Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir gibi bir liman kentinde, ne yazık ki bir marina, yatların bağlanacağı bir yanaşma iskelesi yok. Oysa tarihi Pasaport Limanı hazır mendireği ile yat limanı olmaya çok uygun
Bir deniz kenti olan İzmir’de neden bir marina yok? Yıllardır herkes konuşur da neden kimse bir marina yapmaya teşebbüs etmez?
“Pasaport Limanı’nda duran askeri gemiler Uzunada’ya gitsin, buraya marina yapılsın” denirdi eskiden. Orada duran askeri gemiler Uzunada’ya gitti ancak Pasaport Limanı’na marina yapımı için herhangi bir girişim yok.
İş biraz da arapsaçına dönmüş durumda. Pasaport Limanı’nın Konak tarafına bakan bölümünde Konak Pier diye bir alışveriş merkezi var. Bu merkezin eski ve yeni sahipleri marina yapmak için, denizi çevreleyen rıhtım konusunda mahkemelik olmuşlar, davanın sonucunu bekliyorlar. Ancak burada marina yapılması için ilk iş, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden ön izin alınması... Bunun için kimse başvurmamış.
Pasaport Limanı marina yapılması için çok müsait durumda. Ön tarafında yine Denizcilik İşletmesi’nin yaptırdığı mendirek var. Ve limanın cadde tarafındaki rıhtım da Denizcilik İşletmeleri’ne ait. Pasaport’a ciddi olarak marina yapmak isteyen bir şirket, Konak Pier tarafındaki rıhtımdan bağımsız olarak pekâlâ Denizcilik İşletmeleri ile anlaşabilir, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne başvurarak burada marina için geçici izni alabilir ve yatırıma başlayabilir.
Ama anladığım kadarıyla İzmir’de marina yapmaya niyetli olanların, işin nasıl yapılacağından pek haberi yok... Herkes biraz da bu işi belediyenin yapmasını bekliyor... Oysa belediye, marinadan önce İzmir Körfezi’ni kurtarma peşinde...
Bu arada marinasız İzmir körfezi sessiz sedasız, küçük de olsa bir marinaya kavuştu. Üçkuyular’da Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na ait olan 65 teknelik bağlama yeri kısa bir süre önce marinaya dönüştürülmesi için özel bir şirkete kiralanmıştı. Buradaki yatırım bitti, bürokratik işlemler tamamlanmak üzere. En kısa sürede burayı gezip özelliklerini meraklılarına aktaracağım.

Bu güzelim yerde neden marina yapılmaz

Tarihi Pasaport Limanı’nın cadde tarafındaki rıhtımı, Denizcilik İşletmeleri’ne ait. Burası kiralandığında yat limanının harika bir kara bağlantısı olabilir. Ama kimse farkında değil.

Belediye körfezi kurtarmaya uğraşıyor
İzmir Körfezi’ni bekleyen en büyük tehlike, alüvyonlarla dolması ve iyice sığlaşarak deniz özelliğinden çıkması...
Belediye uzun yıllar süren ve büyük yatırımla körfezdeki kirlenmeyi durdurdu, pis kokuyu önledi. Ancak körfeze akan irili ufaklı 16 dere alüvyon taşıyor. Körfez iyice sığlaşıyor, derinlik kalmıyor. Sırf bu nedenle büyük yük gemileri İzmir Limanı’na giremiyor. Önlem alınmazsa bırakın marinayı, körfezdeki mevcut ticaret limanı da devreden çıkacak. İzmir ekonomisine büyük bir darbe gelecek.
İzmir Belediyesi körfez ile ilgili olarak yoğun bir şekilde dip taraması çalışmalarına ağırlık veriyor. Hollanda’da uygulanan dip çamuru tarama teknolojisini İzmir’e getirmek üzere. Bu işlem sonucu hem körfez kurtulacak, hem Mavişehir tarafına marina yapılacak, hem de Bayraklı açıklarına büyük kurvaziyer gemilerine iskele inşa edilecek.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Dil menüer...
İzmir ve Ege’nin balık lokantaları gerek mezeleri gerek balıkları ile eşsizdir. Geçtiğimiz günlerde sevgili büyüğümüz Güngör Uras, “İstanbul’daki balık lokantası sahipleri, yanlarına aşçılarını alıp Ege’ye doğru bir gitsinler. Nasıl meze yapılır, nasıl balık pişirilir öğrensinler” diye yazmıştı. İzmir ve Ege’de güzel mezeler yapan gerçekten çok lokanta var. İzmir’deki Deniz Restoran, bunların en eski ve en ünlülerinden biri... Hele bu mevsimde çıkan taze enginar ve yağmurlarla birlikte coşan başta şevketibostan olmak üzere yabani otlar, masaları şenlendiriyor.
Bir de bu mevsimde Ege’nin dil balığının tadına doyum olmaz.
İzmir Kordon’da Deniz Restoran’da yediğim dil balığı menüerin tarifini aktarıyorum: İnce doğranmış mantar, kapari çiçeği, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı soya sos, zeytinyağında bir-iki dakika sotelenir. Fileto edilmiş dil balığının üzerine tuz serper gibi az miktarda un serpilir ve tavaya atılır. Varsa dil balığının yumurtaları da unlanır. Beş dakika kızartılır ve servis edilir. Servis edilirken üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir.