Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye’de Deniz Harp Okulu ile fakülteler, hurdaya çıkmak üzere olan gemilerde eğitim verirken denizci ülkeler en az 45 metre boyundaki büyük klasik yelkenli gemilerle dünya limanlarını geziyor...

Denizci ülke, denizci millet olma iddiamız var. Ama ne yazık ki, yelkenli teknelere çok uzağız. Devlet “Amatör denizcilerden vergiyi kaldırdım” der, kaldırılan vergi yerine koyduğu harçlarla yelkenli tekneleri ezer. Deniz ticaret filosuna kaptan, donanmaya subay yetiştiren okullarımızın eğitim gemileri, bırakın yelkenli olmayı, neredeyse hurdaya çıkmak üzeredir.
Gerçekten denizci ülke, denizci ulus olan ülkelerin her birinde en az iki tane olmak üzere, klasik yelken armalı, üç ya da dört direkli, en az 45 metre boyunda eğitim gemileri vardır. Bu gemiler dünyanın yedi denizinde sefere çıkarlar. Bu gemiler o ülke donanmasının subay adayı öğrencileri ile deniz ticaret filosunun kaptan adayı öğrencilerine eğitim verir. Gittikleri ülkelerde bayraklarını dalgalandırırlar; öğrencilere denizcilik eğitimini yanı sıra, sosyal ilişkiler, yardımlaşma, uluslararası ilişkiler, dünyayı tanıma konularında da katkı sağlar.
Denizci ulusların halkı da denizde olup bitenlere sırtını dönmez. Bu eğitimin heyecanını ve gururunu taşır. Sefere çıkarken amatör denizciler öğrencilerini coşkuyla uğurlar. Seferden dönüş ise adeta bir bayram ve zafer havasındadır. Amatörü denizcisi denizden, teknesi olmayan karadan limana koşar.

Türkiye’ye de yelkenli eğitim gemisi yakışır


Dünyanın yedi denizini dolaşan ve bayraklarını dalgalandıran deniz öğrencileri vatanlarına döndüklerinde limanda müthiş bir gurur vardır. Karşılama törenindeki coşku müthiştir.


10 tayfa 40 öğrenci ile denizsevere hizmet verecek
Yukarıdaki fotoğraf Hollanda’nın Amsterdam limanında çekildi. Ancak Portekiz, İspanya, Fransa, Yeni Zellanda, İtalya, Arjantin, Brezilya gibi denizci ülkelerde de durum farklı değil. Bu fotoğraflara bakar iç çekeriz... Bu konu ara sıra gündeme gelir tartışılır ama sonra unutulur gider. Bu eksikliği gidermek için somut adımlar atılmaya başlandı.
Başkanlığını Kaptan Ferit Biren’in, ikinci başkanlığını ise Emekli Koramiral Ekmel Totrakan’ın yaptığı Yelkenli Gemide Eğitim Derneği (YEGED) kuruldu. Denizcilik camiasının önde gelen isimlerini ve işadamlarını bir araya getiren derneğin yaptıracağı gemi 52 metre boyunda ve üç direkli olacak. 10 tayfa 40 öğrenci ile 10 engelli denizsevere hizmet verecek.
İngilizlerin ünlü Lord Nilson gemisi benzeri, dünyanın bütün denizlerini dolaşmış bir tasarım örnek alınarak, günümüzün teknolojisi ve kurallarıyla geliştirilecek model, Türkiye’deki bir tersanede inşa ettirilecek.
Derneğin projesinin kamuoyu ile paylaşacağı toplantı 11 Ocak Salı günü İstanbul’da yapılacak. Toplantıya Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, denizcilik eğitim veren üniversite ve fakültelerin öğretim üyeleri, Deniz Ticaret Odası temsilcileri, Gemi Sanayicileri Birliği temsilcileri katılacak.
Umarız hurdaya çıkmak üzere gemilerle eğitim almak zorunda kalan denizci öğrencilerimiz, en kısa zamanda, klasik bir yelkenli gemiyle Türk bayrağını dünya denizlerinde dalgalandırır.

Haberin Devamı

KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Hamsi suşi

Türkiye’ye de yelkenli eğitim gemisi yakışır

Bu mevsimde hamsi, bol, ucuz ve lezzetli. Hamsinin her türlüsü yapılır ama marine edilmiş çiğ hamsi pek yaygın değildir. Bazı balık restoranlarında vardır ama gereğinde çok fazla (bir gün, bazen iki gün) limonda beklediği için tadı kaçar.
Hamsiler içindeki kılçıklar alınarak ayıklanır. Derileri altta kalacak şekilde derin bir tabağa konur. Üzerine deniz tuzu serpilir. Bolca zeytinyağı dökülür. Birkaç dakika bekledikten sonra hamsilerin üzerini biraz kaplayacak şekilde limon sıkılır. 5-10 dakika bekletilir. Limon suyunun bir bölümü süzülür. Üzerine, kırmızı pul biber, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.