Ataerkil ve muhafazakar toplumlarda cinsel kimlik gelişiminin sağlıklı tamamlanması oldukça zordur. Özellikle kız çocukları büyütülürken erkek egemen imajlar ve tabularla bezenir. Bu noktada doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşamayan kız çocukları çarpık ve yanlış bilgilerle kendine bir cinsel kimlik var etmeye çalışır.
Gelin olmak, düğün seremonisinin büyüsü, yeni bir ev dekore etmek, çeyiz derken evliliğin içinde sanki hiç cinsellik yokmuş gibi davranılması oldukça ilginçtir. Birçok genç kız evlilik sürecinde cinselliğe dair en küçük bir rehberlik veya bilgilendirilme alamadığını belirtir. Bu noktada evlilik sadece ciciş süslemeler ve organizasyondan ibaretmiş gibi bir imajla inşa ediliyor. Oysa evlilikte dekorasyon, çeyiz ve şatafatlı düğünler kadar önemli bir konu atlanmaktadır. “Sağlıklı cinsel hayat”. Sağlıklı cinsel hayatın alt başlıklarında ise sağlıklı iletişim, ortak hedef ve beklentiler yer almalıdır. Yani hayatın geri kalan kısmında asıl olan konuların irdelenmesi ve rehberlik
Hemen hemen tüm küçük kızların hayali olan beyaz gelinlikle prensesi andıran o görkemli günün baş oyuncusu olmak. Çocukluktan itibaren konulan hedef ve hayallerin hemen hepsinde o “mutlu” günü eksiksiz yaşamak ve özel hissetmektir. Tüm cinsiyet imajları bu hayal ve ideal üzerine yapılanır.
Bir taraftan binbir gece masallarını kıskandıran gelinlik seramonisi, bir yandan cinsel tabular üzerine kurulmuş cinsel kimlikler üzerinde sağlıklı bir cinsel hayat beklentisi biraz iyimser kalıyor sanırım.
Çocuk yaşta masalsı hayallerin diğer tarafında evliliğin ve yetişkin bir kadın olmanın detayları ya yok sayılır ya da korkutucu ve bazen utanç verici olarak resmedilir.
Korkularımızı şekillendiren en büyük etken çevredir. Çevreden alınan imajlar daha çocuk yaştan itibaren zihnimizi ve olaylara yüklediğimiz anlamları şekillendirir.
Gelinlik fobisi olan kaç kişi duydunuz? Bununla birlikte ilk gece korkusu olan binlerce kadın olduğu bilinen bir gerçektir.
Toplumsal öğretiler ve cinsellikle ilgili verilen tüm mesajlar, bizler daha
Vajinismus nedir?
Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur.
Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta "kendini koruma mekanizması" sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani "penetrasyon" olanaksız hale gelir. Erkek eşlerin tarifi ile “orası etten bir duvara” dönüşmektedir. Hatta hastaların bir kısmı problemlerinin tanımını yaparken vajinalarının kapalı veya vajina girişlerinde bir kemik olduğunu düşünmektedirler.
Yalnız değilsiniz, vajinismus tüm dünyada görülür!
Vajinismus yalnızca bizim gibi Müslüman veya kapalı - tutucu çevrelerin değil, bütün dünyada sık olarak rastlanılan bir problemdir. Ancak bizdeki görülme sıklığı batılı ülkelere göre ortalama 10 kat daha fazladır.
Vajinismus problemine sahip bayanlarda, kasılmalar yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelerinde tarif etmektedirler. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri
Vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında vajinanın istemsiz kasılması sonucunda cinsel birleşmenin tam olarak sağlanamamasıdır. Pek çok kadın kendisinde yaşadığı bu cinsel sorunun adına ilk kez internetten ulaşmakta "vajinismus hastalığı nedir, ne demek, neden bende böyle bir cinsel sorun ortaya çıktı acaba" diye umutsuzluğa kapılmaktadır. Çoğu çift bu sorunlarının yalnızca kendilerine ait olduğunu zannetmektedir. Oysaki tüm dünyada oldukça en yaygın cinsel sorunların başında yer almaktadır. Peki, vajinismus teşhisi nasıl konulur, bu sorunla mücadele eden çiftler ne yapmalıdır?
Unutulmaması gereken ise vajinismus teşhisi ve tanısının doğru şekilde konulması, uygulanacak tedavi yönteminin seçimi ve tedavi başarısı açısından son derece önemlidir.
Vajinismus teşhis ve tanısı nasıl yapılır?
Vajinismusun teşhisi ve tanısı, alanında uzman ve deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan, 15 saniye süren, son derece basit bir jinekolojik değerlendirme sonrasında konulabilmektedir. Jinekolojik inceleme sırasında her hangi bir alet kullanılmaz, yalnızca basit bir görsel değerlendirme yapılır.
Aslında ağrılı ilişki, cinsel isteksizlik ve orgazm sorunları gibi tüm cinsel ilişki
Üremenin haricinde de evlilikte seks birçok nedenden ötürü esastır. Nihayetinde samimiyet, zevk ve cinsel ifade ile ilgilidir. İlişki, birçok olumlu entelektüel, fiziksel, duygusal ve sosyal faydaya sahiptir. Bu faydaların anlaşılması, çiftlerin ilişkilerinde seksin yalnızca kendilerine yardım etmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda ilişkilerini daha da güçlendirmelerine ve sevgi dolu bir ilişkide daha geniş bir samimiyet duygusu yaratmalarına yardımcı olacaklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Evlilikte, seks genel sağlığınız ve mutluluğunuz için göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir paylaşımdır.
Fiziksel olarak, aktif bir cinsel yaşam, daha iyi beslenme alışkanlıkları ve sık egzersiz yapma nedeniyle genç bir görünüm dahil olmak üzere birçok yarar sağlayabilir. Araştırmalar cinsel aktivitenin kalorileri ve yağları yaktığını ama aynı zamanda insanların genel olarak daha sağlıklı yaşam sürdürmelerine neden olabildiğini göstermektedir. Düzenli olarak cinsel ilişkide bulunan kişilerin, yapılan araştırmalara göre hastalıklarla mücadele ettiği ve vücudu soğuk algınlığı ve gripten koruyan immünoglobulin A (IgA) adında daha yüksek bir antikor seviyesine sahip oldukları
Orgazm nedir?
Cinsel ilişki sırasında artan cinsel haz ve uyarılma ile çıkılan en tepe noktadır. Orgazm, ilişkinin duygusal olarak bu çok yoğun noktasına çıktıktan sonra rahmin ve vajinanın ritmik kasılmaları ile kendisini gösteren süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu 3-5 saniyelik kısa süreçte cinsel haz en yoğun ve en keyifli bir şekilde yaşanmaktadır. Haz sonrasında cinsel doyum (tatmin) ve rahatlama gerçekleşir.
Beynimiz en büyük ve en önemli cinsel organımızdır. Vajinismus hastaları da dahil, bakire genç kızlar da tam bir cinsel ilişki yaşamaksızın, yalnızca düşünce gücü ve konsantrasyon ile veya elle, yabancı bir madde ile sürtünerek (mastürbasyon) klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedirler. Yani, bir kadın hiç cinsel ilişki yaşamaksızın da orgazmı yaşayabilir.
Anorgazmi nedir?
Anorgazmi orgazmın olamaması durumudur. Anorgazmik kişilerde cinsel uyarılma olmasına rağmen “orgazm olamama” sorunu vardır ve bu sorun kadınlarda bir takım içsel sıkıntılara neden olabilir. Kişinin kendisini kötü hissetmesi, kendisine olan güvenin
Yetişkin ve sağlıklı her çift için cinsellik, ilişkinin doğal ve sağlıklı bir parçasıdır. Tabii hayat her zaman istenildiği gibi ilerleyemeyebilir. Birbirlerini çok sevdikleri halde tam bir birleşme yaşayamayan vajinismus çiftleri için zorlu süreç başlamış olur.
Duygusal bir eksiklik veya ilişkinin yolunda gitmediği anlamına kesinlikle gelmeyen vajinismus, sadece bir cinsel işlev bozukluğudur. Duygusal olarak birbirlerine sağlıklı ve güvenli bağlanan çiftler için vajinismus daha yaklaştırıcı olabilmektedir. Birbirine daha çok kenetlenen çiftlerde, “durumu kabullenme” veya “yok sayma” tepkisi sıklıkla karşılaştığımız durumlardandır. Bu durumlarda çiftler tedavi gereği duymadan hayatlarını bu şekilde geçirmeye razı olmaktadır. Hatta vajinismusu yenmeden çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek veya aşılama yöntemlerine başvurabilmektedirler. Vajinismusun semptomlarını ortadan kaldırmadan gebelik sürecine girilmesini kesinlikle önermemekteyiz.
Cinsellik ve cinselliğe bağlı işlev bozuklukları konuşulmayan, yok sayılan konular
Bilindiği üzere vajinismus semptomları yaşayan kadınlar, istediği halde vajina içine hiçbir yabancı cismi alamaz; ilişkiye giremez ve/veya ağrılı-acılı ilişkiye girer. Bu semptomlarla birlikte evlilik hayatlarını tamamlayamayan çiftler, çocuk özlemi içine girebilmektedir. Özellikle çevre baskısıyla oluşan çocuk beklentisi, vajinismus çiftleri için baskı unsuru olmaktadır. Gebelik ve doğumun vajinismus semptomlarını gidereceğine dair yanlış bilinen bir gerçek var. Bundan dolayı; birçok çift vajinismusu tedavi etmek yerine tüp bebek veya aşılama yöntemiyle çocuk sahibi olma yoluna gidebilmektedir. Gebeliğin veya doğumun vajinismusu ortadan kaldıran bir özelliği maalesef yoktur.
Vajinismus hastası kadınlar sezaryen doğum tercih etmektedirTam anlamıyla birleşme yaşayamamış çiftler için çocuk sahibi olmak hayal gibi gelse de, mucizevi bir şekilde vajinismus olup gebe kalan kadınlar da mevcuttur. Birleşmenin gerçekleşmemesinden dolayı sürtünme yoluyla tatmin olma yolunu tercih eden çiftlerin karşılaştıkları sürpriz, gerçekten hayret vericidir. Spermlerin hareketli özelliği sayesinde nadir de olsa görülen bu durum, çiftler için farklı bir deneyim olmaktadır. Vajinismus olup gebe