Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Garanti Bankası en sonunda yatırımcılardan gelen baskıya boyun eğerek ayrıcalıklı kurucu hisselerini lağvetmeye karar verdi.
Bu iyi yönetişim yolunda atılan önemli ve olumlu bir adımdır.
Kurucu hisseler bankaların kurulduğu, sermayenin kıt olduğu yıllarda kurucu sermayedarlara ek mali kıyaklar sağlayan hisselerdir. Günümüzün finansal koşullarına ters düşen bu tip hisseler hemen hemen bütün bankalarda şu veya bu şekilde ortadan kaldırıldı.
En son birkaç yıl önce Akbank kurucu hisseleri satın alıp imha etmişti. Ancak Akbank ile Garanti’nin operasyonları arasında ilginç bazı farklar var.
Akbank kurucu hisselere her yıl külliyetli miktarda temettü ödüyordu. Garanti, Doğuş grubu tarafından satın alındığı 1983’ten bu yana kurucu hisselere bir veya birkaç defa temettü dağıttı. Akbank’taki operasyon ise kurucu hisselere yıllardan beri süregelen temettü akımını durdurdu. Garanti’de durdurulacak olan bir yıllık bir uygulamadır.

Piyasa değeri üzerinde baskı
Akbank kurucu hisseleri bankanın iç fonlarını kullanarak satın aldı. Garanti kurucu hisselerin satın alımını hisse senedi ihraç ederek finanse edecek. Hissedarlarını bankaya taze sermaye koymaya davet ediyor, paralel bir operasyonla kurucuların hisselerini satın alıyor ve imha ediyor. Herkes derin bir nefes alıyor.
Bankanın dağıtılabilir kârından yüzde 10 pay alma hakkı bulunan hisseler çağdışı bir uygulama olarak Garanti’nin piyasa değeri üzerinde olumsuz baskı yaratıyordu.
Yönetim, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na geçen ay yolladığı açıklamada, “kurucu pay senetlerinin iptal edilmesi gerektiği yönündeki yerli ve yabancı yatırımcılarımızın talepleri”ni de dikkate alarak bunların kaldırılmalarına karar verdi.

Haksız imtiyaz bahşediyor
Kurucu hisseler bankanın iki ana hissedarının ellerinde bulunuyor. Bunlar Doğuş grubu ile bankanın yabancı ortağı General Electric Capital’dır. GE Capital dünyanın en büyük holding şirketlerinden olan Amerikan General Electric’in bir koludur.
Kurucu pay senetlerine kabaca 1.4 milyar YTL bedel biçildi.
Yatırımcılar temettü beklerken Garanti’nin sermaye artırımına gitmesini büyük bir sevinçle karşıladığını sanmıyorum. Ama sonuçta atılan adım olumludur.
Kurucu hisseler temettü dağıtımında onları ellerinde tutanlara günümüzde haksız sayılabilecek bir imtiyaz bahşediyor.
Garanti gibi modern ve ileriye bakan bir banka bu arkaik uygulamayı, prestij kaybetmeden, uzun zaman devam ettiremezdi.