Türkiye’de Deniz Harp Okulu ile fakülteler, hurdaya çıkmak üzere olan gemilerde eğitim verirken denizci ülkeler en az 45 metre boyundaki büyük klasik yelkenli gemilerle dünya limanlarını geziyor...
Denizci ülke, denizci millet olma iddiamız var. Ama ne yazık ki, yelkenli teknelere çok uzağız. Devlet “Amatör denizcilerden vergiyi kaldırdım” der, kaldırılan vergi yerine koyduğu harçlarla yelkenli tekneleri ezer. Deniz ticaret filosuna kaptan, donanmaya subay yetiştiren okullarımızın eğitim gemileri, bırakın yelkenli olmayı, neredeyse hurdaya çıkmak üzeredir.
Gerçekten denizci ülke, denizci ulus olan ülkelerin her birinde en az iki tane olmak üzere, klasik yelken armalı, üç ya da dört direkli, en az 45 metre boyunda eğitim gemileri vardır. Bu gemiler dünyanın yedi denizinde sefere çıkarlar. Bu gemiler o ülke donanmasının subay adayı öğrencileri ile deniz ticaret filosunun kaptan adayı öğrencilerine eğitim verir. Gittikleri ülkelerde bayraklarını dalgalandırırlar; öğrencilere denizcilik eğitimini yanı sıra, sosyal ilişkiler, yardımlaşma, uluslararası ilişkiler, dünyayı tanıma konularında da katkı sağlar.
Denizci ulusların halkı da denizde olup bitenlere sırtını dönmez. Bu eğitimin heyecanını ve gururunu taşır. Sefere çıkarken amatör denizciler öğrencilerini coşkuyla uğurlar. Seferden dönüş ise adeta bir bayram ve zafer havasındadır. Amatörü denizcisi denizden, teknesi olmayan karadan limana koşar.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Hamsi suşi
Bu mevsimde hamsi, bol, ucuz ve lezzetli. Hamsinin her türlüsü yapılır ama marine edilmiş çiğ hamsi pek yaygın değildir. Bazı balık restoranlarında vardır ama gereğinde çok fazla (bir gün, bazen iki gün) limonda beklediği için tadı kaçar.
Hamsiler içindeki kılçıklar alınarak ayıklanır. Derileri altta kalacak şekilde derin bir tabağa konur. Üzerine deniz tuzu serpilir. Bolca zeytinyağı dökülür. Birkaç dakika bekledikten sonra hamsilerin üzerini biraz kaplayacak şekilde limon sıkılır. 5-10 dakika bekletilir. Limon suyunun bir bölümü süzülür. Üzerine, kırmızı pul biber, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.