Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rebecca Sharrock  Avustralya'nın Brisbane kentinde yaşıyor.  Genç kadının iddiası ise tam 34 yıldır yaşadığı her şeyi hafızasında dün gibi tutması. Rebecca, çocukken birçok şeyi anlamlandırmakta zorlanıyordu. Anaokulunda, ilkokulda, ortaokulda arkadaşlarıyla yaşadığı şeyler derin duygularını tetikliyor, onların yaptığı hiçbir şeyi unutamıyordu. Anılarına sürekli yenisi eklenen Rebecca önceden yaşadıklarını unutamadığı için o an yaşadıklarıyla mücadele de edemiyordu. Yıllar susturamadığı zihnine yeni olayların eklenmesiyle geceleri bölünen uykularıyla geçip gitti. Ergenlik döneminde bu durumu artık kontrol edemediğini fark eden Rebecca'ya doktorlar, OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) yani takıntı hastalığı teşhisi koydu.

Haberin Devamı

Bir insan hayatının yüzde 95ini hatırlayabilir mi

OKB tanısı aldıktan sonra kendiyle ilgili geçmişine dair hatırladığı en uzak anıları düşünen Rebecca, henüz 12 günlükken çekilmiş bir fotoğrafına rastladı. Fotoğrafa bakar bakmaz o gün neler yaşadığını hatırladığını gördü: "12 günlükken insan neler yaşadığını nasıl hatırlayabilir?" Rebecca, en eski anısının 23 Aralık 1989'a ait olduğunu fark edince daha da ileri gitmeye çalıştı. Düşününce başını bacaklarının arasında buruşturarak durduğu bir anısını hatırladı. O anıyla ilgilisi ise şu cümleleri kullandı: "Sahip olduğum en eski hatıram, çok genç olduğum için tarihlendiremiyorum. Başımı bacaklarımın arasına sıkıştırdığımı, buruştuğumu hatırlıyorum. Araştırmacılar bana bunun rahimdeyken olabileceğini söyledi ya da doğduktan hemen sonra da olabilirdi."

16 yaşında OKB tanısı alan Rebecca, 21 yaşına geldiğinde artık durumunun ne olduğuna ikna oldu. Doktorlar bu kez dünyada yalnızca 61 kişide görülen H-SAM (Hyperthymesia) tanısı koydular. Rebecca dünyada Hyperthymesia sendromuna sahip 62. kişiydi artık. Konulan teşhis onu çok tatmin etmiş, rahatlatmıştı. Peki, gerçekten bir insanın anne karnından bugünlere dek yaşadığı her şeyi hatırlaması mümkün mü?

Bir insan hayatının yüzde 95ini hatırlayabilir mi

Uzmanlara göre hipertimezi'de (hyperthymesia) anılar ayrıntılı bir biçimde, en ince detayına kadar hatırlanıyor. Kişi yaşadığı bir olayı film şeridi gibi, o esnada tüm ayrıntıları içerecek şekilde anımsıyor. Gündelik aktiviteler, sohbetler, giydiği elbiseler, hava durumu ve birçok ayrıntı detaylı bir şekilde sıralanıyor. Anılar belirgin bir şekilde anımsandığı için olumsuz olaylar bir süre sonra kişinin mental sağlığını olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

Dünyada yalnızca 62 kişide görülen bu sendromun tedavisi bulunuyor mu? Hipertimezinin bilinen bir tedavisi bulunmuyor, henüz bir bozukluk olarak tanı ve sınıflandırma sistemlerinde yer alıyor. Nöromodülasyon yöntemi olan beynin elektriksel uyarımının ise umut verici olabileceği belirtiliyor. Ancak bununla ilgili ileri araştırma ve çalışmalara ihtiyaç var.