Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sabah-atv’nin yeni sahibi Turkuvaz’ın “hükümet destekli” bir proje olduğu yolunda sayısız yorum yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Çalık’ı sahiplenen” açıklaması ise dikkatlerin Katar Emiri ile Şam’daki buluşmaya ve Çankaya Köşkü’nün bu projede oynadığı kritik role çevrilmesine yol açtı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak, Turkuvaz’ın genel müdürü ve ortağı. Berat Albayrak da Amerika’da okuduğu yıllarda Turkuvaz’ın bağlı olduğu Çalık grubunda çalışmaya başlayıp geçen yıl şirketin İstanbul’daki merkezinde genel müdür koltuğuna oturdu.
TMSF tarafından yürütülen Sabah-atv ihalesine tek başına giren damadın şirketi Turkuvaz, 5 ay sonra malın sahibi oldu. Turkuvaz’a verilen 60 günlük ödeme süresinin dolduğu 21 Nisan’da, 1.1 milyar doların 750 milyon doları Vakıfbank ve Halkbank tarafından kredilendirilirken, Çalık Holding hisselerinin yüzde 25’ine ortak olan Katar Emiri’nden de 125 milyon dolar nakit geldi. Kalan 375 milyon dolar nakit de Çalık tarafından kondu.
Çalık Holding’e ortak olan Katar Emiri’ne, bunun karşılığında enerji yatırımlarından (rafineri olabilir) hisse sözü verilmiş olması olasılığı yüksek. Ayrıca yeni dönemde Katar ile doğalgaz başta olmak üzere enerji alanında yeni projeler gündeme geliyor.

Gül sahiplendi
Basındaki tartışmalarda Turkuvaz projesi damat faktörü ve kamu bankalarının devreye sokulmuş olması nedeniyle sıkça Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ilişkilendiriliyor. Buna karşılık, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu projede oynadığı rolün de altı özellikle çizilmeli.
Gül’ün bu yöndeki açıklaması, Hürriyet’in Ankara muhabirleri Uğur Ergan ile Soner Gürel’in yazdıkları “Gül, Çalık’ı Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife el Tani ile Şam’daki toplantıda tanıştırdı” haberinden sonra geldi.
Gül’ün işadamlarının yurtdışındaki işlerini devlet düzeyinde desteklediğini ifade eden sözleri, Ahmet Çalık ile diğer işadamları arasına mesafe koymuyordu.
Gül’ün liderlere takdim ettiği şirketlere, Katar’da havalimanı yapan TAV ve Dubai’de ihale aldığı sırada CHP milletvekili olan Ersin Arıoğlu’nun şirketi Yapı Merkezi örnek gösteriliyordu.

Özel davet sağlandı
Pazar günü “elma ile armutların” karıştırıldığı yorumu yapılabilecek bir yazı yazdım. Bu yazım, “Gül, Emir ve Çalık arasında Şam’da yapılan görüşmenin, tanıştırmanın ayrıntılarına kimler tanık oldu?” sorusuyla bitiyordu. Bu soruma bazı yanıtlar aldım. Şimdi onları sizinle paylaşmak istiyorum.
Gül, 14-16 Ocak tarihleri arasında işadamları ve bakanlardan oluşan bir heyetle Mısır’ı ziyaret etti. Bu gezi sırasında, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’yı da Kahire’deki merkezinde ziyaret etti. Bu sırada tam üç gün sonra 19 Ocak’ta Suriye’de yapılacak “Şam: 2008 Arap Ligi Kültür Başkenti” törenine Katar Emiri El Tani’nin de katılacağı öğrenildi. Bu noktada Köşk harekete geçti, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Gül’e “özel davet” yapması sağlandı.
Bu arada, Şam’daki otellerde yer bulunamadı. Gül ve heyetin dinlenmesi için Şam Palas’ta yer ayrıldı. Gül, Şam’a varınca bu otelde Çalık’la bir süre baş başa görüştükten sonra açılışın yapılacağı Şam Kültür Merkezi’ne gitti.
Burada Emir ile görüşeceği bir odaya geçerken de gözüyle Ahmet Çalık’ı işaret ederek içeriye davet etti. Odanın kapısında Çalık’ı elinden tutarak Emir’e takdim etti. Çalık-Gül ve Emir’in baş başa görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü.
Gül ve Emir etkinliğin yapıldığı büyük salona geçerken, Çalık Suriye’den özel uçağıyla ayrıldı. 

Tarih son anda değişti
Şam’dan yansıyan haberlere göre, bu toplantı Türkiye’nin üyesi olmadığı Arap Birliği’nin bir etkinliğiydi. Toplantıya Arap Birliği’ne üye 22 ülkeden temsilciler katıldı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı saymazsak, davetlilerden yalnızca ikisi devlet başkanı düzeyindeydi: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri El Tani. Ayrıca Lübnan’ın eski Devlet Başkanı Emil Lahud’un da katıldığını öğrendim.
Kuşkusuz, işin bu yönü Cumhurbaşkanlığı protokolü ve diplomatik teamüller açısından önümüzdeki günlerde tartışılacaktır.
Şam’a, Gül ile birlikte özel olarak davet edilen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun yerine Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ı görevlendiren yazışmada, gezinin 18 Ocak’ta yapılacağı belirtiliyor.
Erdoğan ve Gül arasında ikinci bir yazışma yapılıyor ve görev başlangıç süresi 19 Ocak’a erteleniyor. Bütün bunlar, gezi programının son anda yapıldığı savını destekliyor.
Ayrıca bu Şam gezisi öyle önemliydi ki, 19 Ocak saat 10.40’ta Esenboğa’da yoğun sis nedeniyle bazı havayollarının uçuşları iptal etmiş olmasına karşılık, Gül’ün “Ana” uçağı engel tanımadı, havalandı.