Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Uzmanlaştığı alanda kitaplar çıkaran rehberler sayesinde harika bir Türkçe seyahat literatürü oluşuyor. Serhan Güngör’ün kitabı “Gezgingöz” de bunlardan biri

Rehber meslektaşım Serhan Güngör’ün kitabı “Gezgingöz” raflardaki yerini aldı. Ön sözü’nü İlber Ortaylı’nın yazdığı kitap, tarih meraklısı, yurt dışındaki Anadolu ve Türk kültürüne ait izler arayan gezginler için çok ilginç. Kitap, Serhan Güngör’ün #tarih dergisinde yer alan Gezgingöz köşesindeki yazılarından oluşuyor.

Profesyonel turist rehberi Serhan Güngör’den, 2014 yılında çıkmaya başlayan #tarih dergisine bir köşe yazması istendiğinde, aklına Türkiye’ye dair yurt dışında izler taşıyan mekân, obje ve insanların öykülerini yazmak geliyor. Yurt dışı turlarında gittiği her ülkede her zaman Türkiye tarihi ve Anadolu kültürlerine dair izler arayan Güngör, “Bu arayışlar, gittiğim ülkenin tarihinin yanı sıra kendi ülkeme dair çok şey öğretti” diyor. Kitaptaki yazılarının seyahat ettiği, gittiği, gördüğü yerler hakkında ve fotoğrafların çoğunun da kendisine ait olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

“Gezgingöz”de başka rehberlerin yazıları da yer alıyor. Serhan Güngör henüz gitmediği ülkeleri ya da gittiği ama üzerinden uzun zaman geçmiş yerleri ve hatta sırf onların kaleminden okumak istediği bazı mekânları meslektaşlarına yazdırmış. Kitaba, yazı ve fotoğraflarıyla Arzu Tutuk Altınay, Çağla Öztek, Dr. Elif Çamlıkaya, Elvan Birişik Albayrak, Fatoş Dilek Güngör, Hasan İyilikli, Mehmet Esendal, Mine Akdaş, Muzaffer Ertuna, Müge Akbaba, Ozan Bahçe, Sinan Ercan, Şebnem Altın ve Uğur Kayrak’ın da aralarında olduğu profesyonel turist rehberleri katkıda bulunuyor. Coğrafi kıtalara göre bölümlere ayrılan kitapta, sırasıyla Avrupa, Afrika, Amerika, Asya kıtalarına ait yazılar ilgili bölümde yer alıyor.

Seyahat literatürü

İyi bir rehberle gezmek çok güzeldir. Rehberlerin anlatımı gidilen yeri daha da ilgi çekici kılar. Bazıları bu becerisini yazmak konusunda da gösterir. Son yıllarda pek çok rehber, sevdiği ve uzmanlaştığı yerlerle ilgili kitaplar çıkardı ve böylece her gün gelişen harika bir Türkçe seyahat literatürü oluşuyor. Bu gezginler için bulunmaz bir nimet. “Gezgingöz”ü elime aldığımda hemen Asya bölümündeki yazılara baktım. Lübnan gezisi, Baalbek’teki Palmira Otel, Halep’teki Baron Otel ilk okuduğum yazılardı. Kitabı karıştırınca pek çok konu dikkatimi çekti. İlginize göre ya da gideceğiniz ülke için hazırlanırken okuyabileceğiniz pek çok ilginç yazı bir araya getirilmiş. Sırayla okumanız da gerekmiyor. Hatta karışık okumak daha keyifli ve heyecanlı geldi bana.

Haberin Devamı

Kıtalar arası gezi

Kitabın büyük bölümünü Avrupa’daki ülkeler ve şehirlerle ilgili yazılar oluşturuyor. Anadolu’nun köklü tarihi, Anadolu’dan götürülen tarihi eserler, Osmanlı’nın izleri ve Atatürk’ün peşine düşmek isterseniz, elbette bu çok doğal. Afrika’da da Cape Town’dan Mısır’a ve Tunus’a Osmanlı’nın ne kadar çok iz bıraktığını görüyoruz. Amerika’da ne var ki derseniz, elbette ilk sırada Anadolu’dan götürülen tarihi eserlerin süslediği müzeler, Washington’daki Osmanlı kitabesi ve Türk Elçilik binasının dünya cazının merkezi oluşu ile Ahmet Ertegün ilginizi çekecektir sanırım. Asya kıtasında Suriye, Ürdün, Kudüs, Suudi Arabistan, İran, Azerbaycan, Özbekistan, Moğolistan ve hatta Japonya çok ilginç konularla öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Diğer rehber meslektaşlarımın yazıları da çok ilginç. Özellikle Dr. Elif Çamlıkaya’nın “Hicaz Demiryolu’nun Hatırası: Medine İstasyonu”, Şebnem Altın’ın “Nazım’ı Ziyaret”, Fatoş Dilek Güngör’ün “Roma’daki Anadolu Kadını Efesli Artemis” yazılarını çok beğendim. Serhan Güngör’ün de belirttiği gibi bu konularda yazılmayı bekleyen pek çok yer var. Onlar da artık bir sonraki kitapta yerlerini alacaktır. Her gezginin ve tarih meraklısının kütüphanesinde olması gereken bir kitap “Gezgingöz”.