Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Bir Ramazan Bayramı’nı daha geride bıraktık. Bayram telaşı bitti.

Benim aklım şimdiden Kurban Bayramı’nda!

Her zaman alışveriş yaptığım kasaba kurbanlık fiyatlarını sordum.

Aynı zamanda ailecek üreticilik de yapıyorlar.

“Geçen sene 800 liraya aldığın kurbanlığın fiyatı 1100-1150 oldu. Bunun altında alman mümkün değil” dedi.

İnanamadım söylediklerine.

Bir daha sordum, aynı cümleleri bir kez daha söyledi.

Nedenini ise hayvan azlığına bağladı.

***

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş’i aradım.

Bu konuda oldukça dolu olduğunu söylemem gerek.

Haberin Devamı

“Et fiyatlarının artmasını kasaplara bağlıyorlar. Bu bizim çok zorumuza gidiyor” diyor Yücelmiş ve ekliyor:

“Geçen seneye bakacak olursa et fiyatlarına yüzde 35-40 zam var.

Kurban Bayramı gelmeden bu zam var.

Bayram öncesi bu oran artacak mı kestiremiyoruz.

Bu fiyatların kimin ihmali varsa ortaya çıkmasını istiyoruz.

Etin kilosu 60 lira oldu, buna dur diyen yok.

Kıymanın kilosuna 36 liranın üzerinde para vermeyin diye açıklama yapılıyor. Böyle açıklama olur mu?

Maliyetler ortada. Kasabın suçu ne?

Kasap esnafı bitme noktasına geldi.

Allah aşkına söyleyin, vatandaş nasıl et yiyecek?”

***

Yücelmiş’in söylediklerine katılmamak gerçekten mümkün değil.

Kıyma 41-42 lira. Etin kilosu 60-65 lira.

Asgari ücretle zaten evin kirasını, suyu, elektriği zor ödeyen vatandaş nasıl et alacak da yiyecek?!

Geçen seneki kurbanlık fiyatlarını araştırdım.

Büyükbaş kurbanlıklar 5 bin ila 12 bin arasında.

Küçükbaş ise 700 ila1200 arasında değişiyor.

Önümüzdeki kurban bayramında bu fiyatları görmek bu gidişte mümkün olmayacak.

***

Geçtiğimiz Mart ayının sonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Hüseyin Çelik, et fiyatlarında hiç gereği yokken birkaç lira artış olduğunu söylemiş, “Ortada spekülatörler var. Bunların maliye açısından canlarını yakacağız” demişti.

O günden bugüne et fiyatları daha arttı.

Durum gerçekten çok acayip bir hal aldı!

Et fiyatları dolar, euro hatta altınla yarışır hale geldi.

Hayvan ithalatı da bir işe yaramamışa benziyor.

Vatandaşlar arasında, “Ben yurtdışından gelen eti yemem” diyenlerin sayısı oldukça fazla!

Haberin Devamı

Bu işin çözümü ne?

Üreticiyi desteklemek, maliyetleri azaltmak, teşvik etmek.

Bakalım Kurban Bayramı’na kadar etin fiyatı ne kadar olacak?

***

Bu arada köşeyi yazarken bir arkadaşımdan, Hollanda’da olan nişanlısına oradaki et ve kıyma fiyatlarını sormasını istedim.

Hollanda’da bir kilo kıymanın fiyatı 6 Euro ( 25 lira), etin kilosu ise 8.90 Euro (36 lira) imiş.

Özellikle belirtmemi istediler, içinde domuz eti yok! Bu bilgi de aklınızın bir köşesinde kalsın!