T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ni biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum ama kısaca açıklayım; Türkiye’nin yatırım ortamını tanıtan ve yabancı yatırımcılara rehberlik eden devlet kurumumuz. Son yıllarda da girişim ekosistemimize, yurt dışındaki yatırımcılara, yurt dışındaki LP’lere Türkiye’yi anlatmaya çalışıyorlar. Bu sayede girişim ekosistemimize daha çok yatırımcı gelsin, Türkiye’deki girişim sermayesi fonlarına daha çok yabancı LP yatırım yapsın. Bu konuda yapılması gereken birkaç iş var. Birincisi Türkiye’deki verileri bol bol yurt dışı ile paylaşmak, ikincisi buradaki verilere ulaşamayanların gerekirse ayağına gidip Türkiye girişim ekosistemini anlatmak, üçüncüsü ise global raporlarda Türkiye’nin yer almasını sağlamak hatta doğru verilerle yer almasını sağlamak.
İlk konuyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta “The State of Turkish Startup Ecosystem 2021” raporu T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle yayınlandı. Raporda Türkiye’deki girişim ve yatırım ortamındaki son 10 yıllık gelişmeler var, devlet destekleri, regülasyonlar ile ilgili bilgiler var, finansman, yatırım, satın alma ile ilgili bilgiler var. Son bölümünde ise girişim ekosisteminden değerli bir çok kişinin görüşleri var. Rapor İngilizce, hedef kitlesi de Türkiye’yi merak eden yurt dışındaki VC ve LP’ler. Hatta ilgilerini çekeceklerinden emin olsak raporun Almanca, Fransızca ve Arapça versiyonları çıkarılabilir. Yeter ki Türkiye girişim ekosistemine ilgi duysunlar, merak etsinler. Sonuç olarak, Türkiye’deki verileri, görüşleri raporlarla yurt dışıyla bol bol paylaşma kısmı tamam.
İkinci konuyla ilgili olarak şu anda Yatırım Ofisi’nin Portekiz’de Web Summit’te olduğunu, orada ulaşabildikleri herkese Türkiye girişim ekosisemini anlatmaya çalıştıklarını da belirteyim. Bu konuda girişim ekosistemindeki kişilere de “vatani” bir görev düşüyor, yurt dışında Türkiye ile ilgili soru soran özellikle yatırımcılarla “The State of Turkish Startup Ecosystem 2021” raporunu mutlaka paylaşın. Kulaktan dolma bilgilerle ülkemize ön yargılı yaklaşmaları yerine, tüm rakamları verileri kendileri görsünler. Raporun ücretsiz olduğunu ve PDF versiyonunu dilediğiniz zaman indirebileceğinizi de söylemekte yarar var tabi.
Üçüncü konuyla ilgili olarak da Startup Genome’un raporunda bu sene T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle İstanbul detaylı bir şekilde yer aldı. O raporda da ekosistemlerin karşılaştırması olduğu için başka ekosistemlere göre durumumuzu görmek oldukça önemli. Eksiklerimizi görüp eksiklerimizi kapatmak da tüm ekosistemin görevi. Tabi sadece bu raporla kalmayıp global, herkesin okuduğu tüm raporlarda yer almak önemli.
Sonuç olarak yurt dışındaki yatırımcıları bilgilendirme konusunda bayağı yol katettik. Belki bir sonraki adım yurt dışındaki özellikle yatırımcı ve girişimcileri ülkemize çekmek için Web Summit benzeri dev bir organizasyona ev sahipliği yapmak olabilir. Tamam İstanbul’un trafiği, kalabalığı bunaltıcı olabilir ama yine de İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Buraya gelmeleri, “ayaklarının alışmaları” ekosistemi daha da hareketlendirecektir.
Melih Aşık
ZEHİR ZIKKIM
21 Ocak 2025
Zafer Şahin
10 maddede yeni yargı reformu
21 Ocak 2025
Ali Eyüboğlu
Bitmeyen kan davası!
21 Ocak 2025
Eren Aka
Marmara Denizi’ni kurtaralım! Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan musilaj uyarısı
21 Ocak 2025
Çağdaş Ertuna
Usta yönetmenden iki ülkede fotoğraf sergisi
21 Ocak 2025