Dünyanın büyük bütün derbileri, siyasi, sınıfsal ya da mezhepsel bir nedene dayanır.
-İngiltere’de; Protestanların ve İskoç kökenlilerin takımı olan Glasgow Rangers, Katolik ve Kellt kökenlerin takımı da Celtic arasındaki derbi mesela...
-Mısır’da; 1917’de ülkenin İngilizler tarafından işgaline karşı çıkanların takımı Al Ahly ile yabancıların takımı Zamalek arasındaki maç mesela...
-İtalya’da; faşist diktatör Mussoli’nin Kuzey’in güçlü takımlarına karşı Roma’nın güçlü bir takım oluşturulması emrine uyan 3 yerel takıma karşı, bir başka faşist generalin yönetimindeli Lazio’nun direnişiyle başlar en önemli derbinin tarihçesi. Aşırı milliyetçi etkiyle Milan’ın yabancı oyuncuları yasaklamasından memnun olmayanların Inter Milan’ı kurması bir diğer rekabeti oluşturur.
-İspanya’da; Barselona-Real Madrid derbisi, Diktatör Franco’nun Real Madrid’e verdiği destek ve Barselona’nın diktatörlüğe muhalefetiyle başlar. Barselona Başkanı Sunyol’un, Diktatör Franco’nun askelerince öldürülmesiyle zirveye taşınır bu aynı zamanda İspanya’da iç savaşın başlangıcı sayılır.
Real Madrid-Atletico Madrid derbisi de Diktatör Franco’ya karşı Cumhuriyet’i destekleyenlerin maçıdır aslında.
-Hollanda’nın en önemli derbisi Ajax ile Feyenoord arasında oynanır. Ajax, daha özgürlükçü,daha liberal bir şehir olan Amsterdam’ın, Feyenoord, daha tutucu, daha sağda olan Rotterdam’ın takımıdır.
-Portekiz’in en önemli derbisi, 1907’den beri, Benfica ile Sporting Lizbon arasında oynanır.
1907 yılında, fakirlerin takımı Bencifaca’dan 8 futbolcu daha iyi yaşam koşulları için zenginlerin takımı Sporting’e geçer. O günden beri her iki takım arasında bitmeyen bir rekabet vardır. Sınıfsal kaynaklı rekabet, Arjantin’de de derbi rekabeti yaratır. River Plate milyonerlerin, Boca Junioes liman işçilerinin takımıdır.
Bir de birbirinin içinden çıkarak doğan rekabet örnekleri var...
Mesela Sevilla-Real Betis, mesela Palmerias-Corinthias, Flamengo, Fluminense rekabetleri parçalanan aile rekabetine örnek olan derbilerdir.
-Tarihsel en büyük ayrışması, Mustafa Kemal Atatürk, “Bizi tutuyordu”, “Hayır, bizi tutuyordu” olan iki kulüp Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki rekabetin, nefrete dönmeye başlayan halini anlam veremiyor insan yukarıdaki örneklere bakınca...