Son derece faydalı ve lezzetli aromaya sahip baharatlar arasına adını altın harflerle yazdırmış durumda. Onun faydaları arasında karaciğere olan etkileri ilk sırada yer alıyor. Pek çok uzman da bu baharatın sırlarını övgü dolu sözlerle anlatıyor. İşte detaylar.
Padişahlar seferde tüketti
Osmanlı padişahları, her yemeğin yanında ve sefere çıktıklarında yanlarında ‘sumak’ taşırdı. Sumak, vücudu doğal bir ilaç gibi temizlediğinden yüzyıllarca şifalı olduğuna inanılarak tüketildi. Osmanlı padişahları tarafından ‘Padişah Baharatı’ olarak kabul edilen sumak son derece önemli bir baharat. Sumak, güçlü bir toksin temizleyicisi olmasıyla öne çıkıyor. Bu nedenle yıllarca şifalı bir baharat olarak kullanılan sumak, günümüzde de yemeklere ekşi bir tat katması için kullanılıyor. Ek olarak sumak, karaciğer fonksiyonlarına büyük fayda sağlıyor.
Karaciğeri temizleyip vücudu temizliyor
Ancak sumak, çok güçlü bir toksin temizleyici olduğundan hamilelerin tüketmemesi öneriliyor. Ayrıca haftada en fazla 3 ila 4 kez tüketilmeli. Araştırmalar, vücuttaki oksidatif stresi azaltmanın en sağlıklı yollarından birinin sumak tüketmek olduğunu gösteriyor. Sumak, antioksidan özellikleri sayesinde vücut hücrelerini de yeniliyor.