Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sakız’a yelken basalım keyfimize bakalım...

Limana girişte iskelenizde kalan bölümde (limanın güney kesimi),
yatlar için bağlama bölümü var.



Son yıllarda Çeşme çok moda oldu. Ancak Çeşme’de fiyatlar, Bodrum’u, İstanbul Boğazı’nı solladı, Fransa’nın Cote de Azur’ü ile yarışır oldu. “Az harcayan turist yerine çok harcayan turist gelsin” diyenler için güzel bir örnek olabilir. Ama Çeşme’de yabancı turist yok. Hepsi yerli...
Hal böyle olunca Çeşme ile aynı iklime ve doğaya sahip Sakız Adası’nda durum nedir diye merak ettim. Çeşme’nin hemen 8 mil karşısındaki Sakız Adası’nı dolaştım. Gençliğimin beton canavarına teslim olmamış Ege’sini gördüm. Sakız merkezinin dışındaki mahallelerde sandalyelerini sokağa atıp sohbet eden insanları görünce 40 yıl öncesinin İzmir’ini teneffüs ettim.
Balıkçı köylerinde mükellef bir sofraya oturup önden birkaç soğuk meze ardından da kalamar, karides, ahtapot, balık ve salata yiyip uzo içtim. Bir kişi için 12 ile 15 avro arasında (25-35 TL) hesap ödedim. “Burası kazık” dedikleri yerde hesap kişi başı 18 avro (43 TL) idi. Aklıma Çeşme geldi. Adam başı 125 avrolardan bahsediliyordu. Doğru ya da yanlış, Alaçatı’da kişi başı 400 lira hesap geldiğini bile işittim.
Tekneniz yoksa, Ege Birlik’in, Çeşme’den kalkan ve bir saat sonra Sakız’a yanaşan tekneleri ile gidebilir, mütevazı bir otel odası ile bir araç kiralayıp adanın tüm güzelliklerini ucuz bir fiyata yaşayabilirsiniz. Gidiş geliş gemiye kişi başına hafta içi 11, hafta sonu 16 avro ödüyorsunuz. İki kişilik bir oda, kahvaltı dahil 45 avro civarında. Tekneyle gidenler transit ücreti dışında ana limanda birinci gün için 10 avro, sonraki günler için de 4 avro bağlama parası ödüyor. Limana girdiğinizde eğer transitiniz yoksa, önce sancağınızda kalan bölgede giriş ve gümrük işlemlerinizi yapıyorsunuz, sonra da limanın güney yakasında yat bağlama yerine demir atıyorsunuz. Teknelere, elektrik ve su veriliyor.
Sakız’ı layıkıyla dolaşmak için en az
dört gün gerek. Yapılacak ilk iş bir araç kiralayıp adanın güneyini ve iç güney kesimini, ikinci gün kuzeyini, üçüncü gün iç ve batı tarafını gezmek.

Sakız’a yelken basalım keyfimize bakalım...

Eporio Koyu’nda keşişleme hariç her havada demir
atabilirsiniz. Kıyıda tavernalar var.


Adanın güneyinde plajlar var
Sakız’a feribot çalıştıran Ege Birlik şirketi ile Çeşmeli gazeteciler Ahmet Aktaş ve Fulya Omaç Türkçe bir Sakız rehberi hazırlamışlar. Uygun fiyatlı otel, pansiyon ve restoranların iletişim bilgileri bulunan rehber Çeşme Limanı’nda ücretsiz dağıtılıyor. Bu rehberde birçok otelin adresi ve telefon numarası var. Ama ben, hemen yat limanının bir arka sokağındaki Hotel Kyma’yı (0030 22710 44500) öneririm. Sahibi Theodore Spordilis... Eniştemiz olur. Eşi, İzmir Karşıyakalı Güher Öber Spordili... Güher hanımın İzmir, Sakız, Türk ve Yunan mutfağı sentezinin harika örneklerinin tadına bakacaksınız.


Sakız’a yelken basalım keyfimize bakalım...

Adanın güney iç kesiminde yer alan Pirgi Köyü
görülmesi gereken yerlerden biri.


Adanın güneyinde Komi ve Emporio köyleri var. Harika plajları ve tavernaları var. Taverna müzikli eğlence yeri değil. Bildiğimiz lokanta... Plajda şezlong ve şemsiye ücretsiz. Taze deniz ürünlerini ya da pizza, spagetti türü yemekleri, her türlü alkollü ve alkolsüz içecekleri uygun fiyata yiyip içebiliyorsunuz. Özellikle Emporio Koyu, küçük ama derin denizi ve keşişleme hariç tüm havalara kapalı olması ile denizcilerin belleğinde olmalı. Bu koy, Alaçatı Marina’dan çok yakın. Ama tabii önce 17 mil mesafedeki Sakız Limanı’na gidip transitlog almak lazım!...
Otomobille adanın güneyi tamamlandığında akşama doğru adanın iç güney kesiminde Pirgi Köyü’ne gitmelisiniz. Pirgi meydanındaki Manolis’in mekanı, tam bir meze evidir. Yine adanın güneyinde iç kesimlere indiğinizde Mesta Köyü vardır. Köy meydanındaki tavernalar ve kafelerde oturmak insana huzur verir, kendinizi ünlü İtalyan yönetmen Fellini filmlerinin büyülü atmosferi içinde bulursunuz.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Sarmısak soslu bakalyaros

Güher Öber Spordili, nefis bir sarmısak soslu bakalyaros yaptı. Tuzda kurutulmuş iri tavuk balığı, mezgit, kömür balığı gibi beyaz etli balıklarla yapılır. Türkiye’deki süpermarketlerde dondurulmuş fileto halinde kömür balığı bulmak mümkün. Balığın tuzunu almak için su dolu derin bir kabın içine koyun.
24 saat sonra derisini çıkartın. Kılçığı varsa ayıklayın. Diğer taraftan bir soğanı blenderden geçirin. Maydanoz, un ve bira ile bulamaç yapın. Balığı bu bulamaçın içinde karıştırın. Bir tavada zeytinyağı kızdırın ve elde ettiğiniz bulamacı kaşıkla kızgın zeytinyağına atın.
Sarmısakları soyun, ezin.
Çiğ bademin kabuğunu soyup öğütün. Tuz, karabiber, zeytinyağı ve ıslatılmış peksimet katın.