Yaşıtları bilgisayar karşısında chat yapıp oyun oynarken, 14 yaşında kendi teknesini kendi yapmaya karar verdi. Üç yıl süren uğraş sonunda, evlerinin arka bahçesinde kendi elleriyle 4.5 metrelik bir yelkenli tekne yaptı
Hani bazen bir olaya tanık olursunuz... “İşte böyle bir gençlik yetişiyor” diyerek geleceğe umutla bakarsınız. Bu hafta, tanık olduğum o türden bir olayı aktarmak istiyorum.
Kasım ayının son günlerini Marmaris’te teknede geçiriyorum. Türkiye’de amatör denizciliğin meşalesini yakan üstadımız Sadun Boro aradı: “Meriç bizim Ruşen var ya, onun liseye giden oğlu kendi elleriyle yelkenli bir tekne yapmış. Denize indireceğiz, sen de gel...”
Sadun abinin “Bizim Ruşen” dediği Ruşen Bilen, Marmaris’in sevilen isimlerinden, üroloji uzmanı doktorumuz. Aynı zamanda yelkenli teknesi olan sıkı bir denizci... Oğlu Derin Bilen, Anadolu lisesinde okuyor.
Derin daha küçücük yaşlardan itibaren babasının denizciliği ve denizci dostları sayesinde, dünya turu yapmış Sadun Boro, Haluk Karamanoğlu gibi kişilerle tanışmış, onların sohbetlerini dinlemiş.
Bu arada babasının teknesinde öğrendiği yelkenciliği geliştirmek için de Gökova Yelken Kulübü’nde lisanslı sporcu olarak yelken eğitimine başlamış. Aynı zamanda da Marmaris Belediyesi’nde lisanslı yüzücü. Türkiye yarışlarında ilk 5 ve ilk 7’de dereceler yapmış.
Derin 14 yaşına geldiğinde, çocukluğundan beri dinlediği denizcilik sohbetlerinden etkilenip kendisine küçük bir tekne yapmak istemiş. İnternetten araştırıp dünyaca ünlü tasarımcı Van de Stadt’ın Thump 15 modelini beğenmiş. Lazer sınıfında 4.5 metrelik harika bir yelkenli... İnternet üzerinden plan satın alınmış. Bu arada babası Ruşen beyin “Oğlum ben sana hazır bir tane lazer alayım” teklifini de geri çevirmiş.
İlk deneme hüsranla bitti
Derin’in ilk denemesi hüsranla sonuçlanmış. Çünkü yanlış bir yönlendirme ile tekneyi çam ağacından yapmış. Ne kadar epoksi kaplasa da tekne yamuluyor tabii. Böylece birinci yıl boşa gitmiş. Kış aylarında Marmaris yağışlı ve nemli olduğu için tekne ile ilgili uğraşamıyor, zaten okul da var. Sonraki iki yaz boyunca bu kez su kontrplağını tercih etmiş ve üzerini epoksi kaplamış. Ağaç üzerine doğru epoksi uygulaması yapmak için bilimsel makaleler okumuş, tecrübeli boya ustaları ile sohbet etmiş.
Bu tür plan tekneleri yurtdışında yapmak kolay. Çünkü istenilen parçalar hazır olarak tüm yat marketlerde satılıyor. Bizde ise yok. Derin elinde planlarla Marmaris Sanayi Sitesi’nde kromculara parça döktürmüş. Parçalar bazen olmuş, bazen olmamış. “Tekrar sanayiye git, tekrar düzelttir” gibi uğraşlar da işi uzatmış. Ama bu arada sanayideki herkes, özellikle de kromcu Recep Başkaya usta genç Derin’in girişimini takdir etmiş ve parça bulmak için canla başla yardımcı olmuş. Teknenin her parçası titizlikle yapılmış. Kevlardan harika bir yelken dikiliyor. Babası, Derin’in bu titizliğinin, annesi İçten hanımdan geldiğini söylüyor.
Hedefi gemi inşa mühendisi olmak
Tekne denize inerken Derin’in heyecanı doruk noktasındaydı. Acaba planı uygularken bir hata var mıydı? Teknenin dengesi ve su üzerindeki duruşu nasıl olacaktı? Tekne denize süzüldü ve su üzerinde bir kuğu gibi durdu. Yelkenler açıldığında Derin’in yüzünde büyük bir mutluluk, annesi İçten hanım ve babası Ruşen beyde de haklı bir gurur vardı.
Derin bu tekneyi plan ve malzeme dahil
7 bin liraya mal etmiş. “Ailem hazır bir tekne alsaydı iki katına mal olacaktı. Ama burada önemli olan aradaki tasarruftan çok, bir tekne imal etmeyi başarma duygusu” dedi. Lise son sınıfa giden Derin’e üniversitede ne okumak istediğini sordum. Önceleri babası gibi doktor olmayı düşünüyormuş. Ama şimdi “Gemi İnşaatı Mühendisliği okumak istiyorum” diyor.
Ülkemizde üniversiteye giriş sınavlarının saçmalığı ortada... Burada sonuç ne olur bilmem ama zaten başarılı bir öğrenci olan Derin, bu referansı ile yurtdışında iyi bir üniversitede bu bölüme eminim sınavsız girer...
İki Derin yan yana
Gökova Yelken Kulübü’nün Başkanı Haluk Karamanoğlu ailesi ile birlikte 1988 yılında dünya turuna çıktığında, çocukları Derin henüz
4 yaşında idi... 1993 yılında seyahati tamamlayıp döndüler. Ruşen ve İçten Bilen çifti de bu seyahati Yelken Dünyası dergisinden izliyorlardı. 1994 yıllarında oğulları olduğunda Karamanoğlu ailesinin maceralarından etkilenerek çocuklarının adını Derin koydular. Aradan geçen süre içinde Derin Karamanoğlu İngiltere RYA’dan yat eğitmeni sertifikası aldı. Daha sonra, kendi adını alan Derin Bilen’in yat eğitmeni ve antrenörü oldu. Şu anda biri 27 diğeri 17 yaşında olan iki Derin’in törende mutluluklarına diyecek yoktu.
Tunca Bengin
İsrail teröründe neredesiniz?
23 Aralık 2024
Abdullah Karakuş
‘Benim teröristim iyi’ çıkmazı
23 Aralık 2024
Hakkı Öcal
Suriye’de barışı önlemenin yolu: YPG’yi korumak
23 Aralık 2024
Eren Aka
Belediyelerin borç tartışması bitmiyor!
23 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Yengeç | Jüpiter ile şans ve bolluk sizinle olacak
23 Aralık 2024