Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Amatör denizci yolunacak kaz mı




Maliye Bakanlığı bazı marinaların kiralarında 10 kata varan artışlara gitti. Kabak amatör denizcilerin başında patlayacak



Türk amatör denizciliğinin gelişmesindeki engellerin başında, tekne bağlama kapasitesinin yetersizliği ile tekne bağlama fiyatlarının yüksekliği geliyor. Bundan iki yıl öncesine kadar fuarlarda tekne almak için satıcılarla pazarlık yapanlar, tekneyi bağlayacak yer bulamayınca tekne satın almaktan vazgeçiyorlardı. Son yıllarda özellikle Ulaştırma Bakanlığı’nın girişimleri ile ihaleye çıkartılan marinaların hizmete girmesiyle bağlama yeri sıkıntısı kısmen çözülse de, Maliye Bakanlığı’nın amatör denizcilere yolunacak kaz gözüyle bakması, marinalardaki bağlama fiyatlarının her yıl aşırı artmasına neden oluyor.
Maliye Bakanlığı marinalardan karadaki tesislerle denizde kullandıkları alan için her yıl kira alıyor. Kiraları da tüketici ve üretici fiyatları ile enflasyon ortalamasına göre artırıyor. Ancak üç ya da beş yılda bir yeniden değer tespiti yapıp tek taraflı olarak kiralarda 10 kata kadar varan artışlara gidiyor.
Bir bölgede emlak ve arazi fiyatları artabilir. Ancak şurası da bir gerçek ki, o bölgedeki emlak değerlerini artmasına neden olan en büyük faktör, o bölgedeki marinalar... Bir yere marina yapılıyor. O bölgede istihdam artıyor, emlak fiyatları ve kiralar yükseliyor. Maliye de kalkıp bu değer artışlarını marina kiralarına yansıtıyor. Marinalar da doğal olarak bağlama fiyatlarına zam yapıyor. Bu rantın oluşmasına neden olan marinalar ve tekne sahipleri, ödüllendirilmek bir yana cezalandırılıyor. Son beş sene içinde 13 metrelik bir teknenin yıllık bağlama fiyatı 1500 avrodan 5500 avroya çıktı. Dünyada ve döviz kurlarında bu değişikliği gerektiren bir dalgalanma olmadı. Bağlama fiyatlarındaki anormal yükselişin nedeni, Maliye’nin geçtiğimiz yıllarda marinalara getirdiği ecri misil ve kira bedellerindeki dört beş kat artışlardı.

Tekne başına 5000 lira yük
Duyduğuma göre Maliye bazı marinalarda 300 bin lira olan kira ücretini yeniden takdir ederek 3 milyon liraya yükseltmiş. Çoğu marinanın yıllık kazancı bu seviyede değil. Bu durumda marinalar da bu artışı teknelerin bağlama fiyatlarına yansıtacak. 600 tekne bağlama kapasiteli bir marinada tekne başına 5000 lira Maliye için para alınacak. Umarız bu yanlış hesap mahkemeden döner.
10 metrelik ikinci el mütevazı bir yelkenli teknenin fiyatı, yerli otomobil fiyatından fazla değil. Şu anda böyle bir teknenin bir marinada iki yıllık bağlama ücreti, teknenin değerine eşit hale gelmiş durumda. Büyük fedakârlıkla amatörce denizcilik yapmaya çalışanlar, Maliye’nin bu politikası sonucunda teknelerini yok pahasına yabancılara satıyor, onlar da bu tekneleri alıp Türkiye dışına gidiyorlar. Yabancı tekneler kışı Yunanistan ve Hırvatistan’da geçirip yaz aylarında marinalara uğramadan bizim kıyılarımızda geziyorlar. Yunanistan’ın özel tekne sahipleri ve yakınlarına yıllık ya da iki yıllık vize vermesi durumunda bizimkilerin de gideceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.
Maliye kira artırıp para kazandığını sanıyor ama kaçan tekneler nedeniyle o bölgede azalan istihdam ve gelir kaybını görmezden geliyor.


Teoman denize açılmalı

Şarkılarını beğenerek dinlediğim Teoman, müziği bıraktığını açıkladı. Bırakma nedenlerinin arasında, şöhretin neden olduğu toplumsal baskı gösteriliyor. Teoman’ın bu kararı üzerine çok şeyler yazıldı çizildi. Şöhreti yaşayan ve gerektiğinde bırakan biri olarak kendisine, yelkenli bir tekne almasını, tek başına kullanmayı öğrenmesini ve denize açılmasını öneriyorum. Eminim aradığı huzuru bulacaktır.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Kiremidi Skarida / Soğanlı Karides


Özellikle yiyeceklerin sonuna “i” getirince, al sana Yunanca diyoruz. Cacık-caciki, barbun-barbuni, kalamar-kalamari gibi... Kiremidi skarida’yı duyunca kiremitte karides gelecek sandım. Meğer kiremidi, soğan demekmiş.
Çeşme’nin soğanı pek lezzetlidir. Sakız’da da aynı iklim ve toprak yapısı olduğu için Sakız soğanı da Çeşme soğanı kadar yemeklere lezzet katar. Orta boy karidesler suda üç dakika kadar haşlanır. Sırtı temizlenir, kafası ve kuyruğu çıkarılır. Zeytinyağında soğan bir-iki dakika çevrilir. Sonra un, karidesler, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber eklenir. İki-üç dakika daha çevrilir. Un bütün bu malzemeyi bir arada tutar. Bir tabağa kaydırılarak bütün olarak servis edilir. Üzeri biraz maydanozla süslenir.