Mayıs ayı ile ekim-kasım ayları Göcek, Fethiye, Kaş için en ideal aylardır. Hazır altı günlük bayram tatili de yakınken, bu bölge için altı günlük rota önerim var. Teknesi olmayanlar için de bu mevsim Göcek çıkışlı Kaş teslimli tekne kiralamak mümkün
Altı günlük bayram tatili için harika bir güzergah
Kurban Bayramı’nın 29 Ekim’i de içine alarak tatil olması gündemdeydi. dört günlük bayram dokuz güne de çıkabilirdi, altı gün de olabilirdi. Bayramın altı gün olmasına karar verildi. Ekim ayının sonuna denk gelen bu tarihler için harika bir rota önerim var.
Daha önce yazdığım Çeşme-Bozcaada arasındaki Kuzey Ege rotası ile balayı için önerdiğim Marmaris-Hisarönü rotalarını deneyenlerden sonra çok sayıda teşekkür mail’i aldım. Bu mevsimde bayram nedeniyle yeni bir rota öneriyorum. Bu rota mayıs ayında da yapılabilir. Deneyenler, eminim çok memnun kalacak.
Yazdan kalma günlerin yaşanacağı bu rota için, ister bir haftalık tekne kiralayabilir, isterseniz birkaç günü tekne kiralayıp birkaç günü de Fethiye ya da Kaş’ta bir otelde rezervasyon yaparak değerlendirebilirsiniz. Marmaris ve Kaş arası, özellikle Fethiye, ekim sonu ve kasım ile mayıs ve haziran ayları için en güzel rotadır. Tekne kiralayacaklar için Göcek’ten çıkış yapılır. Bu mevsimde kendi kullanacağınız yelkenli yatların haftalık kirası 32-36 feet tekneler için 1500 avro, 54 feet tekneler için de 500 avro arasında değişiyor. Dört kamaradan başlayıp altı kamaraya kadar olan guletlerde ise günlük 500 avrodan 2 bin avroya kadar değişen fiyatlar var. İnternette Göcek’te kiralık yat ve gulet diye arama yaptığınızda çok sayıda firmanın tekneleri ve özelliklerini, fiyatlarını görmek mümkün. Hemen bir hatırlatma yapayım, yabancı yatçılar, bizim kıyıları bizden daha iyi biliyor. Göcek’te ‘bare’ bot dediğimiz kiralayıp kendi kullandığınız yatların büyük bir kısmı, kasımın ilk yarısına kadar zaten kiralanmış durumda.
Birinci gün: Göcek’ten çıkılır. Yassıcaadalar ve Bedri Rahmi Koyu gibi gözünüze kestirdiğiniz birkaç koyda gezilir. Öğle yemeği teknede yenir. Denize girilir. Akşamüstü Kapı Koyu’nda (Diğer adı Göbün) Muammer’in yerinde iskeleye bağlanılır. Denize girilir, akşam da Muammer’in harika yemekleri, özellikle karavida, ahtapotun tadına bakılır.
İkinci gün: Öğleye kadar denize girilip öğle saatlerinde Fethiye’ye doğru yola çıkılır. Gün batmadan Fethiye’de hemen Ece Saray Marina’nın yanındaki Yat Otel’in iskelesine bağlanılır. Akşam otelde yemek yenir. Ertesi gün için bir araç kiralanır. Otelin yöneticilerinden Mustafa Argın’dan ertesi gün otomobil gezisi için bilgiler ve öneriler alınır.
Üçüncü gün: Tekne iskelede bırakılır. Kiralanan araçla, önce Kayaköy ve Aftkule ziyaret edilir. Öğleden sonra Xantos, Patara ve Letoon antik kentleri gezilir. Özellikle Xantos kenti halkının önce Perslerin işgali, 400 yıl sonra da Romalıların işgali karşısındaki direniş ve işgal sonucu toplu intiharların öyküsü çok etkileycidir. Akşam Fethiye’ye dönülür ve Balık Pazarı’nda akşam yemeği yenir. Antik kentlere ziyaret yerine, bir başka alternatif de, Antik Likya yürüyüş yolunun bir kısmı otomobille keşfedilir. Özellikle Farilya Köyü ve Kelebekler Vadisi ziyaret edilir. Esasında Fethiye’de birkaç gün daha kalıp hem antik kentler, hem Likya yürüyüş yolu hem de dağ köylerindeki mantar toplama etkinliklerini yapmayı öneririm. Bu durumda, bir haftalık değil, üç günlük tekne kiralayıp ardından da, otelde rezervasyon yaptırmak daha akıllıca olur. Fethiye’de herhangi bir otelde bu işi yapabilirsiniz. Ben Yat Otel’in iskelesinde idim ve çok memnun kaldım. İskele ve otel hizmetlerinin yanı sıra, çok iyi rehberlik hizmeti aldım.
Dördüncü beşinci ve altıncı günler: Sabah erken saatte Fethiye’den çıkılır, İblis Burnu, Hayırsız Burun, Kötü Burun gibi isimleri olan Yedi Burunlar mümkün olduğunca açıktan geçilerek 40 mil mesafede Kalkan’a rota tutulur. Kalkan Limanı’nda gecelenir. Beşinci gün
24 millik yolla Kalkan’dan Kaleköy’e geçilir. Bir gece burada kaldıktan sonra 14 mil geriye dönüp Kaş’a rota tutulur. Bu iki gün Kaş ve batık kent Kekova Kale Köy’de geçirilir. Hem denize girilir, hem de harika yemekler yenir.
Kaş’a en son altı yıl kadar önce bir Cumhuriyet Bayramı’nda gitmiştim. Gördüğüm Cumhuriyet Bayramı kutlaması inanılmaz idi… Meydandaki bütün lokantalar, masaları ortaya atıyor. Meydana bir platform kuruluyor. Bütün halk meydanda toplanıyor. Masalar hem lokantalar hem de evden gelen kişiler tarafından donatılıyor. Lokantalardaki aşçılar ve garsonlar da izin yapıyor. Tüm servisi turizm okulunun öğrencileri gerçekleştiriyor. Kurulan platformda hem Kurtuluş Savaşı’nın, hem Cumhuriyetin hem de yörenin simgesi olmuş şarkılar çalınıyor. Öğrenciler fener alayı ve folklor gösterisi yapıyor. Cumhuriyet Bayramı bir protokolden çıkıp cumhur tarafından kutlanıyor.
Altı yıl önce böyle idi, şimdi nasıl bilmiyorum ama eğer bir bayramın Cumhuriyet Bayramı ile birleşip uzaması nedeniyle tatil yapacaksak, bir 29 Ekim’i Kaş’ta geçirmek çok iyi bir fikir olabilir.