.
Ekonomi yönetimi “Irak’a ambargo” gibi yaptırımları gündeme getirdi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye’nin “PKK lider kadrosunu teslim edin” çağrısına “Kedimi bile vermem” yanıtını verdi.
Aktütün saldırısından sonra yaşananlar böyle mi? Pek değil.

Gül Erbil’e gider mi?
Irak “Bölgesel Kürt Yönetimi” Başkanı Mesud Barzani’nin PKK’ya karşı Türkiye ile askeri operasyon düzenlemesi konuşuluyor. Ki en zor olan da budur!
Barzanigiller sorunu şu kalıpla dillendiriyorlar:
“Biz Türkiye ile PKK’ya karşı ortak 25 operasyon yaptık, 3000 peşmerge şehit oldu, barış gelmedi. Sorun askeri değil, siyasi.”
PKK’nın Erbil’de “terörist” ilan edilmesi ise mümkün. Çünkü PKK saldırıları, Barzani’nin yönetimindeki topraklarda yaşayan Kürt halkını da mağdur ediyor.
Arkadaşımız Namık Durukan, Türk firmaları Makyol-Cengiz konsorsiyumunun yaptığı Erbil Uluslararası Havalimanı’nı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açmasının gündeme geldiğini duyurdu.
Gül’ün Bağdat’a resmi bir ziyaret yapacağı biliniyordu. Bu ziyaretle bağlantılı olarak Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile birlikte Erbil’e gelmeleri speküle ediliyor.
Irak Türkiye Özel Temsilcisi Murat Özçelik ile Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu bugünlerde Bağdat’ta Mesud Barzani ile görüşüyorlar.
Diplomatların Bağdat’ta alacağı sonuçlara göre Gül’ün diplomasi trafiği şekil alacak.
Türkiye’nin Erbil ile ilk resmi temasının cumhurbaşkanlığı düzeyinde kurulması ilginç olur!

En büyük Türk yatırımı
Makyol Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Çebi’ye “Açılışı Gül mü yapacak?” diye soruyorum, “Bize bilgi verilmedi, inşaatı ekim sonunda bitiriyoruz” diyor.
Makyol-Cengiz, havalimanını Barzani yönetimine teslim edeceği için, tören de Kürt yönetiminin inisiyatifindeki bir konu.
Yılda 2.5 milyon yolcu kapasiteli havalimanının içinde 29 bina bulunuyor. 420 milyon dolara mal olan Erbil Havalimanı, Türk yatırımcılarının Kuzey Irak’taki en büyük işi.
Kuzey Irak yönetimi bu ihaleyi Karadenizli müteahhitlere vererek, Türkiye ile dostluk köprüsü kurma iddiası taşıyorlardı.
Kürt bölgesindeki Süleymaniye Havalimanı’nı da Türk firmaları AGS-Çevikler yapıp 2005 yılında teslim etmişti.

‘Bize santral kurun’
Geçen hafta Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, İstanbul’da Siemens ve General Electric firmalarıyla birer kontrat imzalamıştı.
Özçelik, Iraklı Bakan Hasan’ı bir gurup Türk işadamıyla da bir araya getirdi. Hasan, düzenlenen bu özel toplantıda, toplam 25 milyar dolarlık yatırım paketini içeren “Irak 2005-2015 Elektrik Şebekesi Merkezi Planı” hakkında bilgi verdi ve Türk iş dünyasını Bağdat’a davet etti.
Çok yönlü yürüyen Irak ilişkilerinden terörü arındırmak ve hatta bölgede PKK’yı yalnızlaştırmak için atılacak siyasi adım ne olacak? Asıl soru ortada.

Haberin Devamı

Erbil kapısını Bağdat açacak

Haberin Devamı

Erbil kapısını Bağdat açacak