Çalık grubunun geçen yıl çıkardığı 200 milyon dolarlık tahvilleri ellerinde tutanlar tedirgin.
Büyük değer kaybeden tahviller junk bond yani “zibil tahvil” statüsüne inmiş durumda.
Piyasadan öğrendiğime göre 100,000 dolarlık kuponlar halinde satılan bu tahvilleri 70,000 dolara almak mümkün. Yani, bazı yatırımcılar ödenemeyeceği korkusuyla, zararı göze alarak bunları ellerinden çıkarmak istiyorlar.
Dün konuştuğum bir yatırımcı, “Hükümete yakın olmasına rağmen brokerim (Çalık tahvillerini) hiçbir şekilde tavsiye etmediğini söyledi” dedi.
Büyük bir Amerikan yatırım bankasının temsilcisinden konuyla ilgili araştırma yaptığını öğrendim. “Müşterilerimiz, ‘Ne yapmamızı tavsiye ediyorsunuz?’ şeklinde sorular soruyorlar. Bu tahvilleri ellerinde tutanlar arasında endişe var” diye konuştu.
Oysa bu güne kadar Çalık faizleri zamanında ödedi.
Yaptığım araştırmaya göre, tahviller Çalık’ın geçen nisanda Sabah-Atv’yi satın almasıyla düşüşe geçti. Çünkü, satın almayı finanse etmek için devlet bankalarından alınan 750 milyon dolarlık kredi, grubun borç durumunu ağırlaştırdı ve riskli bir hale getirdi.
Finansal risk...
Derecelendirme kurumu Fitch Ratings, Sabah-Atv operasyonu “finansal risk” yarattığı için grubun reyting’ini bir derece aşağı çekti. Yeni bir incelemeden sonra daha da düşürebileceği sinyalini verdi.
Fitch’in normal koşullarda, bugünlerde Çalık’ın mali durumuyla ilgili yeni bir değerlendirme yayımlamış olması gerekiyordu. Ama Fitch, Çalık’tan gerekli belgeleri alamadığı için açıklamasını eylül sonuna kadar erteledi.
Çalık, Fitch’e, holding düzeyinde yeniden yapılanma süreci içinde olduğunu, bu bittikten sonra defterlerini açacağını söyledi.
Durumun, bu şekilde, sallantıda kalmış olması yatırımcıları daha da tedirgin etti.
Yatırımcıları tedirgin eden ikinci neden siyasidir. Gruba adını veren Ahmet Çalık, piyasada Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na yakın bir işadamı olarak biliniyor. AKP’nin kapatılması halinde Çalık’ın siyasi korumadan mahrum kalacağı, hedef haline gelebileceği endişesi var.
“Anladığım kadarıyla yatırımcılar, AKP hükümetten giderse Çalık tutunamaz, diye düşünüyor” dedi konuştuğum bir işadamı.
Beş yıl vadeli, yüzde 8.5 faizli tahvillerin satışına Merrill Lynch International önderlik etti. Çalık borçlanmayı yapmak için Lüksemburg’da Globus Capital Finance S.A. adlı bir şirket kurdu. Çalık Holding ve yan kuruluşları GAP İnşaat ile Çalık Enerji bu şirkete kefil oldu.
Fitch’in eylül sonuna kadar yapması beklenen açıklama bundan sonraki belirleyici olay olacak. Fitch’in ne açıklayacağını da büyük oranda Çalık ile ona borç veren Halkbank ve Vakıfbank arasında imzalanmış olan borç mukavelesi belirleyecek. Bu konuyu yarın anlatmaya çalışacağım.