Dünyanın en sağlıklı yiyeceği olarak kabul edilen ve pek çok uzman tarafından önerilen yiyecek, genellikle ‘süper besin’ olarak adlandırılan ıspanak, sağlık açısından birçok fayda sağlayan besin maddeleriyle dolu. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler genellikle yoğurtla birlikte yeniyor. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yok. Ancak ıspanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösteriliyor. Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değil. Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltıyor. Ancak engellenmesi demek hiç emilmemesi anlamını taşımıyor. Bir miktar demir ve bir miktar kalsiyum yine de emiliyor.
DEMİRİN EMİLİMİ ÇOK DÜŞÜK
Ispanağın içindeki demirin emilimi de çok düşük. Çünkü ıspanak aynı zamanda okzalat adının verdiğimiz bir bileşiği de bol miktarda içeriyor. okzalat da demirin emilimini engelliyor. Ispanak, bu nedenle kullanılabilir demir kaynağı olarak zengin değil. Demir; ‘hem demir’ ve ‘hem olmayan demir’ olarak iki sınıfta değerlendiriliyor. Bunların farkı ise vücutta emilim durumları. Hem demirin vücutta emilim oranı yüzde 25 ila 30 civarında. Hem olmayan demirin emilimi ise yüzde 4 ila 15. Hayvansal demir kaynaklarının bir kısmı hem demir bir kısmı hem olmayan demir. Bitkisel kaynaklı demirin ise tamamı hem olmayan demirdir. Bu da bilimsel çalışmalara göre demir için hayvansal kaynakların biyo yararlanımının daha verimli olduğunu gösteriyor.
CİDDİ DEMİR EKSİKLİĞİ OLMAYANLAR İÇİN FARK ETMİYOR
Yoğurtta kalsiyum var ve ıspanak da demir içeriyor. Ancak yoğurtla aldığımız kalsiyum demiri engelleyecek miktarda değil. Bu kadar kalsiyum ciddi demir eksikliği yaşayan, kansızlık sorunu olan, demir takviyesi alan kişiler için risk oluşturuyor ve bu ikiliyi birlikte tüketmekten kaçınılması öneriliyor. Uzmanlara göre ciddi demir eksikliği yaşamayan kişiler için bu durum büyük bir farka neden olmayacak ve tüketmelerinde sorun yok.