Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Mayıs ayında Atatürk’ün evini ziyaret etmiş, annesi Zübeyde Hanım’ın mutfağını gezmiştim


Zübeyde Hanım’ın ıspanaklı böreği


Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölüm yıldönümünde andık. Geçtiğimiz mayıs ayında Selanik’e gitmiş, Ata’nın evini gezmiş, bu evde Zübeyde Hanım’ın mutfağının fotoğraflarını çekmiştim. Acaba Atamız, bu mutfakta pişen yemeklerden en çok neyi seviyordu? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde Prof. Dr. Mahmut Tezcan’ın “Atatürk’ün Beslenme Alışkanlığı, Yediği ve Sevdiği Yemekler” konulu bir yazısını buldum. Bu yazıdan anlıyoruz ki, Çankaya sofralarında favori yemekler kuru fasulye ve peynirli omlet... Çocukluk yıllarında da annesinin yaptığı Selanik’in ıspanaklı böreğini çok severmiş.
Kayınvalidem Selanikli. Kendisinin pişirdiği nefis ıspanaklı börek tarifini aldım. Diğer taraftan Zübeyde Hanım’a yakın olduğunu bildiğim bir kaynaktan da bir tarif aldım. İki tarif de hemen hemen aynı. İşte Zübeyde Hanım’ın, fotoğrafta gördüğünüz mutfakta yaptığı Selanik’in ıspanaklı böreği:
Önce iç malzeme: Ispanakların kökleri ayrılır, iyice yıkandıktan sonra suyu süzülür ve hafifçe sıkılır. Tencerede önce biraz soğan çevrilir, sonra ıspanaklar eklenir ve az yağda hafif ölünceye kadar çevrilir. Biraz karabiber ve kırmızıbiber konur. Soğuyunca, bol beyaz peynir (çökelek ya da kaşar değil, ille de beyaz peynir) eklenir (İsteğe göre biraz maydanoz ve dereotu da konabilir).
Altı adet yufka, tepsiden biraz büyük olacak şekilde incecik açılır. Önce üç kat yufka hafif büzerek tepsiye yayılır. Her birinin arasına tereyağı sürülür. Çok yağlı olmasın diye yağa biraz su katılır. Hazırlanan iç karışım ilk üç kat yufkanın üzerine yayılır. Kalan üç yufka da yine sulandırılmış yağ ile karışımın üzerine konur. Bu yufkaların üzerine de çırpılmış yumurta sürülür. Fırına verilmeden önce yufkalar kare şeklinde kesilir. Üstü kızarıncaya kadar (yaklaşık yarım saat) pişirilir. Eğer kıtır börek istenmiyorsa, fırından çıkınca, üstü çok hafif suyla ıslatılır.
Açma yerine hazır yufka ile yapıyorsanız; üç yufka için 250 gram yoğurt, üç yumurta, bir çay bardağı zeytinyağı çırpıp iç malzeme yerleştirilmeden önce yufkaya sürülür. Eğer kol böreği şeklinde yapmak isterseniz yufkalar yarım daire şeklinde ikiye bölünür, içi konulduktan sonra yuvarlanarak tepsiye yerleştirilir.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Terbiyeli ıspanak

Dikkatli okuyucular hemen soracaktır. Yukarıdaki tarifte Ispanak ayıklandı ve kökleri ayrıldı. Bu kökler ne olacak? Kesilen kökler asla ziyan edilmez. Tencerede soğan pembeleştirilir. Ispanak kökleri katılır, bir kere çevirdikten sonra tencerenin ağzı kapatılır. Kökler yumuşayınca biraz tuz eklenip çok az su ile pişirilir. Bir yumurtanın sarısı ve yarım limonla terbiye yapılıp bir taşım kaynatılır. Harika bir yemek olur.

Zübeyde Hanım’ın ıspanaklı böreği


iPad’le kullanabileceğiniz teknoloji harikası tekne
Klasik çizgisiyle beğeni toplayan Riva’nın yeni teknesi İseo, aynı zamanda bir teknoloji harikası... Riva’nın, iPad için üretilmiş Apple platformlu GPS çizelgesine sahip ilk teknesi olan Iseo, 8 metre... Bu özelliği ile radyo ve televizyonun yanı sıra, kişisel müzik listesini de yüksek ses kalitesi ile çalabiliyor. Ayrıca, hava ve deniz raporlarını da alıp haritalı GPS üzerinden seyir planlamanıza yardımcı oluyor. Standart versiyonda 260 beygirlik Yanmar motor bulunan tekne 34 knot hıza ulaşabiliyor.