Televizyon ekranlarında bitmez tükenmez kavgalarını izliyorsunuz. Ama Meclis’in kameralardan uzak komisyonlarında birkaç gün önce Kamu İhale Yasası’nı değiştiren tasarı tartışılırken ortalık süt limandı.
CHP ile MHP, AKP’nin kamu ihale düzenini 51’inci defa değiştiren yasasını kuzu kuzu kabullendiler.
Değişikliklerin amacı hükümetin istediğine ihalesiz iş verme özgürlüğünü genişletmek, denetim sınırlarını daraltmak, mağdur olanların şikâyet etmesini zorlaştırmak.
Hükümet değişiklikleri “AB normlarına uymaya çalışıyoruz” diye savunmaya çalışıyor. Ama doğru değil. AB gelişmeleri endişeyle izliyor. Her ilerleme raporunda hükümeti eleştiriyor.
Son değişiklikler yasalaştığında 2001 ekonomik krizi öncesi ihale düzenine aşağı yukarı geri dönülmüş olacak. Hatırlayacaksınız. Türkiye’yi, iflasın eşiğine getiren o krizin ana nedenlerinden biri, ihaleler yoluyla Hazine’nin talanıydı.
AKP’nin yaptığı değişiklikler sayesinde bu kapı yeniden ardına kadar açılmış oluyor.
Fazla şikâyet, dırdır olmasın diye de önlem alındı. Kamu İhale Kurumu’nun usulsüzlük ve yolsuzluk şikâyetlerini ve ihbarlarını inceleme yetkisi alabildiğine kısıtlandı.
Boşuna enerji harcamayın
Şuna emin olabilirsiniz. Tasarı Meclis’ten geçecek, ardından Cumhurbaşkanı Gül tarafından imzalanıp Resmi Gazete’ye yollanacak. Cumhurbaşkanı vetosunu kullanır diye ümitleniyorsanız, boşuna enerji harcamayın. Bundan önce ihale düzeninde yapılan yasal değişikliklerin birkaçı hariç tümünün altında, Gül’ün, Dışişleri bakanı olarak imzası var.
Anayı yavrusundan ayırabilirsiniz. Eroinman eroin bırakır. Alkolik tövbe eder. Katil hapis yatıp pişmanlık getirir. Politikacı, akrabaları, ahbapları ağzını Hazine’nin memesinden çekmez. Türkün bu iptilasında ne bırakma var, ne tövbe, ne de pişmanlık.
Aslan TC’de su uyur, soygun uyumaz.
Bu talan AKP’ye has bir özellik değildir. Türkiye’de her dönemde her hükümet bu işi yaptı. Ama iş hiçbir zaman AKP dönemindeki kadar azmadı. Konuyu yakından izleyen bir uzmanın sözleriyle, “Bu dönem başka bir şey. İnanılmaz kötü. Hiçbir dönemde iktidara yakınlık bu kadar önemli rol oynamadı. ‘Benden olmayanın hayat hakkı yok diyor’ hükümet.”
Kamu İhale Kurumu bu yılın ilk üç ayında önüne gelen binden fazla ihale dosyasının yarısını ya usulsüzlük yapıldığı için iptal etti ya da düzeltilmek üzere yeniden yapılmasını istedi. Yasada yapılan değişikliklerle şikâyet başvurularının kapsamı daraltılmış olmakla birlikte “şikâyetler günbegün artıyor.”
“Devlet ihalesi eşittir usulsüzlük ve yolsuzluk” Türkiye’nin değişmez gerçeklerinden biri.
Öğürmekten başka yapacak bir şey yok, korkarım bu ikiyüzlülük ve ahlaksızlık karşısında.