Nail Güreli

Nail Güreli

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz!”
Bu cümle, Diyarbakır gibi “Stratejik” bir ile 16 yıl sonra yeniden atanan Emniyet Müdürü Recep Güven’in.
Güven, ilk basın toplantısında, bu sözleri 2005 yılında bir konferansta söylediğini belirterek tekrarlıyor.
Geçmişine bakıyorsunuz; Polis Akademisi’nde tiyatro kurmuş, şiirler yazmış bir bürokratın duygusal dünyasından yansımalar olarak görebilirsiniz. Okuyup geçebilirsiniz.
Bizce bu yetmez. Olaya bir de Recep Güven’in kişiliği dışında, siyasi açıdan bakmak gerekir.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP’nin) bugüne kadar zikzaklar çizen “Kürt Açılımı” politikasında, daha doğrusu politikasızlığında yeni bir deneme olarak görülebilir.
Bugüne kadar Kürtleri bir oy kaynağı olarak gören AKP’liler, onları avutarak oylarını devşirmeyi bir ölçüde başardı. Barış ve Demokrasi Partisi(BDP)’nin de bu avutmanın etkisinde kaldığı söylenebilir.
Başta Suriye ve savaş eşiğindeki gelişmeler ve ekonomik durum olmak üzere, pek çok sıkıntı iktidarı giderek köşeye sıkıştırıyor.
Alevilerin kalabalık mitinglerinde dile getirilen haklı istemleri, (medya ne kadar görmezden gelse de) gündemi zorluyor.
Bu aşamada Diyarbakır’da bir soluklanma önem taşıyor.
Emniyet Müdürü Recep Güven’in önümüzdeki günlerdeki icraatı televizyon ağzıyla “masaya yatırılmaya” aday.
Bir yanda gizli güçlerin provokasyonu, bir yanda iktidarın istikrarsız politikaları...
Güven’in işi zor. Dileriz ki, barışa istediği katkıyı verebilir.
Umarız ki, bu atama yeni bir AKP takiyyesi değildir.
Temenni ederiz ki, Kürtler ve Aleviler bir kez daha aldanmazlar.

Bir kitap
Yılların gazetecisi Şakir Balkı’yı özellikle mizah yazılarındaki ünüyle tanırız. Balkı, bu kez ilginç bir belgesel romanla karşımıza çıkıyor. Birinci Dünya Savaşı sürecinde Çanakkale, Kafkas ve Bağdat cephelerinde savaşan, Uzakdoğu’daki bir esir kampında yıllar geçirdikten sonra köyüne dönen bir askerin acı öyküsünü işliyor. Bu arada işgal İstanbul’unu, 1930’ların Beyoğlu gizemini, Erkin gemisi ve Nazım Hikmet olayını, her zamanki yalın, akıcı diliyle anlatıyor. (GÖÇMEN / Ah Balkanlar Vah Anadolu, Gürer Yayınları, Ağustos 2012)

Bir şiir
Diyarbakır Valisi Recep Güven, basın toplantısında Ahmed Arif’ten de söz etmişti. Biz de Ahmed Arif’in “Unutamadığım” şiirinden dizelerle noktalıyoruz yazıyı:
“Açardın,/ Yalnızlığımda/ Mavi ve yeşil,/ Açardın,/ Tavşan kanı, kınalı-berrak./ Yenerdim acıları, kahpelikleri.../ Gitmek,/ Gözlerinde gitmek sürgüne./ Yatmak,/ Gözlerinde yatmak zindanı./ Gözlerin hani?”