Türkiye’nin pek keşfedilmemiş en bakir körfezlerinden biri olan İzmir’deki Sığacık Körfezi, orkinos balık çiftliği tehdidinden kurtuldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Sığacık Körfezi’ne balık çiftliği kurulmasını öngören planı iptal etti.
Antalya Gazipaşa’da bulunan orkinos balık semirtme çiftliği bu bölgede kirliliğe neden olmuş, denizdeki oksijen kalitesi düşmüş ve üretim yapılamaz hale gelmişti. Şirket de Tarım Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinleri almış, orkinos semirtme çiftliğini Sığacık Körfezi’ne taşıma hazırlıkları yapıyordu.
Sığacık Körfezi’ne İzmir’in hem Urla hem de Seferihisar ilçelerinin kıyısı bulunuyor. Seferihisar ise belediyenin ve halkın girişimi ile dünyada Cittaslow (Sakin kent) birliğine üye olmuştu. Moderniteyi reddetmeyen ama küreselleşmenin dayattığı yabancılaşmaya karşı çıkan Cittaslow felsefesine göre çevre korumacılığı, gelenekler, organik tarım, yerel lezzetler ön plana çıkıyor. Böyle bir bölgede orkinos çiftliğinin kurulacak olması, hem kentin Cittaslow felsefesine, hem turizm gelirlerine, hem de geleneksel balıkçılıkla geçinen ailelere darbe vuracaktı.
Bir taraftan Seferihisar halkı, sanatçılar, yazarlar, İzmirli çevreciler orkinos çiftliğine karşı eylemler gerçekleştirirken, diğer taraftan da hem Seferihisarlılar adına hem de Urla Yağcılar köyü sakinleri adına açılan davalarla hukuk mücadelesi veriliyordu.
Su ürünleri yetiştiricilik alanlarının belirlendiği 1/100.000 ölçekli plan Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmişti. Bu karara Çevre ve Orman Bakanlığı itirazda bulundu. Konu Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın itirazını reddetti. Bu kararla birlikte Sığacık Körfezi, orkinos semirtme çiftliğinin kirletme tehdidinden kurtuldu.
Patronlar da karşı çıkmıştı
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer kararı “hukukun, aklın ve mantığın” zaferi olarak nitelendirdi: “Hep balık çiftliğinin kurulması planlanan alanın yanlış olduğunu söyledik. Sığacık Körfezi’nin son kalan bakir koy olduğunu söyledik. Haklı olduğumuzu, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi söyledik. Sonunda hukuk kararını verdi. Çok mutluyum” dedi.
Sığacık Körfezi hem denizin temizliği ile hem de çevresinde aşırı yapılaşmaya karşı direnmesiyle Türkiye’nin en bakir körfezlerinden biri. Buraya geçtiğimiz yıl yeni bir de marina yapılmış, bölgede turizm hareketleri artmaya başlamıştı. Bu körfezde orkinos gibi semirtme çiftliği kurulması, denizin katledilmesi anlamına gelecekti.
Ben 24 yıllık denizci ve ekonomist şapkamla şunu söylemek isterim. Türkiye’nin balık çiftliklerine ihtiyacı var. Kimse bunun karşısına çıkamaz. Ama önemli olan, bu çiftliklerin yerinin belirlenmesindeki hassasiyettir. Üstelik orkinos semirtme çiftliği ile levrek, çipura gibi balık yetiştirme çiftlikleri arasında okyanuslar kadar büyük fark var (Karacılar bu farkı ifade ederken dağlar kadar der, biz okyanuslar kadar diyoruz).
Türkiye’de balık çiftliklerinin öncüsü Selçuk Yaşar ile en büyük balık çiftlikleri üreticisi Kılıç’ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç da, Seferihisar’da orkinos çiftliğine karşı düzenlenen eylemler sırasında basına yaptıkları açıklamada, Sığacık Körfezi’ne orkinos çiftliği kurulmasının yanlış olacağını söylemişlerdi.
Göcek’te fuar var
Türkiye’nin en önemli yat turizmi merkezlerinden Göcek’te Boat Expo 14-18 Nisan tarihleri arasında denizseverleri ağırlayacak. Tunajans tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen fuara, Göcek Belediyesi ve Thames Yachting katkıda bulunuyor. Deniz kenarına kurulacak ekipman ve aksesuar stantlarının yanı sıra, lüks yatlardan lastik botlara kadar birçok tekne sergilenecek.
Amatör denizciliğe, çocukların ve gençlerin yelkenle buluşturulmasına, denizcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunması hedeflenen fuarda, Haliç Üniversitesi koordinatörlüğünde, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü destekleriyle ve Göcek Belediyesi katkılarıyla ilköğretim ve lise öğrencilerinin katılacağı “Gençlik ve Deniz Düşleri” adı altında bir tasarım yarışması düzenlenecek.