Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

En lüksünden en mütevazısına kadar yeni yatlar, halattan elektroniğe kadar tekne ekipmanları, şık giyim ve yat aksesuarları, 20 Şubat’a kadar Yeşilköy CNR Expo Fuar Merkezi’nde deniz severleri bekliyor
Ülkemizde denizcilik fuarının 30 yıllık geçmişi bulunuyor. Küçük bir çadırda başlayan fuar, amatör denizciliğe gönül verenlerin artması, sektörün büyümesi ile birlikte büyük fuar merkezlerinde yapılmaya başlandı. Üstelik birden çok firma tarafından, yılda birden çok fuar düzenleniyor.
Cuma günü Yeşilköy’de CNR Expo Fuar Merkezi’nde açılan Avrasya Boat Show 5. Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı, 20 Şubat akşamına kadar ziyaret edilebilecek. Yıllardır fuarları dolaşır, Türk yatçılık sektöründeki teknolojik gelişmeyi gururla izlerim.
Fuara yerli tersaneler ile ithalatçılar son ürettikleri ve ithal ettikleri teknelerle katılırlar. Yeni tekne almak isteyenler ya da tekneleri değiştirmek isteyenler burada birbirinden güzel tekneler arasında tercih yapmaya çalışırlar. Teknesi olanlar ise piyasaya yeni çıkan ekipmanlar ve aksesuarlar arasında sekiz gün boyunca adeta kaybolurlar.
Neler yoktur ki ekipmanlar arasında... Gittikçe sağlamlaşan ama yumuşayan halatlar, daha az enerji harcayıp daha iyi soğutan buzdolapları, teknedeki enerji kullanımını kontrol eden redrasörler-invertörler, vinçler, her sene büyük bir hızla yenilenen elektronik seyir aletleri, elektronik haritalar, GPS’ler, tekne boyaları, deniz suyu ve pis su arıtma sistemleri gibi saymakla bitmeyen ekipmanlar... Bir de çok şık aksesuarlar vardır. Yemek takımları, abajurlar, çarşaf ve nevresim takımları gibi... Tekneniz olmasa bile dayanamayıp hayalini kurmak için eve alırsınız...
Bu sektörün modası da vardır elbette. Denizde yaz ve kış aylarında her türlü seyir şartlarına göre giysiler ve ayakkabılar gerekir. Çok şık yağmurluklar, polar ceketler, şortlar, tişörtler, güvertede kaymaz ayakkabılar da modacıların sihirli dokunuşları ile denizcilerin zevkine ve kullanımına sunulur.
Denizcilik kültürü alanında yaşanan gelişmeler ise fuarda beni en çok sevindirenlerin başında geliyor. Son iki yıldır Naviga Yayınları, Amatör Denizcilik Federasyonu ve Denizler Kitabevi, sektörle ilgili yeni kitapları yayınlıyorlar, daha çok kişinin denizlere gönül vermesine katkı sağlıyorlar. Bu yılın en önemli kitap bombası, Denizcinin Kitaplığı bölümünde tanıttığımız “Kaptan Joshua Slocum - Spray’in Seyir Defteri” oldu.
Boat Show’un denizciler arasında en önemli özelliği ise uzun süre birbirini göremeyen denizcilerin buluşması, hasret gidermesi, yeni tekneler ve ekipmanlar hakkında birbirleri ile tecrübelerini paylaşması elbette...

Buyurun Bot Show’a...


24 metre boyundaki Princess 78, fuarda sergilenecek en büyük yatlar arasında yer alıyor. Fuarın kapıları müsait olmadığı için daha büyük tekneler ancak CD ve broşür yoluyla tanıtılıyor. 2.5 milyon sterlin değer biçilen Princess 78, fuarda ilk kez yer alıyor.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Aret’in taraması
Son iki yıla kadar Boat Show’un simge isimlerinden biri de, üç nesildir yat ekipmanları satan Aret Boşnakyan idi. Saat 18.00’den sonra eski denizciler Aret’in standında toplanır, Aret de stant tezgahı üzerindeki ekipmanları kaldırır, kendi elleri ile yaptığı lakerda, sardalya tuzlama, uskumru çiroz, tarama gibi mezeleri sıralar, gelen ziyaretçilere de bir kadeh rakı eşliğinde sunardı. Fuara ticari bir amaçla değil de kıdemli denizcileri bir araya getirme misyonu ile katılan Aret, iki yıl önce organizatörlere kızdı ve artık fuara sadece ziyaretçi olarak geliyor. Ben de bu fuar sayfasında Aret’in meşhur kırmızı balık yumurtası taramasını sizlere aktarıyorum:
200 gram kadar kırmızı balık yumurtası (tercihen kefal). İki günlük taş kesilmiş bir adet bayat ekmek. Bayat ekmeğin içi iyice rendelenir ve toz haline getirilir. Zeytinyağı ve yarım limon ile ekmek içi karıştırılarak krema kıvamına getirilir. Balık yumurtasının yarısı bu karışıma eklenir ve elle iyice çırpılır. Yarım bardak çok soğuk su konur ve kalan 100 gram balık yumurtası da eklenir. Çok hafif bir
şekilde iki tur karıştırılır ve servis edilir.

Buyurun Bot Show’a...


Dünya yelkenciliğinin kutsal kitabı: “İlk Defa Tek Başına”
Dünyanın çevresini ilk dolaşan denizci Kaptan Joshua Slocum’dur. Slocum’un, bundan 113 yıl önce 1898 yılında tamamladığı dünya turundan sonra yazdığı “Spray’in Seyir Defteri”, günümüzde hâlâ birçok denizcinin rüyasını oluşturur. Motoru bile olmayan 11 metrelik Spray ile tek başına seyahate çıkan Slocum, bu yolculuğunda Güney Amerika’yı da dolaşmıştır. Naviga Yayınları tarafından basılan kitabın çevirisini “Okyanusta Bir Türk Kadını” kitabının yazarı Hülya Leigh yaptı.