Taksim Meydanı’nda cuma günü bir kadın, ak saçlı bir hanımefendi konuşuyordu. Toplumu bir ahtapot gibi saran bireysel silahlanmaya, onun getirdiği ölümlere ve hukuksuzluğa karşı çıkıyordu. Oğlu Umut’u 19 yıl önce bir maganda kurşunuyla yitirmişti. Adalet de tecelli etmeyince, kurduğu Umut Vakfı ile başlattığı mücadelede 18 yıldır, bireysel silahlanmanın önlenmesini ve hukukun üstünlüğünü bitmez tükenmez bir enerjiyle savunuyor. Bu önder hanımefendi Nazire Dedeman Çağatay’dı.
Umut Vakfı, amaçları kapsamında seminerler, yarışmalar, yayınlar gibi etkinlikler düzenliyor. Bunlardan biri de oğlu Umut’u yitirişinin yıldönümü olan 28 Eylül’de gerçekleştirilen “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”.
Bireysel silahlanmanın yarattığı ibret verici acıları ve yılda 5 bin kişinin ölümüne neden olan durumu ve sayısal boyutlarını Milliyet’te okumuşsunuzdur.
İşte bu duruma isyan eden Nazire Dedeman Çağatay, cuma günü; “Artık yoruldum” diye çığlık çığlığa feryat ediyordu. Aslında bu feryat, yorgunluktan pes etmenin ifadesi değil, tüm insanlara, kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına bu mücadeleye katılım çağrısıydı.
Aslında Umut Vakfı’nın çabaları, meyvelerini veriyor, ama basında pek yer bulmuyor. Bunlardan biri her yıl değişik konularda düzenlenen yarışmalar. Örneğin bu yıl çizgi film dalında düzenlenen yarışmada kazananlar ödüllerini törenle aldı.
Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi 10. sınıf öğrencisi Selin Yılmaç ile Ebru Tabiloğlu’nun ortak çalışması dikkatimizi çekti. Tören sonunda konuşup öykülerini dinledik. Akyazı ilçesinin Sukenarı Köyü’nde yaşıyorlar. Komşu köy olan Topağaç Köyü muhtarı, 40 yıl önce düğünlerde silah atılmaması için karar almış ve 40 yıldır uygulanan bu karar, bizim genç kızlara ilham kaynağı olmuş. Kendi köylerinde ev ev dolaşarak bireysel silah bulundurmanın tehlikelerini, kötülüğünü anlatıyorlar.
Görüyor musunuz kadınların kızların toplumda öncülüğünü. Bunun için yazının başlığında bir kadın iki kız dedik. İstikbal kadınlarda.
Bu yıl, birincilik ödülü Furkan Yıldırım’ın, ikincilik ödülü Sinan Gürsel’in oldu. Ayrıca bireysel silahsızlanmaya destek sağladıkları için Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya’ya, Şanlıurfa Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Sabri Dişli’ye, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Deniz Bilge ile öğrenci Aygün Öden’e, Hayal Dünyası oyuncak firması sahibi Adil Özyiğit’e özel plaketler verildi.
Bir Şiir
Karacaoğlan’dan bir ağıtlama; Ahmet Özdemir’in 2. baskısı yapılan Karacaoğlan kitabından: “Hani benim emmim oğlu Ömer’im/ Ciğerime bir od düştü yanarım/ Diyarbekir Afşar benim tımarım/ Bölge bölge tıkarlarım kal demiş”