Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Daha sağlıklı bir peynir satın almak peynirden almak istediğimiz vitamin, mineralleri ve aynı zamanda sınırlamak istediklerimizi öğrenmek için gereklidir. Peki, hangi peynirin bizim için sağlıklı olduğunu nasıl anlarız? İşte cevabı.

Peynirde bulunan faydalı besinler arasında protein, probiyotikler, kalsiyum, fosfor, çinko, A vitamini ve B12 vitamini sayılabilir. Ancak bazı peynirler doymuş yağ, kolesterol, kalori, sodyum ve laktoz açısından yüksek olabilir.

Peynirin ölçülü bir şekilde tüketilmesi söz konusu olduğunda uzmanlar, sert peynirler için iyi bir porsiyon büyüklüğü günde yaklaşık 30 gram, daha yumuşak peynirler için günde yaklaşık yarım fincan olduğunu söylüyor. Bu bilgilerle birlikte bir sonraki süpermarket ziyaretinizde arayacağınız en sağlıklı peynirlerin bir listesini derledik.

Haberin Devamı

1- İsviçre peyniri

İsviçre peyniri, diyetlerinde sodyumu izleyen kişiler için idealdir. İsviçre peynirinin piyasadaki en düşük sodyumlu peynir çeşitlerinden biri olduğu biliniyor. Bol miktarda kalsiyum, minimum diyet kolesterolü ve düşük laktoz seviyeleri sunması ise gerçekten tercih sebebi.

2- Az yağlı süzme peynir

Süzme peynirin popülaritesi son yıllarda arttı. Yüksek protein ve düşük yağ içeriği sayesinde diyetisyenlerin bir numaralı tavsiyelerinden olan süzme peynir oldukça da lezzetli.

3- Mavi küflü peynir

Kokulu peynir sevenler için mavi küflü peynir gerçekten iyi bir seçenek olabilir. Kalorisi veya diyet kolesterolü aşırı yüksek olmasa da makul miktarda kalsiyum ve protein sağlar. Bu peynirin keskinliği ayrıca aşırıya kaçmamanızı ve yanlışlıkla sodyum alımınızı artırmamanızı sağlar.

4- Çiftçi peyniri

Çiftçi peynirini henüz duymadıysanız, bu sadece bir zaman meselesi. Çünkü bu yükselen çeşit hem tadın hem de besin açısından sunabileceği çok şey var. Çiftçi peyniri, tatlı veya tuzlu yemeklere güzelce uyum sağlayan çok hafif bir tada sahiptir. Bol miktarda probiyotik içerir, günlük kalsiyum ihtiyacınızın neredeyse yüzde 100'ünü sağlar.

5- Beyaz peynir

Feta peyniri (beyaz peynir) listelenen diğer seçeneklere kıyasla sodyum ve kolesterol açısından daha yüksek olsa da orta düzeyde kalorik yüke sahiptir ve önemli miktarda kalsiyum sunar. Feta peynirin koyun sütünden yapılmış olması ve laktoz oranının çok düşük olması süt ürünlerine karşı hassasiyeti olanlar için büyük bir kazançtır.

Haberin Devamı

6- Parmesan

Laktozdan bahsetmişken, parmesan gibi sert peynirler süt şekeri açısından oldukça düşüktür. Ayrıca parmesan yüksek derecede protein ve kalsiyum içerir. Makarnadan pizzaya, çorbalardan ekmeğe kadar bu sevilen peyniri kullanmanın birçok yolu vardır.