Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

34 yaşındaki Ashley Vassallo'nun öksürük nöbetleri 1 yıl önce başladı. Başlarda hafif hafif gıcık şeklinde olan bu nöbetleri zamanla krizlere dönüştü. Boğazında garip bir his vardı, göğsünde sanki çatırtı duyuyordu ve yutkunmakta zorluk çekiyordu. Nöbetlerden sebep ne gülebiliyordu ne de yemek yiyebiliyordu. Yaşadığı bu zorlu süreç sonrasında ise büyük bir kilo kaybı yaşadı.

Yaklaşık 20 kez doktora giden Vassallo'ya doktorlar hiçbir teşhis koymadı. Ancak o vücudunda bir şeylerin yolunda gitmediğinden çok emindi. Hiç sigara içmemişti, sağlıklı bir hayat tarzı vardı ancak kendisine konduramasa da akciğerlerinde bir sorun olduğunu düşündü. Araştırmaları sonucunda şikayetlerini göz önünde bulundurdu ve akciğer kanseri olabileceği konusunda önce kendisini ikna etti. Şimdi sıra doktorları ikna etmekteydi. Aylarca süren yalvarışlardan sonra doktorlar nihayet tomografiyle tarama yapılmasını istedi ve Ashley'nin dördüncü evre akciğer kanseri olduğu ortaya çıktıı. 2023 yılının nisan ayında sağ akciğeri alındı, ardından belirli periyodlarla immünoterapi görmeye başladı. Şimdilerde eskisinden daha sağlıklı ve tedavisi devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçmeyen öksürükte kritik süre 3 hafta Yüzde 60ını kaybetmeden bulgu vermez

Boğazda gıcıklanma, öksürük nöbetlerinin birçok nedeni var. Ancak öksürük nöbetleri göz ardı edilemeyecek kadar ciddi olabilir. Peki hangi durumlarda öksürük şikayeti ciddiye alınmalı? Uzmanlara göre öksürüğü yeşil balgam takip ediyorsa, balgamdan sonra kan geliyorsa, ateş ve halsizlik varsa bir sorun var demek. Ancak her şeyden önemlisi bir öksürük 3 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.

Peki akciğer kanserinde kişinin tespit edebileceği basit, gözle görülür belirtiler var mı? Uzmanlar, akciğer fonksiyonunun yüzde 60'ını kaybetmeden bulgu vermeyeceğini ifade ediyor. Yani hastanın herhangi bir bulguyla gelmiş olması tedavi için geç kalınmış olabileceği anlamına gelebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu da, "Enfeksiyonlar, astım, KOAH, bronşit gibi hastalıklara bağlı olarak öksürük gelişebilir. Buna ek olarak bazı ilaçlar, geniz akıntıları veya tansiyonun yükselmesi, kalp yetmezliği gibi organ yetmezlikleri de öksürükle ortaya çıkabilir" diyerek geçmeyen öksürüğe yol açan sebebin teşhis edilmesinin önemine vurgu yapıyor.