Türk oyunseverlerin, özellikle PlayStation sahiplerinin merakla beklediği Sony’nin sanal gerçeklik seti PlayStation VR (PS VR), 24 Ocak’ta Türkiye’de satışa çıkıyor.
Bu vesileyle PlayStation Türkiye Ürün Müdürü Mustafa Yiğit’le The Game’de bir araya geldim.
Hem 2015 E3’te henüz tamamlanmamış versiyonunu denediğim PS VR’ın satışa hazır halini test ettim hem de Mustafa Yiğit’ten sanal gerçeklik teknolojisinde önemli bir kilometre taşı olan ürün hakkında detayları dinledim.
13 Ekim’de Japonya, ABD, İngiltere, Rusya gibi ana pazarlara sunulmasından bugüne dünyada 1 milyonu aşkın ünite satan PS VR’ın Türkiye’de çıktığı gibi tükenmesi bekleniyor.
Zira PS VR Türkiye’ye şimdilik sınırlı sayıda getirilecek. Sony yetkilileri sayıları ifşa etmeyi pek sevmez; Mustafa da geleneği bozmadı. Ancak tahminim Türkiye’ye ilk etapta gelecek PS VR sayısının 5 bini geçmeyeceği yönünde.
Türkiye’deki PS4 sahiplerinin 200 bin kişi olduğu biliniyor. Bunların en az yarısının dört gözle PS VR’ı beklediği düşünülürse, gelen ünitelerin kısa sürede tükeneceğini tahmin edebiliriz
Fiyatı ne olacak?
PS VR’ın Avrupa satış fiyatı 399 euro. Türkiye fiyatı henüz açıklanmadı. Döviz kurundaki yükseliş de malum.
Şöyle bir hesap yapabiliriz. PS4 Pro’nun da Avrupa satış fiyatı 399 euro; yüzde 20 ÖTV eklendiğinde Türkiye’de 1699 TL’ye satılıyor. Kurdaki yükselişi de hesaba kattığımızda PS VR’ın Türkiye’de 1849-1899 TL gibi bir fiyata satılmasını bekleyebiliriz.
PS VR’ı, PS4 Pro üzerinde test ettim. VR, Pro veya değil, tüm PS4 modellerine uyumlu. PlayStation 4 Pro’nun VR’a kazandıracağı en önemli artı, saniye başına kare gösterim (FPS) sayısında olacak. VR, 60, 90 ve 120 FPS kudretinde gösterim yapıyor. Pro’nun sağlayacağı avantaj 60’ı 90’a, 90’ı 120’ye çıkarmak olacak. Bu arada tüm oyunlar hem PS4 hem de PS4 Pro uyumlu. Eski oyunların Pro’ya layık 4K güncellemeleri peşi sıra yağıyor.
Tek kişilik medya istasyonu
Peki PS VR’da yalnızca oyun mu oynanıyor? Film ve diğer medya içeriklerinizi dev bir sinema perdesinin önüne kurulmuş gibi izleyebiliyorsunuz. PS VR’da yalnızca bu alet için üretilenlerin değil diğer oyunların da -yine bir sinema perdesinde oynuyormuş gibi- keyfini çıkarabiliyorsunuz. VR sayesinde bulunduğunuz ortamdan soyutlanıp oyuna daha fazla konsantre olabiliyorsunuz.
PlayStation VR’ın piyasadaki diğer VR setlerine artısı, sinematik ve sosyal ekran isimli iki ayrı moda sahip olması. Sosyal ekran modunda, VR setini kullanan kişinin gördüğünden farklı iki boyutlu bir görüntü TV ekranında görünüyor. Bu sayede, ortamdaki diğer kişilerin de sizin gördüklerinize az çok dahil olması sağlanıyor. Bu modu kullanan bazı oyunlarsa VR’ı kullanan kişiyle diğerlerinin birlikte oynayabilmesine imkan tanıyor.
Piyasadaki VR setlerinden HTC Vive’ı daha önce birkaç kez denedim. HTC Vive’la arasındaki en büyük fark PS VR’ın daha erişilebilir olması. HTC Vive teknik olarak daha kapsamlı. Ancak kullanabilmek için boş engelsiz bir alana ve en az 4 bin TL’ye mal olabilecek yüksek kapasiteli bir oyun bilgisayarına ihtiyaç duyuyor. PS VR’ı kullanabilmek için gerekli olan şeylerse bir PlayStation ve oynadığınız mekandaki hareketlerinizle konumuzu algılayacak olan PS Camera. İki Move kontrolörü oyundaki konforunuzu artıracaktır ancak şart değil.
5.7 inç OLED ekranından her iki göze ayrı ayrı 1080p görüntü ve kulaklığa 3 boyutlu ses servis eden PS VR, 610 gram ağırlığıyla kafayı yormuyor. Ancak üst üste iki oyun, toplam bir saatlik bir tecrübenin ardından sanal dünyadan gerçek hayata geçişte biraz zorlandığımı; başımın döndüğünü söylemeliyim.
Zaten Sony de en fazla yarım saatlik seansların ardından molalar öneriyor.
Peki ya oyunlar?
PS VR’la verilen demo diskindeki “Ocean Decent”, PlayStation’ın sanal gerçeklik kapasitesini ortaya koyuyor. PS VR sahibi olanlar, “Acep bu ne ola?” diye soran yakınları, “Ocean Decent”ı deneterek etkileyebilir. Demoda tedirgin olmak dışında hiçbir şey yapmadan çelik bir kafes içinde okyanusun derinliğine iniyoruz. Bu yolculukta bize çevremizde dans eden vatozlar, deniz anaları ve diğer balıklar eşlik ediyor. Daha fazla içerik vermeyeceğim; nefesinizi tutun dipte büyük sürpriz var.
PS VR’a özgü 30 oyun raflardaki yerini alacak. Resident Evil 7, Far Point ve Star Wars Battlefront bunlardan birkaçı.
Yaşayan efsane The Last Guardian
Konsol dünyasında hiçbir oyun onun kadar beklenmedi. İlk kez 2009’da duyurulan ve PS 3 için 2011’de piyasaya çıkacağı açıklanan “The Last Guardian”, sonunda 2016’nın son günlerinde PS4 için çıktı. Japon oyun tasarımcısı Fumito Ueda’nın eseri “The Last Guardian”, PlayStation’ın en beğenilen oyunlarından “Ico” ve “Shadow of Colosssus”la birlikte bir üçlemeyi tamamlıyor. Oyunun dünyada 2.456 adet üretilen basın kitlerinin 1.317’ncisini bana gönderildi. Kit, üç boyutlu bir masal kitabı gibi tasarlanmış. İçinde oyun, parşömeni andıran bilgi notları ve üzerinde “The Last Guardian” yazan bir kuş tüyü yer alıyor.
Oyun, kendisini Trico isimli kanatlı bir yaratıkla birlikte, başına ne geldiğini hatırlamayacak şekilde va her tarafı dövmelerle kaplı olarak bulan bir çocuğun macerası. İlk amacımız zincirlerinden kurtaracağımız Trico’ya kendimizi sevdirmek. Bunun da yolu onu düzenli beslemek ve sevmekten geçiyor. Bu sayede Trico, karşımıza çıkacak çeşitli zorluklardaki bulmacaları çözmemize yardımcı oluyor, bazen de hayatımızı kurtarıyor.
14-15 saatlik bir oynayış süresine sahip oyun, genel olarak terk edilmiş bir antik kent ve çevresinde vuku buluyor. Oyunun şahane sanat ve mimari tasarımı onun klasikler arasındaki yerini perçinliyor.