Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İngiltere’de yaşayan Karen Cook 49 yaşında. Uzun yıllar özel bir uçak firmasında hosteslik yaptı. Yaşadığı sıkıntı da işte tam o yıllarda başladı. Kulaklarındaki basınç gitgide artıyor, baş ağrısı yaşıyordu. Doktor doktor gezse de bir türlü teşhis alamıyordu. İşitme testinde de herhangi bir problem görünmüyordu. Ancak yaşadığı semptomlar gün geçtikçe arttı. Artık çınlama yerine büyük bir gürültü duyuyordu. Ve nihayet 2022 yılında doktorlar, çocukluk çağındaki bir kulak enfeksiyonundan kaynaklanıp yer etmiş olabileceğini düşündükleri 'hiperakuzi' teşhisini koydu. İyileşmek için bütüncül tıp yöntemleri da dahil olmak üzere her yolu deneyen Karen, şu an çocuklarının kahkahalarına bile tahammül edemiyor. Bu nedenle evde de bir kulaklıkla geziyor. Öyle ki en ufacık sese bile karşı duyarlı olan talihsiz kadın çocuklarının, eşinin sesini duyamıyor; onlarla ya fısıltılı bir şekilde konuşuyor ya da yazarak anlaşıyor. Peki, Karen Cook’a büyük bir kabus yaşatan ‘hiperakuzi’ tam olarak ne?

Haberin Devamı

Çocuklarının sesine bile katlanamayan kadının dramı: Hiperakuzi

Hiperakuzi normal işitmeye sahip olan kişileri rahatsız etmeyen seslerden rahatsız olma, çevresel seslere karşı olağan dışı hassasiyet gösterme, sese aşırı duyarlı olma, günlük seslere karşı tahammülsüzlük olarak tanımlanıyor. Aslında kısaca ses yüksekliği algısındaki bozukluk da denebilir. Hastalıktan muzdarip kişiler genellikle ses seviyesinin çok yüksek olduğu bir dünyada yaşamaktan şikayet ediyorlar. Gürültüyü kontrol edemedikleri halka açık yerlerde kulak tıkacı veya kulaklık kullanıyorlar. Yani hiperakuzili insanlar için çoğu insanın zorlukla fark ettiği günlük, normal sesler aniden rahatsız edici ve acı verici hale gelebiliyor.

Hiperakuzinin tedavisi mümkün mü? Uzmanlar, hiperakuzinin farklı tiplerde ve farklı nedenlerden kaynaklı olduğu için hastanın seslere verdiği tepkilere göre odyolojik danışmanlık, müzik terapisi, sürekli düşük seviyeli geniş bant gürültü, kısmi maskeleme gibi yöntemlerden biri ya da birkaçıyla tedavi edilebileceğini belirtiyor. Bilişsel davranışçı terapi ise hiperakuzi rehabilitasyonunda uygulanan en etkili yöntemlerden. Bu terapinin hedefi, rahatsız edici ses yüksekliği seviyesini artırmak. Yapılan çalışmalar, rahatsız edici ses yüksekliği seviyesi artırılarak normal seviyeye geldiğinde, hiperakuzinin şiddetinde azalma olduğunu gösteriyor.