Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Küçük Körfez ülkesi Katar’a dört küsur ay içinde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ziyaret gitti, ayrıca bakan düzeyinde sekiz gezi vaki oldu.
Nüfusu bir milyonun altında olan, 11 bin kilometre karelik Katar ile bu arı kovanı yoğunluğundaki ilişki CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin dikkatini çekti.
“Katar’da ne var? Maden mi bulduk?” diye soruyor, Milliyet’in 16 Nisan nüshasında çıkan haberde.
Ben merakınızı kısmen olsa dahi gidermek istiyorum Sayın İnce.
Bu gezilerin kuşkusuz bir dizi gündem maddesi var. Bu gündem maddelerinden biri de Katar Yatırım Otoritesi’ni atv-Sabah alımında işadamı Ahmet Çalık’a ortak olmaya ikna etmektir.
Oraya giden her yetkilinin bu konu üzerinde durduğunu söylemiyorum. Söylediğim, bunun en üst düzeyde bazı ziyaretlerde Katar lideri Emir Hamad bin Halife el Tani veya bakanlarının dikkatine getirildiğidir.
Katar’daki bankacı dostlarımdan aldığım bilgiye göre, Katar hükümeti bu isteği Katar Yatırım Otoritesi’ne (KYO) iletti. Aldığı cevaba gelmeden KYO’nun ne olduğunu anlatayım.

Haberin Devamı

60 milyar dolarlık fon
Katar, ihracat gelirlerinin yüzde 85’ini petrol ve gazdan elde ediyor. KYO’nun görevi bu gelirlerin bir bölümünü yüksek getiri sağlayan araçlara yatırmak, ülkenin gelirlerini çeşitlendirmektir. Örneğin, kısa bir süre önce KYO, Credit Suisse adlı bankanın yüzde 1-2’sini satın aldı.
KYO’nun emrinde 60 milyar dolarlık bir fon olduğu söyleniyor.
KYO, Katar’ı yöneten ailenin malıdır ama yatırımlar aralarında yabancı bankacıların da bulunduğu deneyimli, uzman ve akıllı bir kadro tarafından yapılıyor.
Katar’daki kaynaklarıma göre, bu kadronun El Tani’ye cevabı olumsuzdur. Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na yakınlığıyla bilinen Çalık’ın özelleştirme idaresinden 1.1 milyar dolara satın aldığı atv-Sabah onlar açısından çok cazip bir yatırım olarak görülmemiş.
“Ancak hükümetiniz ısrarlı oldukça, KYO’ya sürekli ‘tekrar bakın, tekrar bakın’ diye talimat veriliyor” diye konuştu kaynağım.

İstanbul’da dolaşan duyumlar!
KYO’nun başkanı, Erdoğan’ın ziyareti sırasında görüşmelerde bulunduğu, Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim el Tani’dir.
Başbakan’ın ziyaretinden sonra KYO’nun kararı değişir mi, bilinmiyor. Aynı şekilde Çalık’ın 750 milyon dolar kredi için başvurduğu devlet bankalarının ne karar vereceği de meçhul.
İstanbul’da dolaşan bazı duyumlara göre, alışverişi tatlandırmak için Katarlılara gelecek yıl özelleştirme kanalına girecek olan İstanbul gaz dağıtım şebekesi İGDAŞ’la ilgilenebilecekleri mesajı da verildi.
Dünyanın üçüncü büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan Katar için para basan İGDAŞ ideal bir yatırımdır.
Başbakan El Tani’ye de TMSF’nin uhdesinde bulunan bir İstanbul yalısını isterse açık artırmadan satın alabileceği söylendi.
Çalık grubunun en üst düzey yöneticisi, Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’tır. Berat’ın kardeşi Serhat Albayrak ise atv-Sabah ihalesini kazanan Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık şirketinin genel müdürü ve küçük ortağıdır.