Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yeni başlayanlara öneriler



Denizciliğe merak saranların en çok sorduğu soru “Bu işe nasıl başlayabilirim?” oluyor. İyi bir denizci olmak için önce denizi sevmek ve denize saygı duyup korkmak gerekir



Yaz dönemi boyunca kıyılarda dolaşan tekneleri görenler ve bu sayfayı okuyup denize heves edenlerden gelen en çok soru, bu işe nasıl başlanacağı ve mali portresi oluyor.
Mali portresi için bir şey söylemek zor. Yerli otomobil fiyatına içinde yaşanabilecek mütevazı bir tekne de alınabilir, değeri milyon dolarları bulan tekne de... Diğer taraftan teknenin bakım ve onarım giderleri vardır. Ayrıca teknenin bir marina ya da balıkçı barınağına bağlanması gerekir. Kimileri de yaz aylarında içinde yaşadıktan sonra, tekneyi daha düşük kiralar ödedikleri yerlerde karaya çekerler. Ancak karadaki yaşamdan bazı fedakârlıklar yapılırsa, teknede yaşamak çok büyük maliyetli bir iş değildir. Hatta karada yaşamaktan daha da ucuzdur. Ama hem teknede yaşamak hem de karadaki hayatı aynen devam ettirmek istiyorsanız ek maliyetlere de katlanmak zorundasınız.
Hiç kimse anasının karnından denizci ya da yelkenci olarak doğmadı. Ben 40-50 yaşından sonra yelkenli tekne sahibi olan ve kullanmayı yeni öğrenen çok kişiyle karşılaştım. Yarış amaçlı olmayan yelken sporunu, her yaştan kişi yapabilir. Özürlülerden oluşan bir ekip, görme engelli bir kişi, 16 yaşında bir genç kız tek başına dünya turu yaptı.
Şunu da kesinlikle unutmayın: Denizde her şeyi öğrenmek diye bir kavram da yoktur. Türk amatör denizciliğinin piri Sadun Boro, 80 yaşını devirmiş olmasına ve 60 yıldan fazla denizde olmasına rağmen “Her gün yeni bir şey öğreniyorum” diyor. Bu öğrenilecek şeyler ille de denizcilik kurallarıyla ilgili değil. Tekne tuvaletine tuvalet kağıdı, tırnak vs. atılmaması gerektiğini öğrendiniz. Ama şu örnek için ne diyeceksiniz? Vişneyi ya da kirazı çekirdeği ile yuttuysanız, tekne tuvaletini kullanmayın. Mide ve bağırsaklar vişne çekirdeğini öğütemiyor ve tekne tuvaletinin pompası tıkanıyor. Onarımı da pis bir iş... Ben bunu 25 yıl sonra öğrendim. Çoğu kişinin de henüz bildiğini sanmıyorum.



Haliç’te Boat Show...


Güneyde deniz sezonu tüm cazibesi ile devam ederken, İstanbul’da da denizseverler 9-18 Eylül arasında Haliç Boat Show’da buluşmaya hazırlanıyor. Fuarın en önemli özelliklerinden biri de, dünyanın halen çalışan en eski tersanesi olan 556 yıllık Tersane-i Amire yani Haliç Tersanesi’nde düzenleniyor olması...
1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Haliç Tersanesi her dönemde büyük önem taşıdı. İtalyanların, tersanenin kurulduğu dönemlerde, gemi inşa tekniklerini öğrenmek için casuslar gönderdiği kayıtlarda yer alır.
Fuarın organizasyonunu yapan Vira Ajans Genel Müdürü Murat Arslan şu bilgileri veriyor: “Fuar 300 bin m2 kara alanı, ikisi dolu biri boş kullanılmak üzere üç adet gemi havuzu, 1000 m2 kıyı şeridi ve 70 bin m2 “deniz üstü” alan üzerinde konumlanacak. Yelkenli ve motor yatlar denizde, ekipman ve aksesuarlar karada sergilenecek. 10 gün boyunca konser, şov, film ve belgesel gösterimleri ile ulusal yarışmalar gerçekleşecek.” Fuarda, tersane içindeki “endüstriyel kültür mirası” tarihi objeler de restore ve renove edilip sergilenecek.

Adım adım yapılacaklar

- Denizden öcü gibi korkmak yerine kurallarını ciddiye almak, saygılı bir sevgi ve korkuyla yaklaşmak gerekir. O korku kaybolduğu an, deniz o korkunç yüzünü gösterir. Saygılı korku, sizin güvenliğinizdir. Güvenliğin olduğu yerde de korkulan olmaz.
- Amatör denizciler için açılan kurslara gidip navigasyon, yelken, meteoroloji, ilkyardım, temel denizcilik, denizde güvenlik, telsiz haberleşmesi gibi konularda eğitim alın. Denizcilikle ilgili bulabildiğiniz kitapları ve yazıları okuyun. Amatör Denizci Yeterlilik Belgesi sınavlarına girin.
- Sadece yelken kursları ile yetinmeyin. Temel denizcik, manevra, yanaşma, demir atma gibi pratik kurslar, denizciliğe başlamak için daha çok önem taşır. Aldığınız tekneyi bir marinaya bağladıktan sonra bu işi bilen ve hiç ücret talep etmeden size öğretecek çok sayıda yeni dostlarınız olacaktır.
- Önce arkadaşınızın ve yeni arkadaş olduğunuz kişinin teknesiyle günlük kısa seyirlere çıkın. Tekne manevrasını ve yelken açmayı pratik olarak görün, deneyin.
- Daha sonra, yine arkadaşınızla ve ailenizle birlikte bu kez kendi teknenizle, günlük ya da iki-üç günlük seyirlere çıkın. Kendi teknenizde manevrayı, yelken kullanmayı, demir atmayı, değişik hava koşullarında yapılması gerekenleri öğrenin.
- Daha sonraki aşamada, ailenizle birlikte teknenizle açılın. Ama yanınızda yine bilen ve tecrübeli bir başka tekne daha olsun. Bir süre birden fazla tekne ile birlikte bir haftalık seyirlere çıkın. O esnada karşılaştığınız güçlükler, yaptığınız acemiliklerle ilgili olarak diğer teknedeki arkadaşlarınıza fikir danışın.
- Denize ve kurallarına saygısızlık etmeden “Tamam artık kullanabiliyorum” kanaatine vardığınızda, artık ailenizle birlikte özgürlüğe ve yeryüzündeki cennete açılabilirsiniz.




KAPTANIN MUTFAĞINDAN


Gürcü mantısı (Hinkali)



Gürcistan’ın milli yemeği Hinkali, bizim mantıya çok benziyor. Obama, Gürcistan’a geldiğinde bu yemeği ikram etmişler. Ben de Çeşme’de Gürcistanlı denizci Lia Zambaxidze tanıştım. Teknesinde bize çok güzel hinkali ve hacapur yaptı ve nasıl yapıldığını da öğretti. Bu hafta hinkalinin tarifini aktarıyorum. Hacapur da haftaya...
Gürcü mantısının iç malzemesi için, dana kıyma, rendelenmiş bir küçük soğan, üç diş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, kırmızı pul biber, tuz, karabiber, kimyon karıştırılır. Yumuşatmak için çok az da su katılır.
Un, tuz ve su yoğrulur ve hamur yapılır. Hamurun kıvamı, kulak memesinden daha sert olmalıdır. Yarım saat dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde bezeler halinde ayrılır. Hamurlar bir bardak vasıtasıyla yuvarlanarak açılır. Hamur açıldıktan sonra, fındık lahmacunu büyüklüğünde olmalıdır. Açılan hamurlara bir çorba kaşığı iç malzeme konur ve kapatılır. Kaynayan suya tuz atılır ve hazırlanan hinkaliler suda 20 dakika haşlanır. Gürcistan’da bu yemek, sade yendiği gibi yağda eritilmiş kırmızı biber salçası ile de servis ediliyor. Biz sosa sarımsaklı yoğurt da ekledik, pek lezzetli oldu.


Eylül ayı fırtına takvimi


06 Eylül Bıldırcın Geçimi Fırtınası
13 Eylül Çaylak Fırtınası
19 Eylül Fırtına
24 Eylül Kestane Karası Fırtınası