Sıcak bir yaz gününde dolaptan aldığınız soğuk bir içeceği açmak için için can attığınızda veya uzun süredir sakladığınız konserveyi açmaya hazırlandığınızda acele etmek doğru bir hareket olmayabilir. Çünkü elinizdeki şişenin ya da konservenin kapağını açmayı unuttuğunuzda bu sizin için risk oluşturacak durumlara neden olabilir. Yiyecek ve içecek kutuları, onları en yakın marketten alana kadar uzun bir yol kat eder ve bu sırada kirlilik ambalajlarını tehlikeli hale getirebilir.
Bazı araştırmalara göre bu konservelerin üzerinde bulunan toz ve kirler önemli rahatsızlıklara neden olabilir ve tozlanan ürünlerin temizlenmeden tüketilmemesi tavsiye edilir. Örneğin bacillus cereus bakterisi insanlarda bulaştığında ishale, karın kramplarına ve hatta kusmaya neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu böcekler dizanteri, mide-bağırsak iltihabı, ishal, tifo, kangren ve cüzzam gibi hastalıkların yaygın yayıcılarıdır. Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu ise kutuları açmadan önce sabun ve suyla yıkamaktır.
Kutuların kapakları sinek, örümcek veya hamamböceği gibi küçük böceklerin kalıntılarını içerebilir. Kapağı temizlemezseniz fark edilmeyebilirler ve yemeğinizin içine düşüp hazırladığınız yemeğin tamamını kirletme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca sinekler gibi bazı böcekler tifo, kolera ve çocuk felcinin de aralarında bulunduğu 60'tan fazla hastalığın taşıyıcısıdır.