Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile denizcilerin çevre konusundaki endişeleri üzerine sohbet ettik. Amatör denizcilerin gönüllü çevre müfettişi olduğunu hatırlatan Eroğlu, yat turizminin gözbebeği körfezlerine özel önem verdiklerini söyledi
Denizlerin ve ormanların korunmasına yönelik yazdığım yazılardan sonra, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu detaylı açıklama yapmak için randevu verdi. Önce Bakan Eroğlu ile sohbet ettik. Ardından, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanlığı bürokratları, daha sonra da Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık ve yardımcısı Mehmet Menengiç ile konuştuk.
Önümüzdeki yıllarda Hisarönü Körfezi, Göcek kadar popüler olacak. Ancak bu körfezde en gözde koylar olan Selimiye Köyü ile Orhaniye Köyü’nde kanalizasyon sistemi ve arıtma tesisi yok. Bu konuyu daha önce de yazmıştım, hatırlattım. Bakan Veysel Eroğlu konuyla ilgili daha önceden çalışma yapılması talimatını verdiğini söyledi. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Selimiye Köyü’nün arıtma sistemini bu sezon başlamadan önce bitireceklerini, Orhaniye’de ise bazı hukuki sorunlar olduğunu söyledi. Selimiye adına sevindim.
Bakan Eroğlu ve ekibi özellikle yat turizminin yoğun olduğu bölgelerde deniz kirliliğine karşı aşırı duyarlı davrandıklarını, denizin yanı sıra tatlı su kaynakları üzerindeki çalışmaları nedeniyle, yabancı bilim adamlarının kendisine “Su adamı” lakabını taktıklarını, kendisinin de bir su adamı olarak denize özel önem verdiğini anlattı.
Amatör teknelerin atıkları meselesi
Gemilerden atık alınmasına yönelik yeni bir uygulamaya giriliyor. Buna göre, büyük gemiler ile küçük tekneler bir tutuluyor. Denizcilik camiasının duayeni Sadun Boro’nun bu konudaki endişelerini yazmıştık. Hatırlattık. Bakan Veysel Eroğlu, Sadun Boro’nun endişeleri konusunda bürokratlarına inceleme yapması talimatını verdiğini söyledi. Ardından bürokratlarla yaptığım görüşmede şu bilgileri aldım:
“Atık toplama konusunda mavi kart uygulamasının yanında, uluslararası anlaşma olan Marpol kuralları da geçerli. Yani gemiler pis su atıklarını kıyıdan üç mil açıkta boşaltabilirler. Bir tekne, ‘Ben atığımı üç mil açıkta boşalttım’ derse kimse ‘Mavi kartında işlem yok, sana ceza yazacağım’ diyemez. Marpol anlaşmasını tekrar inceleyeceğiz ve küçük amatör tekneler için muafiyetler varsa o muafiyetleri değerlendireceğiz.”
Bu muafiyetlerin değerlendirilmesi aşamasında, Türkiye’de amatör denizciliğin sivil toplum kuruluşu olan Amatör Denizciler Federasyonu ile görüş alışverişi yapılması konusunu önerdim. Büyük bir memnuniyetle kabul ettiler.
Balık ve orkinos çiftlikleri
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu ile Türkiye haritasının başına geçtik. Yeni marina yapılan İzmir’in Sığacık Körfezi’ne orkinos balık çiftliği kurulmasının iptali konusunda görüşünü sordum, şu
açıklamayı aldım:
“Balık çiftliklerinin yer tespiti Tarım Bakanlığı’nın konusu... Ama ben buna rağmen siyasi risk alarak, tepki toplamayı göze alarak, çiftliklerin kapalı koylardan taşınması ve kıyıdan en az 0,6 deniz mili açığa alınması kararını çıkardım. Orkinos çiftliği ile ilgili ÇED raporu da tek başına bizim bakanlığımızın işi değil, diğer bakanlıkların da görüşü var...”
Balık çiftliklerinin özellikle Güllük Körfezi’nde taşınması sonucunda denizin kendisini temizlediğine hem gözlerimle hem de yüzerek şahit oldum. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz yıl mayıs ayında bu sayfada yazı da yazdım.
Orkinos çiftliği konusuna gelince... Bakanlıktaki ilgili bürokrat “ÇED raporu verilirken her bakanlık görüşünü bildirir. Turizm Bakanlığı, ‘Orada yeni marina yapıldı, bu marina yat turizmini olumsuz etkiler’ diye bir görüş bildirmedi. Biz çiftliğin denizdeki değerler üzerine etkisine bakarız. Eğer kabul edilebilir değerler aşılırsa çiftliği hemen kapatırız. Ama Seferihisar’da orkinos çiftliğinin muhatabı biz değil, Tarım Bakanlığı ve İzmir İl Özel İdare’dir” açıklamasını yaptı.
NİSAN AYI FIRTINA TAKVİMİ
7 Nisan Kırlangıç Fırtınası
12 Nisan Fırtına (3 gün)
18 Nisan Kuğu Fırtınası
21 Nisan Sitte’i Sevr’in (*) başı
26 Nisan Sitte’i Sevr’in sonu
28 Nisan Fırtına (3 gün)
* Sitte’i Sevr: Güneşin Sevr burcunda bulunduğu nisan ayında fırtınalarıyla ünlü altı gün...
Ormanlara yangına karşı kamera
Bakan Eroğlu’na denizde dolaşırken çevredeki ormanlarda yaptığım gezileri, ormandan toplayıp yediğimiz mantarları anlattım. Güzel bilgiler aldım. Yapılan çalışmalar sonucunda, orman köylüsü odun dışı ürünler konusunda ciddi ekonomik aktivite geliştirmiş. Mantar, fıstık çamı, defne, kozalak gibi odun dışı ürünlerin ihracatı 350 milyon doları geçmiş. Eroğlu odun dışı orman ürünü ihracatında hedefin 1 milyar doları aşmak olduğunu da söyledi. İç pazarla birlikte değerlendirildiğinde büyük bir iş hacmi söz konusu...
Bu arada sohbet sırasında, ormanlarımızdan toplanan yabani otların ve yaprakların karışımından yapılmış enfes bir bitki çayı içtik.
Özellikle yaz aylarında ciğerimizi dağlayan orman yangınları konusunda Bakan Eroğlu’nun mesajları şöyle:
“Yangınla mücadelede ciddi bir organizasyon yeteneği sağladık. Sadece kendi ormanlarımız için değil, Yunanistan, Rusya, İsrail yangınlarına da müdahale edebiliyoruz. Türkiye, orman yangınlarına müdahale konusunda Makedonya’dan Kazakistan’a kadar organizasyon yapma ve müdahale etme yeteneğine sahip. 44 hava aracımız ve iyi yetişmiş insan gücümüz var. Bu sene, yangına hassas bölgeler, dumana hassas kameralarla donatıldı. Müdahale süreci iyice kısaltılıyor. Helikopterlerimiz ile yangın dışında tohumlama da yapıyoruz. Kayseri ile Güney Toroslar arasında havadan sedir tohumlaması yaptık. Ertesi yıl, o tohumların 10 santimlik fidanlar haline geldiğini gördük. Bu çok güzel bir gelişme...”