Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Körfezde “yeni Levent”


İzmir Körfezi’nin güneyinde İnciraltı’nda yer alan Levent Marina, boyu 25 metreye kadar olan 65 tekneye bağlama hizmeti verecek.
İzmir Körfezi’nde ne yazık ki bir marina, bir yat bağlama iskelesi yok. Geçtiğimiz haftalarda yazmıştık, Pasaport Limanı tüm altyapısı ile hazır ama bir türlü yat limanı haline getirilemiyor. Körfezin güneyinde, İnciraltı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na ait küçük bir yat bağlama yeri vardı. 1991 yılında hizmete giren bu küçük marina biraz da işletme ve tanıtım hizmetleri yetersizliği nedeniyle pek de ilgi görmemişti.
Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na devredilen Levent Marina, geçtiğimiz temmuz ayında İzmirli sanayici bir aile olan Dirinler’e yedi yıllığına kiralandı. Yönetimi devralan Dirinler ailesi, kısa süre içersinde marinanın tüm alt ve üst yapısını yenileyip hizmete açtı.
Üst seviyede güvenlik ve bağlama hizmeti veren marina, üç çıpalı ve 25 metre boya kadar 65 tekne bağlama kapasitesine sahip. 300 tona kadar olan tekneler kızak yoluyla karaya çekilebiliyor.

Büyümeye müsait
Levent Marina’nın Genel Müdürü Melih Dirin ve Koordinatör Sebahattin Mursaloğlu, marinada bağlama hizmetlerinin yanında özellikle, karada bakım hizmetleri konusunda uzmanlaşmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Setur Marina’dan tanıdığımız Mursaloğlu, marinada her türlü teknik bakım ve onarım hizmetlerini, bir teknenin baştan aşağı yenilenme işlemlerini (refit) ve yeni tekne imalatını uzman bir kadro ile yapacaklarını vurguluyor.
Dirin marinanın, içindeki kafe, bar ve restoranlarla da iddialı hizmet vereceğini söylüyor. Bu arada, marinada özellikle mezeleri ve ara sıcakları ile ilgili olarak methini duyduğum ancak henüz test etmediğim Sipari Restoran’a da en kısa sürede gidip oradan sizlere tarif aktaracağım.
İzmir Körfezi’nde küçük de olsa modern bir marinanın hizmete girmesi çok sevindirici. Marinanın konumu ve mendireği büyütülmeye ve kapasite artırmaya müsait görülüyor. Umarım önümüzdeki yıllarda kapasitesi artar, İzmir Körfezi daha çok yelkenli tekne ile şenlenir.

Taraftar halatı
Denizde de rengini belli etmek isteyenlere müjde: Süper Lig’de oynayan takımların renklerine göre halatlar çıktı

Körfezde “yeni Levent”


Kaya Grubu’na bağlı Kaya Ropes yeşil sahalarda esen taraftarlık rüzgarını mavi denizlere taşıdı. Bugüne kadar ithal edilen, yumuşak dokulu ama yüksek dirençli yelken ıskota halatlarını Türkiye’de üreten Kaya Ropes, bu sezon Süper Lig’de oynayan takımların renklerinden oluşan bir halat koleksiyonu hazırladı. Yumuşak dokulu, kolay kasa yapılabilen, sürtünmeye karşı yüksek dirençli Neo LS 24 Team Collection serisi halatlar, genoa, ana yelken ve balon ıskotalarında kullanılıyor.
Aynı zamanda iyi bir denizci olan Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, kendisine hediye edilen sarı-lacivert renkli minik bir halat rodasını (buket) coşkuyla havaya kaldırdı. Bu arada ben de bir Karşıyakalı olarak her ne kadar Süper Lig’de oynamıyorsak da, yeşil-kırmızı renkli halatlarımı sipariş ettim.

Yeni ürünler
* Paslanmaz çelikten yapılan ve sapları çıkarılabilen 10 parçalık tencere takımının en önemli özelliklerinden biri, 24 santimetre çaplı tava üzerine diğer tüm tencereleri ve kapakları koyarak dar alanda saklanabilmesi... Takımda yer alan iki kapak, diğer tüm tencere ve tavalara uyuyor. Takımda 1.4 litreden 4.7 litreye kadar tencere bulunuyor. Tencere takımının fiyatı 316 dolar.
* Tekne malzemeleri satan West Marine, denizcilerin hayatını kolalaştıracak yeni ürünleri tanıttı. Özellikle hem güvertede hem de deniz suyu içinde güvenle giyilebilecek deniz ayakkabılarında yüzde 30 indirim uygulanacak. Bağcıksız deniz ayakkabısı hem güvertede kaymıyor ve iz bırakmıyor hem de özellikle koltuk halatı bağlamak için karaya çıkanlara ayak güvenliği konusunda sağlıklı çözüm sunuyor. Ayakkabılar, çok değişik renk alternatifleriyle 36 numaradan 48 numaraya kadar. Fiyatı 16 dolar.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Enginarlı pilav
Bu mevsimde İzmir’in “baby enginar”ının (bebek enginar) tadına doyum olmuyor. Ben İzmir’den kargo ile getirtiyorum. İstanbul’da kimi manavlarda da bulunuyor. Eskiden büyükannelerimiz, annelerimiz Ege’de enginar dolması yapardı. Hâlâ yapanlar var ama iyice azaldılar. Enginar dolmasının zahmetine katlanmadan ama ona yakın bir lezzeti yakalayabileceğiniz enginarlı pilavı teknede sık sık yapıyorum.
Bebek enginarı soymak biraz zahmetli. Koçanın üst kısmını üçte iki kadar kesin. İç kısmındaki sakalları temizleyin. Diğer enginarlar gibi sadece tabak kısmı değil, üzerinde körpe yaprakları da kalıyor. Enginarları dörde bölün, limonlu, tuzlu ve zeytinyağlı suda kaynatın ve bir kenara alın.
Enginarı kaynattığınız suyla pirincinizi pişirmeye başlayın. Bu arada yaklaşık bir demet taze soğanı ince ince doğrayın. Yine bir demet dereotunu da ince ince doğrayın. Pilav pişmeden önce üzerinde gözenekler oluşmaya başladığında taze soğanları üzerine koyun. Pilavla birlikte üç dakika pişsin. Tencerenin altını kapadıktan sonra dereotunu pilavın üstüne atın. Havlu ile kapatın, demlemeye bırakın. Önceden pişirdiğiniz enginarlarla karıştırıp, ılık ya da soğuk fark etmez, servis yapın.
Not: Aynı pilav Bayrampaşa enginarı ile de yapılabilir...

Körfezde “yeni Levent”