Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mis gibi kahve kokusuyla güne başlamak... Türk hayat tarzındaki derin etkisiyle Türk kahvesi bir yana dursun latte'siyle, filtre kahvesiyle 'sabaha merhaba' diyenlerimiz de vardır. Her birinden farklı tatlar alır, farklı sohbetlere, düşüncelere dalarız. Ancak elinizde tuttuğunuz bir fincan kahvenin içine eklediğiniz sütün yaratacağı riskleri hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayırsa bakın son araştırmalar neler söylüyor. BMC Medicine'de yayınlanan yeni bir makaleye göre, düzenli olarak inek sütü tüketmek, kalp krizlerine yol açabilen bir durum olan iskemik kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir. Araştırmacılar, süt içildikçe riskin de arttığını, özellikle kadınların risk grubu listesinin en başında yer aldığını açıklıyor.

Haberin Devamı

İsveçli araştırmacılar, her gün ortalama aynı miktarda süt içen kadınlarda kalp hastalığına yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu. Uppsala Üniversitesi'ndeki ekip, yaklaşık 60 bin kadın ve 40 bin erkeğin verilerine bakarak ulaştığı sonuçlarda günde 400 mililitre süt içen kadınların kalp hastalığına yakalanma riskinde yüzde 5 artış olduğunu saptadı. İşin dikkat çekici noktası da bu süt miktarının bir bardak latte'nin içindeki süt miktarıyla aynı olmasıydı. Araştırmacılar, sütteki laktozun kalbe zarar verebilecek bir enflamasyona neden olabileceğini düşünüyor.

İskemik kalp hastalığı (koroner arter hastalığı) olan kişilerde, kalbe giden kan akışını ve oksijeni kısıtlayan kalp atardamarlarında daralma oluşur ve bu durum göğüs ağrısına, ciddi vakalarda kalp krizine neden olabilir.

Çalışmanın yazarı Profesör Karl Michaëlsson, "Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı bir beslenme şart. Analizimiz, günde 300 mililitreden fazla süt tüketimi ile iskemik kalp hastalığı ve özellikle kadınlarda miyokard enfarktüsü (kalp krizi) oranlarının daha yüksek olması arasında bir ilişki olduğunu desteklerken, erkeklerde böyle bir ilişki olmadığını gösteriyor" dedi.

Ne dersiniz, bu araştırmayı okuyan Türk kadınları arasında tarihi Osmanlıya kadar uzanan Türk kahvesine olan ilgiyi biraz daha artırır mı?