Geçtiğimiz Çarşamba günü yedi tarım teknolojisi girişimi online demo gününde yatırımcıların karşısına çıktı. Açıkcası girişimleri dinlerken ben oldukça heyecanlandım. Pandeminin de etkisiyle daha etmel ihtiyaçlarımızı ileride nasıl karşılayabileceğimiz ile ilgili kafamda soru işaretleri vardı. Özellikle suya ve besine ulaşım konusunda teknolojinin çok kullanılmadığını düşünüyordum. Girişimleri görünce bir nebze de olsa içim ferahladı. Tabi bu konuda çok başlarda olduğumuzu da söylemek lazım. Agritech konusunda ve etki yatırımcılığı konusunda çok daha yol katetmemiz gerekiyor. Türki-ye’nin lider tarım ülkesi olması için hem girişimlere hem yatırımcılara çok iş düşüyor.
Demo gününde sahne alan girişimler ve bu girişimlerle ilgili aklımda kalanlar ise şunlar:
MOVE ON
Geniş alan tarımında traktörle çalışırken hatlar arasında üst üste bindirme ve ekilmemiş alanların bırakılması gibi sorunlar nedeniyle TASAI ve TAS ürünlerini geliştiren girişim, traktörlerin yapay zeka ve bilgisayarlı görü yazılımları ile doğru rotada gitmesini sağlıyor. Ürünün engel tanıma, bilgi algılama gibi bir çok özelliği de mevcut.
GÖRSENTAM
Girişim, G-STATION ürünü ile birçok sensör ile çiftçiyi, üreticiyi birçok konuda bilg-ilendiriyor. Feromon kamerası ve mücadele zamanı saptama algoritması ile hiçbir per-sonele ihtiyaç duymadan mücadele zamanını başarılı olarak saptayarak, üreticileri para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayan erken uyarı sistemi sunuyor.
ForFarming
Girişim, modern tarım teknikleri ile IoT, bulut sistemi, makine öğrenimi gibi teknolojileri birleştirerek, kapalı alanlarda ve seralarda tarım yapan üreticilere yönelik; tarımsal verimliliği, sürdürülebilirliği, gıda kalitesini ve güvenliğini artıracak, sağlıklı gıdaya ulaşımı kolaylaştıracak akıllı çözümler geliştiriyor.
Hummingdrone
Girişim, drone ile büyük arazilerin havadan görüntüleme ve yapay zeka temelli analizle-rini sağlıyor. Girişim, bitki stres analizi, yabani ot analizi, tarlanın yükseklik haritasının çıkarılması, bitki ve ürün olgunluğu analizi, sulama problemleri ve erozyon tespiti, azot ve nitrojen vbg. besin analizi, ağaç ürün sayımı gibi bir çok çözüm sunuyor.
Frux
Akıllı topraksız tarım çözümleri sunan girişim, aylık yetiştirme kitleri ile mobil uygulama üzerinden kolayca takip edebileceğiniz bir ürün üzerine çalışıyor.
FARMLABS
TARGIS-VRA dönüşüm kiti ile geleneksel ve konvansiyonel tarım makinaları için değşiken oranlı gübreleme dönüşüm sistemi sunuyor. Çiftçilere sunulan veriler ve donanım ile bitki gelişimi izleme, su stresi, ne durumu izleme, anomali tespiti, gübre tasarrufu, gıda güvenliği gibi bir çok fayda sunuyor.
OLFARM
Girişim, otonom, iklimlendirme sistemi olan, led aydınlatmalı katlı topraksız tarım sistemi sunuyor. İnsan müdahelesi olmaksızın nem, sıcaklık, CO2 ve rüzgar kontrolü yapılabili-yor, 55 çeşit bitke için reçete sunuluyor.
Demo gününde sunum yapan tüm girişimleri Youtube’da “Agritech Demo Günü “yazıp inceleyebilirsiniz. Web sitelerini de incelemenizi öneririm. Tarım olmadan hayat olmaz, o nedenle bunlar ve benzeri tüm girişimleri desteklemeniz dileklerimle.