Denizde uzun süre geçirmek ve dolaşmak isteyenler için yelkenli tekne öneriyorum. Yelkenli tekneyi gözünde büyütenlere de tavsiyem trawler...
Yeni tekne almaya niyetlenen bir arkadaşımı birkaç kez denize çıkardım. Biraz yelken gösterdim, biraz da demir atma ve manevra... Hem yeteneğini hem de nasıl bir tekne kullanabileceğini anlayıp ona göre eğitimine devam edeceğim.
Baktım yelkenle ilgili anlattıklarımı can kulağı ile dinlemiyor. Bir kulağından giriyor, diğer kulağından çıkıyor. Birkaç yelken macerasından sonra, tam kızmaya başlayıp yavaş yavaş fırçalamaya başlayacaktım ki benden atik davrandı; “Yelken benim işim değil, ne öneriyorsun?” diye sordu.
Deniz kenarında bir evi olup da günübirlik gezi ya da balığa çıkacaklar için küçük motoryatlar, küçük balıkçı tekneleri öneririm. Ama arkadaşımın niyeti, denizde biraz fazla zaman geçirmek...
Sert hava ile karşılaşan balıkçılar için üretildi
Teknede uzun süre geçirmeyi planlayıp da yelkenli tekne kullanmaktan çekinenler için trawler tipi tekneleri öneriyorum.
Bu tür tekneler, ilk olarak açık denizlerde sert havalarla karşılaşan balıkçılar için üretildi. Zaman içinde gövde yapısı korunup iç dizaynında oynamalar yapılarak gözde gezi teknesi haline geldi.
Motor yatlara nazaran daha az yakıt harcayan, buna karşılık daha az süratle giden trawler tipi teknelerin en büyük avantajı, çok sert fırtınalarda yelkenli tekneler kadar güvenli olmasıydı.
Özellikle yelkeni gözünde büyüten denizcilerin tercihi oldu. Tiplerine ve dizaynına göre yaklaşık 7 ile 12 knot arasında seyir süratine sahipler. Ancak kimi trawler tiplerinde bu sürati 20 mile kadar artırmak mümkün. Ancak bu durumda da teknenin menzili azalıyor. Modern çizgiye sahip trawler tipi teknelerin yanı sıra klasik hatlara sahip trawler’ler ise her zaman göz kamaştırıyor.
Bu sezon kıyılarımızda dolaşırken biri modern çizgili, diğeri klasik çizgili iki trawler dikkat çekecek ve dönüp baktıracak kadar güzeldi. Fotoğrafta gördüğünüz bu tekneler çok güzel olmakla birlikte yeni başlayacaklar için biraz büyük. Ama tek başına ya da eşinizle birlikte kullanabileceğiz daha küçük boyda bir trawler alıp denizde uzun süre geçirmek mümkün. 12-13 metrelik bir trawler tekneyi yazlık ev fiyatına alabilirsiniz.
Yılın en iyisi Çeşme MarinaDünya Gazetesi, Perşembe Rotası ve Deniz Haber Ajansı tarafından organize edilen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri kapsamında Çeşme Marina, 2010-2011 yılının en iyi marinası seçildi.
Altın Çıpa Jüri Heyeti son teknoloji kullanılarak tasarlanmış uluslararası standartta bir marina olması ve aynı zamanda diğer ek tesisler gibi tekneseverlerin isteklerine uygun bir sosyal mekan kurmasından dolayı Çeşme Marina’ya en iyi marina işletmesi ödülü verildiğini açıkladı.
Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri her yıl denizcilik alanındaki yatırım, liman işletmeciliği, yük taşımacılığı, tanker taşımacılığı, acente hizmetleri, tersanecilik, gemi yan sanayii gibi 15 değişik kategoride denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmaları başarılarından dolayı ödüllendiriyor.
Okyanus seyri için motor yat Hollanda’da Neptune Marine tersanelerinde üretilen Elling E4, A sınıfı sertifikaya sahip, okyanus seyri için tasarlanmış bir motor yat... Yan yatma halinde tekrar kendini düzeltebilme özelliği olarak tanımlanan “selfrighting”, yükseltilmiş kaptan köşkü, güvertede tam tur yürüyebilme olanağı gibi özellikleri olan tekne 14,95 boyunda ve 4,25 metre genişliğinde... İki kamaralı Elling E4’te 435 beygir gücünde Volvo Penta dizel motor bulunuyor. Teknenin yakıt kapasitesi 1500, temiz su kapasitesiyse 800 litre...