Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Libya gezisi dönüşü uçakta yaptığımız görüşmede küresel krizi değerlendirirken, “Herkes can derdine düşmüş, gelen paranın kaynağı sorulmamalı“ diyor.
Yatırımcı bakanlık olarak krize duyarsız kalmadığını ifade eden Yıldırım, ekonomi yönetiminin aldığı kararlara katkı da sağlıyor:
“Hükümetin önerisi bu yönde ama, bana göre gelen paradan yüzde 2 vergi de alınmamalı. Düzenleme Türkiye’deki armatörlerin, müteahhitlerin yurtdışındaki paralarını Türkiye’ye getirmek için yapılıyor. Almanya’daki Türk vatandaşlarının tasarruflarıyla ilgisi yok.”
Yıldırım, yüzde 5 vergi karşılığında, yastık altı paranın da sisteme girmesinin önerildiğini, ancak bu konuda bazı endişelerin olduğunu da dile getiriyor.

Haberin Devamı

Kaddafi duydu
Hafta sonunu Libya Ulaştırma Bakanı Mohammad Abou Ajila’nın daveti üzerine, Libya’nın başkenti Tripoli’de geçiren Yıldırım, bir gün içinde ülkenin Başbakanı Ali Mahmudi’nin yanı sıra, 4 bakanından davet aldı.
Yıldırım, Amerikalıların, İtalyanların, Fransızların iştahla iş kovaladığı Libya’da, bir gün içinde en fazla randevu gerçekleştiren konuk bakan unvanını almış!
TMB Başkanı Erdal Eren işin sırrını anlatıyor:
“Büyükelçiliğimiz tüm gayretlerine rağmen, ev sahibi bakan Ajila dışında bir randevu sağlayamamıştı. Ancak Bakan’ın (Yıldırım) Tripoli Limanı’ndaki Türk mallarının sergilendiği “Blue Expo Fuarı“ açılışında yaptığı konuşma, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi etkilemiş ve bakanlarına görüşme talimatı vermiş.”
Yıldırım’a bakanlık kapılarını açan anahtar kelime “Cemahiriye“ olmuş!
Kaddafi dünya siyasi literatürüne, 1977 yılında yönetim şekli olarak benimsediği ve “İslami demokrasi“ anlamına vurgu yapan, “Arap Halk Sosyalist Büyük Cemahiriyesi“ kalıbını kazandırmıştı!

Şikâyet ettiler
Libya Çalışma Bakanı Mohammed Matug, Yıldırım’ın davetini kabul ederek, KEK toplantısı için önümüzdeki günlerde Ankara’ya geliyor.
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde birinci sırayı alan Libya ile temasların güçleneceğini umut eden Yıldırım, iki ülkenin başbakanlarının da buluşmasının önünün açıldığını söylüyor.
Önümüzdeki 6 yılda 160 milyar dolar yatırım hedefleyen Libya’da sorunlar da az değil.
Yıldırım’ın, Libya’nın “Cihaz“ olarak isimlendirdiği kurumlardan HIB’in Başkanı ve eski Başbakan Abouzid Omar Dorda’dan duydukları çok da iç açıcı olmadı.
Dorda, 30 ile 600 milyon dolar arasında değişen tutarlarda iş alan 12 Türk müteahhitlik firmasının sözleşmesini iptal ettiklerini açıkladı.
Eren’in de katıldığı toplantıda, Dorda bunların yerine yeni Türk firmalarının önerilmesini istedi.
Libya’da sözleşmesinin iptal edilen firmalar içinde Vinsan gibi teminat mektubunu veremeyenler olduğu gibi, bir başka firma da “Libya bankasından sahte teminat mektubu“ teslim etmiş.

Haberin Devamı

Çölde bir vaha
Yıldırım, “Kıskançlığa gerek yok, Libya’da iş çok. Küçük ölçekli firmalar, uluslararası işlere deneyimli firmaların müşavirliğinde girebilirler“ diyor.
Libya Enerji Bakanı Fethi Shatvan ile de görüşen Yıldırım, Türk müteahhitleriyle ilgili övgü dolu sözler de duyduğunu ekliyor.
Shatvan, Libya’da önemli altyapı projelerine imza atan Enka ve Gama’nın isimlerini anarak, “İşlerinin yoğunluğu nedeniyle, tekliflerimizi geri çeviriyorlar“ diye yakınmış.
Atılan tüm taşlar yerini bulursa, Türk işadamları için Libya, bu kriz ortamında çölde bir vaha gibi görünebilir!