777 Yacht Group Başkanı Sonay Günay mega yatların üretiminden satış ve kiralamasına kadar dünya jet sosyetesine hizmet veriyor. Dünya mega yat konusunda bize gelirken Türk müşterilerin İtalya ve İngiltere’ye gitmesi nasıl açıklanabilir?
Denizin nimetlerinden faydalanmanın sınırı yok. Deniz, kurallarına uyulduğu takdirde, 7 metrelik küçük bir yelkenli sahibi sıradan bir memur emeklisine de, 100 metrelik bir mega yatın sahibi dolar milyarderine de müthiş bir huzur verir.
Şimdilerde mega yat denince 40 metre ve üstü teknelerden söz ediliyor. Bu teknelerin fiyatları 25 milyon avrodan başlıyor, 250 milyon avroya çıkıyor. İsteklerin ve lüksün sınırı yok. Örneğin, kimi dolar milyarderlerinin teknesi, denizaltından atılan torpidolara karşı savunma sistemlerine bile sahip.
Türkiye mega yat üretiminde dünyanın üçüncü büyük ülkesi konumunda. İtalya açık ara birinci. Hemen arkasından Hollanda ve Türkiye geliyor. Bir zamanların bir numarası İngiliz tersaneleri sekizinci.
En güzel tarafı da Türk tersanelerinin, tasarım ve hizmet şirketlerinin taşeronluktan çıkıp dünyada marka olması. Bu alanda bir Türk kadını Sonay Günay’ın mega yat dünyasındaki öyküsü takdiri hak ediyor. Türkiye’nin sayılı ve dünya çapındaki tersanelerinden birinde
12 yıl çalıştıktan sonra 777 Yacht Group şirketini kurup mega yat dünyasına adım atıyor. Şirketinde gemi inşa mühendisleri, tekne tasarımcıları çalışıyor.
Sonay hanım kimi zaman mega yatı sipariş eden kişi adına, kimi zaman da üretici tersane adına gemi inşa mühendisleri ve tasarım ekibiyle birlikte tersanede teknenin tasarımından kontrat yapılmasına, tüm üretim sürecine ve uluslararası sertifika denetimlerine katılıyor. Tekne denize indikten sonra sahibinin gezi rotasından tekneyi kiralamasına kadar her işi ile ilgileniyor. Yine ekibi ile birlikte mega yat almak ya da satmak isteyen kişilere ikinci el piyasada hizmet veriyor.
Cevabını ekonomistler değil ancak sosyologlar verebilir
Sonay Günay ve ekibinin dört yıl boyunca yaptığı işler de gerçekten büyük işler. Almanya’da 70 metre boyunda üç adet mega yat inşasında proje yöneticiliği, Hollanda’da 45 metre bir teknenin teslimatı, yine Hollanda’da 45 metre bir başka mega yatın acenteliği, halen Türkiye’de inşası süren 50 metre ve 46 metre boyunda iki süper yatın proje yöneticiliği ve görüşmeleri süren 60 metrelik bir mega yat.
Türk müşterilerin mega yat piyasasına olan ilgisini soruyorum. Yanıt ilginç:
“Dünya jet sosyetesi ve mega yat siparişi verecek kişiler Türkiye’yi ve bizim gibi firmaları tercih ediyor. Ama kulağımıza gelediği kadarıyla kimi Türk müşterilerin İtalya gibi pahalı ya da İngiltere gibi kalite olarak bizden daha aşağıda ama fiyat olarak bizden daha yukarıdaki şirket ve tersaneleri seçmesini anlamak güç.”
Sonay hanımın bu cevabına iktisatçı ve denizci şapkamla şu yorumu yapıyorum:
“Dünyada mega yat sahipleri ya da tersanelere büyük yat siparişi verenler, zaten dünyanın en zenginleridir. Bu kişilerin ekonomik önerilere ihtiyacı da yoktur. Bir malı satın alırken kâr edileceğini en iyi onlar bilir, ticari zekaları en üst seviyededir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden üst gelir grubu mega yat üretimi için bize gelirken bizimkiler İtalya ya da İngiltere’ye gidiyorsa, her alanda tanık olduğumuz, Türklerin kendi arasındaki güven sorununa bir kez daha tanık oluyoruz demektir. Bu sorunu iktisatçılar değil, psikolog ya da sosyologlar açıklamalıdır.”
Çekek kampanyası
İstanbul Beylikdüzü’nde yeni açılan West İstanbul Marina, çekek hizmetlerinde çok cazip bir kampanya başlattı. 31 Mayıs tarihine kadar sözleşmeli- sözleşmesiz tüm yatlar için teknenin lift ile karaya çekilmesi, karada
15 günlük park ve tekrar lift ile denize indirilmesi fiyatı, metrekare için 5 avro.
15 günlük kara parkında, teknedeki işler uzarsa kalan günlerin kara park fiyatı da normal tarife fiyatının yarısı kadar olacak.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Soğanlı, ayvalı, elmalı kalamar
Bu kalamarı Çeşme Dalyanköy Bani Restoran’da yedim. Çok lezzetli idi, fotoğrafını çektim, tarifini aldım. Soğan, sarmısak, çarliston biber ve mantarı ince ince doğrayın. Biraz da piyazlık soğan doğrayın. Masaj yaparak kalamarı yumuşatın. Kalamarı ince halkalar şeklinde doğrayın. Soğan, mantar ve biberi tavada zeytinyağı ile çevirin, pembeleşince kalamarı da içine atın, pişmeye bırakın. Kalamarların yumuşamasına ve pişmesine yakın az krema, soya sosu koyup pişirmeye devam edin. Bu arada tane karabiber de ilave edin. Piştikten sonra dinlenmeye aldığınızda kornişon turşusu,
yaprak şeklinde doğranmış ayva ve ekşi elma ekleyin.