Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kıbrıslı Rumlar Türkiye’nin adaya çıktığı 1974’ten bu yana en büyük felaketlerini yaşıyorlar.
Üç yıl kadar önce, İran’dan Suriye’ye giderken, Amerika’nın baskısıyla denizde el konulup, Larnaka’daki donama üssünde açıkta depolanan 97 konteyner cephaneliğin patlaması sonucunda on iki kişi hayatını kaybetti, altmışa yakın kişi yaralandı.
Patlama büyük bir bölgeyi etkiledi. Üç kilometre ötede bir lokantanın camları patladı.
Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas patlamayı “İncil’de anlatılanlar boyutunda bir felaket” olarak tanımladı. Olayda ihmali var çünkü defalarca cephaneliği üsten kaldırıp emin bir yere taşımayı öneren devletlerin önerilerini ret etti. Bu nedenle gelecek seçimlerde İncil’de anlatılanlar boyutunda bir felaket de o yaşayabilir.
Patlamanın bir de ekonomik boyutu var ki uzun süre kendini hissettirecek.

Turizm zarar görecek
İnfilak, deniz üssüne bitişik bulunan ve güneyin elektrik kapasitesinin yarısından fazlasına sahip olan bir santralda büyük hasar meydana getirdi. Santral belirsiz bir süre devre dışı kalacak.
Başlayan elektrik kısıntıları zor bir dönemeçten geçmekte olan ekonomiyi krize sokacak. Üretim, ada ekonomisine büyük katkı veren turizm, zarar görecek. Denizden arıtma tesisleri yavaş çalışacağı için su darlığı da baş gösterecek. Klimaların devre dışı kalması hastalar ve yaşlılar arasındaki ölüm vakalarını büyük ölçüde artıracak.
Rumların acil elektriğe ihtiyacı var. Bu gibi durumlarda hızlı hareket etmesini çok iyi bilen Türkiye yardımcı olmaya çalışmalıdır.
Bu hem bir insanlık görevidir, hem de Türkiye’nin dostluğunun düşmanlığı kadar etkili olabileceğini Rumlara göstermenin iyi bir yoludur.
Yıllardır uç politikacılar ve kilise tarafından Türkiye aleyhine zehirlenen Rum kamuoyunun duygularını olumluya çevirmek için bundan iyi bir fırsat olamaz.

Mesaj yerine elektrik...
Kuzey Kıbrıs’taki elektrik sağlayan Teknecik santralında 30 kilovat dolayında, kullanılmayan yedek kurulu güç var. Bu çalıştırılarak iki bölgenin elektrik sistemini birbirine bağlayan Güzelyurt bölgesinden güneye elektrik verilebilir.
Karadeniz Holding gemilere monte edilmiş mobil santral üretiyor. Hükümet bu santrallardan sipariş edip Rumlara ödünç verebilir. Türkiye’nin, İstanbul’da deprem olasılığına karşı zaten böyle santrallar edinmesi akıllıcadır.
Hükümet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin elektrik ihtiyacını sağlama bağlamak için, bir ara, adaya denizaltı kablosuyla elektrik götürmeyi düşündü. Bilahare rafa kaldırılan bu proje, her iki bölgenin elektrik ihtiyacı dikkate alınarak, yeniden gündeme getirilebilir.
Başbakan Erdoğan, 1974 harekâtının yıldönümünü kutlama törenlerinde bulunmak üzere 19 Temmuz’da KKTC’ye gelecek. Danışmanları bir süreden beri Lefkoşa’da yapacağı konuşmada Rumlara verilecek en iyi mesajın ne olabileceğini araştırıyordu.
En iyi mesaj, mesaj yerine elektrik vermek olabilir.