Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Süper yelkenli denizde



RMK Tersanesi’nde inşa edilen ve dünya süper yat camiasının merakla beklediği Oyster 100 denizle buluştu


Bazı otomobilleri uzun uzun anlatmak yerine markasını söylemek yeterlidir. Örneğin Rolls Royce dendi mi, artık anlatacaklarınız teferruattır. Aynı şey denizde de geçerlidir. Bir yelkenli tekne için de Oyster dendi mi fazla söze gerek kalmaz.
Oyster Marine 46 fitten (14 metre) 125 fite (38 metre) kadar geniş bir yelpazede tekne üretiyor. Oyster 100 ve Oyster 125 diğerlerinden farklı. Bu iki model süper yat kategorisinde yer alıyor. 2007 yılında Oyster 100 ve Oyster 125’in Türkiye’de RMK tersanelerinde üretilmesi kararı alınmıştı. 46 fitten 82 fite kadar olan Oyster yelkenlileri de İngiltere’de üretilmeye devam ediyor.
Dünyanın en çok tutulan yat tasarımcılarından Ed Dubois’in de işin içinde olması nedeniyle, RMK’nin Oyster 100’ü, süper yat dünyasında, özellikle Monaco Boat Show’da merakla bekleniyordu. RMK tersanelerinde üretilen ilk Oyster 100 (30.8 metre) geçtiğimiz ay denize indi. Marmara’da test seyirleri yapılıyor. Kalamış Marina’da da deniz severler tarafından hayranlıkla izleniyor.
Sarafin adı verilen süper yatın 350 beygir gücünde makinesi bulunuyor. Sarafin’in sahibinin adı şimdilik açıklanmadı. Yaz aylarını ağırlıklı olarak İspanya kıyıları olmak üzere Akdeniz’de, kış aylarını da Karayipler’de geçirecek.
RMK Marine ve Oyster firması, Oyster 100 ve Oyster 125 süper yatların üretimi için kompozit infüzyon teknolojisine ciddi bir yatırım yaptı. RMK Marine şu anda kompozitte Avrupa’nın üçüncü büyük fırınına sahip. RMK’da yeni Oyster 100 ve 125 üretiminin devamı da gelecek.
Dünya mega yat üretiminde güçlü bir yeri olan RMK yeni Oyster üretimiyle haklı bir sükse yapacağa benziyor. Kutlarız.

Süper yelkenli denizde


Sarafin’in sahibinin adı açıklanmadı. Yaz aylarını Akdeniz’de, kışı da Karayipler’de geçirecek.


KAPTAN ÇARŞIDA


Şarjlı el projektörü
Lite-Spot BlueMax Şarjlı El Projektörü, sisli ve yağmurlu havalarda, özellikle döküntülerin olduğu bölgelerde gece seyirlerinde çok iyi aydınlatma sağlıyor. 2 milyon mum gücünde Xenon ampulü olan ürün,
2.5 m spiral kablosu ile direkt 12V’tan kullanılabildiği gibi şarj da oluyor. Fiyatı 69 dolar. westmarine.com.tr


Ultra Fırdöndürdü

Boyut Makine’nin ürettiği Ultra FırdöndüRDÜ, çapa ve zincirin toplanmasında büyük kolaylık sağlıyor. Firma, ‘fırdöndü’ kelimesine büyük harflerle yazılmış ‘RDÜ’ ekliyor. Ultra FırdöndüRDÜ, 360 derece dönüp 30 derece yan yatabiliyor. Fiyatı 120-700 avro arasında... www.boyutmarine.com



Güvertede kuru ve sıcak ayaklar
Su geçirmez deriden yapılan yeni ACS’nin içi, ısıtıcı streç çorapla desteklenmiş. Dolgu teknolojisi ve yapıştırıcı kullanılmadan üretilmiş. Bu nedenle rahat ve esnek. Tabanı da güvertede ıslak zeminde kaymıyor. Fiyatı 379 TL. www.camper.com.tr




KAPTANIN MUTFAĞINDAN


Balık çorbası


Marmaris Yat Marina restoranının makarna çeşitleri kadar balık çorbası da haklı bir ün yapmıştır. Çoğu yerde yapılan klasik balık çorbası tarifinden biraz farklıdır. Bol balık etli bu çorbanın tarifi şöyle: Temizlenmiş iki adet çipura ile bir adet levreği, bütün halinde 10 porsiyonluk suya koyun. Suya, 3 defne yaprağı, dörde bölünmüş bir soğan, kabuğu soyulmuş ve ikiye bölünmüş bir limon ve 10-15 adet tane karabiber atın. Balıklar pişene kadar 15 dakika kadar haşlayın. Balıkları çıkarın ve ayıklayın. Kafasını ve omurgasını, tekrar haşladığınız suya koyun. Tuzunu atın ve 15 dakika kadar kaynatın, kafasının ve kemiğinin lezzeti suya iyice geçsin. Süzgeç yardımıyla suyun üzerindeki köpükleri alın. Başka bir tencerede 1.5 yemek kaşığı tereyağı eritip 4 kaşık unla kavurun. Bunu yaparken de haşladığınız balık suyundan ekleyin. Yaptığınız unlu meyanenin kıvamı olduktan sonra, süzgeç yardımıyla diğer tenceredeki balık suyunu süzerek bu tencerenin içine koyun. Ayıkladığınız balıkları da ekleyin, 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Çorbayı taze fesleğen yaprakları ile servis edin.