Yeni dünya kebabı Gaziantep yöresi yemeklerinden biri. Oldukça eski bir kebap olan bu yemeğin, Orta Asya’dan gelmiş olma ihtimali değerlendiriliyor. Çünkü adı Amerika’yı andıran yeni dünya ya da Akdeniz’i andıran Malta eriği olsa da bu meyve Güney Çin’den geliyor. Üstelik bu kebapta baharat olarak da sadece karabiber kullanılıyor. Anavatanı Çin olan yenidünya bitkisi 1700’lü yıllarda önce Avrupa’ya, 1800’lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden Türk topraklarına geldi. Bu meyve sadece ferahlatıcı etkisi ve lezzetiyle değil faydalarıyla da cezbediyor. Diyet yapanlar için ideal bir meyve olma özelliği taşıyan yeni dünya, kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önlüyor. Hem düşük kalorili olması hem de tok tutması açısından kilo verme sürecinde son derece faydalı.
Sindirim sistemine faydalı
Lifli bir meyve olmasından dolayı sindirim sistemi sorunu çeken kişiler tarafından tüketildiğinde bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur. Mide hastalıklarında faydalıdır. Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Baharın geldiğini müjdeleyen bu koyu sarı, sulu, iri çekirdekli meyve özellikle A vitamini yönünden oldukça zengindir. Yeni dünya meyvesinin faydaları arasında B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengin olması sayılabilir.
Farklı isimlerle anılıyor
Türkiye'nin bazı yörelerinde sarıkız ismiyle de anılan, malta eriği (yeni dünya), dünya üzerinde 500'den fazla çeşidi olduğu bilinen çok özel meyvelerden biri. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada'da doğal olarak yetişen Prunus Americana, Japon malta eriği olan Prunus Salicina ve Avrupa malta eriği Prunus Domestica gibi malta eriği çeşitleri en popülerler arasında gösterilebilir.