Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kemikleri içten içe yiyerek tüm vücudu ele geçiren raşitizm hastalığının tarihin tozlu sayfalarına karıştığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak İngiltere'de yapılan son araştırmalar bunun öyle olmadığını ortaya koydu. Beklenmeyen bir şekilde başta İngiltere olmak üzere dünyadaki vaka sayısında yaşanan artış ise uzmanları alarma geçirmiş durumda. Pek çok sağlık sorununu beraberinde getiren bu hastalığın altında yatan sebebi ise hepimiz biliyoruz.

D vitamini ve kalsiyum eksikliği varsa raşitizm kapıda

İngiltere'nin en büyük sağlık kuruluşlarından East Kent Hospitals University'de 2019 yılında 122 vaka kaydedildi. 2023 yılına gelindiğinde bu rakam yüzde 380 artışla 580'in üzerine çıktı. Bu yılın başlarında yayınlanan rakamlara göre ise 2019-2023 yılları arasında 28 bin 379 İngiliz'e raşitizm teşhisi konulmuş durumda.

Haberin Devamı

Raşitizm, çocuklarda kemik gelişimini etkileyerek kemik ağrısına, büyüme geriliğine ve deformitelere yol açabilen yumuşak, zayıf kemiklere neden oluyor. En belirgin yansıması ise bacaklardaki parantez şeklindeki eğrilik. Bu hastalık genellikle D vitamini veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor ancak aynı zamanda genetik bir bozukluktan veya çevresel sebeplerden de ortaya çıkabiliyor. Diyet yoluyla veya güneş ışığından yeterli miktarda D vitamini veya kalsiyum alamayan her çocukta gelişebiliyor.

D vitamini ve kalsiyum eksikliği varsa raşitizm kapıda

Eğer tedavi edilmezse ne olur? Raşitizm, çocuklarda kemiklerinin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olduğu için bu da kemik deformasyonlarına yol açabilir. Tedavi edilmezse büyümede yetersizlik, anormal derecede kavisli bir omurga ve kemik sorunları ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre raşitizmde yaşanan artışın bir kısmı, raşitizmin daha fazla tanınması ve daha doğru takip edilmesinden kaynaklanıyor. Ancak yine de diyette çeşitliliğin olmaması veya katı vejetaryen beslenmenin raşitizm artışına yol açabileceği göz ardı edilmemeli. Ortada D vitamini eksikliği varsa mutlaka kontrollü bir şekilde günde 10-15 dakika güneşe maruziyet ve uzman kontrolünde D vitamini kullanımı büyük önem taşıyor. Kalsiyum için de günde en az 300 mg (yaklaşık bir bardak süt) az kalsiyum alımı şart.