Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kirlenme ve bilinçsiz balık avcılığı sonucunda denizanaları artıyor. Denizanasının cilde teması halinde ise sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda cildi kaşımak ve tatlı su ile yıkamak çok yanlış...

Denizanalarına dikkat

Bir okurumuzun Gökova’da çektiği bu fotoğraftaki denizanası zehirli türden değil. Ama zararlılarına karşı dikkatli olmalıyız.

Denizlerin sevilmeyen canlılarının başlarında denizanaları gelir. İnsan cildine temas ettiklerinde kuvvetli kaşınma ve alerjiye, nefes darlığına, kas ve kemik ağrılarına, zaman zaman da ağır zehirlenmelere neden olurlar. Denizanalarının olduğu bölgelerde genellikle denizler kirlenmiş demektir.
Geçtiğimiz günlerde Gökova’da dolaşan dikkatli denizci ve okurumuz Sibel Bol, rastladığı denizanalarının fotoğraflarını çekip gönderdi.
Endişe ve merakla soruyor: “Güzelim Gökova kirleniyor mu?”
Fotoğrafları, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’e gönderdim. Bayram Öztürk şu bilgileri verdi:
“Denizci okuyucunuzun gönderdiği denizanası resimleri Cothyloriza tuberculata... Diğer adı Mavi Deniz Anası... Akdeniz’in yerlisi... Kızıldeniz veya gemiyle gelenlerden değil. Zehirli veya zararlı değil. Dokungaçları altında istavrit veya izmarit yavruları olabilir. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın sitesinde (www.tudav.org) zararlı denizanaları ve deniz canlıları ile ilgili bir bölüm var. Meraklılar bu siteye bakabilir.

Üç temel sebebi var
Denizanalarının sularımızda bulunma ve çoğalmasının ise üç temel nedeni var.
Nedenlerden biri şu: Akdeniz ve Türkiye kıyıları ısınıyor. Su sıcaklıklarının ısınması ile birlikte Süveyş’ten çok sayıda denizanası ve zehirli balıklar kıyılarımıza doğru geliyor. Limanlarımıza boş olarak gelen büyük gemilerin balast sularını liman dışında boşaltmaları sonucunda da sularımızda bu tür canlılar görülebiliyor.
İkinci neden kirlilik... Kirlenme sonucu denize yerleşip uygun sıcaklıkta ürüyorlar. Bunların ömrü genel olarak bir ay bile değil...
Üçüncü neden ise bilinçsiz avcılık: Bilinçsiz balık avcılığı ve kirlenme sonucunda balık nesli azalıyor, denizanalarının yumurtalarını yiyen balıklar (uskumru, deniz kaplumbağası, istavrit gibi) kalmadığı için denizanalarının nüfusu kontrolden çıkıyor.
Ne yazık ki kirlilik ve bilinçsiz avlanma nedeniyle Karadeniz ve Akdeniz balıklı bir denizden denizanalarının yoğunlaştığı bir sisteme doğru gidiyor.

Kaşıntıya karşı ne yapmalı

TÜDAV’ın internet sitesinde denizanası ile cilt temas ettiğinde karşılaşılan durumlar ve yapılması gerekenler de yer alıyor. Denizanası ile cildin temas etmesi halinde vücutta, şişme, yanma, kızarıklık, ateş, kaşıntı, kusma, kemik ağrısı, nefes darlığı görülebilir.
Müthiş bir kaşıntı hissi uyandırır.
Oysa cildin denizanası ile temas ettiği bölgeyi kaşımak, zehir ve toksinleri vücuda daha da yaymak anlamına gelir. Kesinlikle kaşınmamalıdır. Yine bilinenin aksine temas edilen bölge tatlı su ile kesinlikle yıkanmamalıdır. Temas eden bölge deniz suyu, sirke, amonyaklı sıvı veya limonla yıkanmalı, kesinlikle bastırarak ovulmamalıdır. Ağrı, şişlik ve kızarıklıklar geçmemişse en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

Denizanalarına dikkat

Leopard’lar Türkiye’de

Elan yelkenli teknelerinin Türkiye distribütörlüğünü yapan Solo Deniz şirketi, Leopard katamaranlarının Türkiye temsilciliğini de aldı. Güney Afrika’nın en büyük yat tersanesi Robertson& Caine firması tarafından üretilen Leopard katamaranlara, Amerika’nın doğu sahilleri, Karaipler ve Güney Pasifik bölgesinde çok rastlanıyor. Bugüne kadar 800’ün üzerinde üretilen Leopard katamaranlar özellikle okyanus geçişi ya da dünya turu yapmayı planlayan denizcilerin tercihi oldu. Leopard’ların 39 feet, 44 feet
ve 46 feet boyları bulunuyor. (12 metre ile
14 metre arasında)
Şu sıralarda dünya turuna devam eden
Türk denizcisi Mustafa Aksoy da, Leopard
46 kullanıyor. Mustafa Aksoy, bu seyahat esnasında ünlü denizcimiz Sadun Boro ile yine dünya turu tamamlayan Alim Sür’ü, Brezilya’da teknesinde misafir etmiş ve bana harika fotoğraflar göndermişti.
Leopard katamaranları Türkiye’ye getiren Solo Deniz şirketinin sahibi Özlem Akdurak, tekneleri deniz yoluyla Cape Town’dan Fransa’nın La Rochelle kentine ya da Çeşme Alaçatı Limanı’na getirdiklerini, arzu ettikleri takdirde tekneyi satın alan müşterilerin bu transferlere katılarak, denizcilik tecrübelerini artırabileceklerini söylüyor.
Teknelerin standart paket fiyatları ise şöyle: Leopard 39 219 bin Avro, Leopard 44 335 bin Avro, Leopard 46 425 bin Avro...

Denizanalarına dikkat

Leopard 46 katamaranı ile dünya turunda olan Mustafa Aksoy, Sadun Boro ile Alim Sür’ü, Brezilyalı turizm elçileriyle çekmiş!