Tekne tekstili, mutfak takımları ve aksesuarlarla teknenize birdenbire lüks yat görünümü kazandırabilirsiniz. Bu, tekne sahipleri için de güzel bir hediye olacaktır
Deniz dünyasında ultra lüks yatlar da vardır, mütevazı küçük tekneler de... Tipi ne olursa olsun, zevkli ve şık dokunuşlarla teknenin havası değişir, tekstili ve mutfak takımları ile göz kamaştırıcı hale gelir. Bu tür ürünler, bir tekneye davet edilenler için de çok geniş hediye seçenekleri sunar. Çünkü tekneye davet edilen kişiler, giderken ne tür hediye alacakları konusunda genellikle zorlanırlar... Alınacak hediyenin tekneye uygunluğu konusunda tereddütler yaşanır.
Nas Concept’in sahibi Naciye Soyer’le Boat Show’da tanıştım. 20 yılı aşkın süredir ev ve gemi tekstili alanında tasarım ve yöneticilik yapan Soyer, emekli olduktan sonra gelen yoğun talep üzerine bu kez kendi işini kurmuş. Fuarda küçük dokunuşlarla bir teknenin havasının nasıl değiştiğini çok güzel örneklerle gösterdi. 30 -40 milyon dolarlık mega yatlar üreten Peri Yatçılık ve Nu Marin’in teknelerinin banyo, mutfak, yatak gibi ev tekstil işlerini Naciye Soyer yapıyor.
Mega yatlara büyük işler yaparken, orta boy ve küçük tekne sahiplerini de ihmal etmiyor. Onlar için de kişiye özel nevresim takımları, bornoz ve havlular üretiyor. Özel kumaşlarla hazırlanmış şık bir nevresim takımının fiyatı 300 lira ile 1000 lira arasında değişiyor. Bu takımın içinde bir nevresim, bir çarşaf ve iki yastık kılıfı bulunuyor. Teknenin havasını değiştirmek ya da tekne sahibi bir arkadaşınıza hediye almak isterseniz, www.nasconcept.com sitesine girmenizi öneririm.
Tabii çarşaflar ve havluların yanı sıra kullanılan yemek takımları ve bardaklar da tekne atmosferini değiştiriyor. İtalyan iç mimar Giovanni Locatelli’nin ürünlerini öneririm. Bunları Türkiye’ye Stella ve Daliah Kant getiriyor ve Akmerkez Prestige mağazalarında pazarlıyor.
Genç yelkencilerin başucu kitabı
Amatör Denizcilik Federasyonu, genç yelkenciler için “Laser ve Ötesi” kitabını yayımladı. İki yelken sporcusu, Alp Alpagut ve Orkun Soyer’in yazdığı kitap, yelken eğitiminde bir boşluğu dolduracak nitelikte. En büyük olimpik yelken yarışı sınıfı ve günümüzün en yaygın dingilerinden biri olan Laser, aynı zamanda uygun bir gezi ve öğrenme teknesidir. Şampiyon Laser’cıların “Laser’da başarılı olan yelkenci, her sınıfta başarılı olabilir” demesi de bu yüzdendir.
Kitapta yer alan konular, 145 renkli resim, 16 şema, 12 tablo eşliğinde anlatılıyor. Sekiz bölümden oluşan kitapta yelken trimi, Laser kullanma teknikleri, yarış strateji ve taktikleri, sporcular için genel beslenme gibi birçok temel konu yer alıyor. Kitabın son bölümünde yer alan Laser sınıfının dünyadaki en iyi yelkencileriyle yapılmış röportajlar, özellikle genç yelkenciler için faydalı. (www.adf.org.tr)
Fuarın gözdesi Antalya’dan
Bugün kapılarını kapatan Avrasya Boat Show’da lüks yatlar kategorisinde en çok ilgi çeken tekne, onca ithal tekne arasında, Antalya Serbest Bölge’de inşa edilen Vanelli 23 oldu. 23 metre boyundaki trawler tipi tekne, Akdeniz yaşam tarzına göre dizayn edildi. Bir master, bir VIP misafir ve iki adet de çift kişilik, toplam dört kamarası olan teknede, geniş bir salon mutfak, teknenin arka ve ön güvertesinde çok kullanışlı iki ayrı oturma grubu, ayrı bir bağımsız güvertesi ve üç kişilik personel kabini bulunuyor. Saatte ortalama 13 mil sürat yapan tekne, güçlü deplasman yapısıyla sert havalarda bile güvenli seyir olanağı sunuyor. 2 milyon avro fiyat biçilen teknenin yeni modelleri sipariş üzerine bir yılda yapılıyor. Teknenin dizayn ve üretimi Erol Türkün, Orhan Çelikol, Kaptan Yusuf Ziya Eren Pier Carlo Ribero tarafından gerçekleştirildi. Sektörde altı yıldır faaliyet gösteren Vanelli Yatçılık, Türkün Holding bünyesinde bulunuyor.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Şevketibostan
10 gün boyunca İstanbul’da esen Avrasya Boat Show rüzgarında, birçok firma kokteyl ve davet de düzenlendi. Benim için bu davetlerin en anlamlısı İzmirli Kadek firmasının sahibi Erdinç Soydanbay’ın daveti oldu. Fuarın ilk günlerinde iki İzmirli olarak sohbet ederken, söz bu mevsimde başlayan İzmir’in bebek enginarları ile yabani kök bitkisi şevketibostandan açıldı. Erdinç bey hemen İzmir’den şevketibostan ve bebek enginar siparişi verdi. Sonra standında Ege usülü bir davet düzenledi.
Ege bölgesinde bilinen yabani kök bitkisi şevketibostan iki türlü yapılır. Biri kuzu etli ve terbiyeli sıcak yemek olarak, diğeri de soğuk meze olarak... Soğuk şevketibostanın tarifi şöyle:
1 kilo şevketibostan,
1 limon suyu,
1 adet dilimlenmiş orta boy havuç, ince kıyılmış yarım demet taze soğan,
3 diş sarmısak,
1 adet kesme şeker,
2 çorba kaşığı un,
1 çay bardağı zeytinyağında hafifçe çevrilir.
1 litre su eklenir ve bir saat kaynatılır.