Başbakan enfes bir vecize daha patlattı... Gazete almama çağrısı yaparken dedi ki:
- Bana Brüksel’de yapılan toplantılarda ‘siz basına yasaklar getiriyorsunuz’ dediler. Hayır, yasak getirmiyorum. Ama sivil inisiyatif kullanıyorum. Yalan yanlış haber yapan medyaya karşı gelin almama kampanyası yapalım, diyorum...
Artık herkes öğrendi.. Sivil Toplum Kuruluşu diye “Hükümet Dışı Organizasyon”lara deniyor. İngilizcesi NGO, yani Non - Governmental Organisation.. Sivil inisiyatif deyimi, hükümet ve devlet dışı kuruluşların girişimi konusunda kullanılıyor. Bir Başbakan’ın “gazete almayın” çağrısı sivil inisiyatif olur mu? Üstelik almayın dediği gazeteler kendisini eleştiren gazetelerdir. Tarafsız yayın yaptığı için kendi siyasetine ters gördüğü basın organlarıdır. Özetle... Çağrı siyasidir... Ama kendisi farkında değil...
Bir başka inci Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından üretildi... Telefonların dinlendiği yakınmalarına karşı “O zaman telefonda sakıncalı şeyler konuşmayın” dedi hazret...
Bir demokrasi adına ayıpların en büyüğü yaşanıyor... Birtakım devlet kuruluşları istedikleri kişilerin telefonlarını dinliyor, istediklerini izliyor. Yasaları kimin nasıl ihlal ettiği belli değil. Ve hükümet sadece “Telefonda sakıncalı şey konuşmayın” diyebiliyor.
Ve ülkenin çok değerli vakti ve enerjisi de bu saçmaların eleştirisiyle geçiyor...
AB Komiseri Olli Rehn’in yardımcısı, “Türkiye’deki laiklik pek normal değil” demiş.
“Laikliğe karşı eylemlerin odağı bir parti” nin yönettiği ülkede laiklik nasıl normal olsun?
Haldun Ertem
Senatör Edward Kennedy, yıllar önce ABD Başkanı Ronald Reagan için:
- O sefalet içinde yaşayan insanlara aşık, dermiş...
- Nereden anladınız?
- Sefalet içindeki insan sayısını sürekli artırmasından...
Asena’nın sırrı
Fox TV’deki “Çarkıfelek” programında uzun süredir hosteslik yapan dansöz Asena birden programdan uzaklaştırılınca magazin dünyasında dedikodu yayıldı; bu ani kararda İbrahim Tatlıses’in rol oynadığı söylendi. Yapımcı Fatih Aksoy yaptığı açıklamada İbrahim Tatlıses’in bu kararda hiç etkisinin olmadığını bildirdi. Ama meraklar devam ediyor tabii.
Geçenlerde Ayşe Takı Galerisi’ndeki kokteylde konu tartışılırken Gül Önet dostumuz noktayı koydu:
- Bence konu Silivri’de süren davayla ilgilidir, dedi, malum Asena’nın, Ergenekon efsanesinde önemli bir yeri vardır...
Turing günlüğü
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun geçen hafta sonu yapılan Olağanüstü Genel Kurulu’nda, mevcut Başkan Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu ile Başaran Ulusoy çekişti. Genel Kurul’a rekor bir katılım gerçekleşti. Seçimde Uğur Bey 253, Başaran Ulusoy 143 oy aldı. Toplantıda, Kadıköy’de 15 yıllığına Turing’e geçen Cavit Paşa Konağı’nın restorasyonu ile ilgili olarak da Yönetim Kurulu’na yetki verildi. Başarılar diliyoruz... Kurumun “Çelik Gülersoy ruhu”nu hep ayakta tutmasını istiyoruz...
Kitap ve kitapçı
Bilgi Yayınevi sahibi Ahmet Küflü’nün, “1970’li yıllarda Türkiye’de 14 bin kitapçı vardı, sayı şimdi 300’e düştü... Gaziantep gibi ekonomik bakımdan çok iyi bildiğimiz bir şehirde kitapçı yok” sözlerine dün yer vermiştik. Kimi okurlarımız internet kullanımının yaygınlaşmasıyla son yıllarda internet üzerinden satışların yoğunlaştığını bildirerek kitapçı sayısındaki azalmanın buna bağlanabileceğini dile getirdiler. Ahmet Küflü’nün bu görüşe yanıtı mı?
“Kitap satışlarındaki genel düşüşü Türkiye Yayıncılar Birliği’nin rakamlarında görmek mümkün. Örneğin biz Bilgi Yayınevi olarak eskiden bir kitaptan ortalama 8 - 10 bin basardık. Bugün bu sayı 2 bine düştü. Kimi zaman bin kitap bastığımız dahi oluyor. Kitap satışlarındaki düşüş internetten çok önce başladı. Kaldı ki interneti hemen herkes kullanıyor ama internet üzerinden kitap satın almalar zannedildiği kadar çok değil. Kitap satışlarının küçük kitapçılardan büyük marketlere kayması da satışları olumsuz etkileyen bir başka husus. Küçük kitapçılarda kitapçı ile okur arasında birebir ilişki olur. Kitapçı okurunu tanır, ne istediğini, ne tür kitaplardan hoşlandığını bilir. Ona danışmanlık yapar. Marketlerde ise böyle bir şey söz konusu değil. Özetle kitapçı sayısındaki dehşet verici azalmayı internet satışlarına bağlamak bana göre gerçeği ifade etmez.”
Haberciliğe hayır!
Meclis KİT Komisyonu’nun TRT’yi denetleyen alt komisyon üyeleri dün TRT’deydi. Toplantıda komisyonun CHP’li üyelerinden Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal bir ara lafı Tuncay Güney’in ekranlara çıkarılmasına getirdi. Aranan bir kanun kaçağıyla program yapılmasını eleştirince TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin itiraz etti.
- Sayın milletvekilim, bana göre o program TRT’nin bir habercilik başarısıdır...
Hüseyin Ünsal dayanamadı.
- O zaman dedi, size çok daha büyük habercilik başarısı olacak bir öneride bulunuyorum. Yüreğiniz yetiyorsa buyurun, benzer bir programı da Fethullah Gülen örgütlenmesinin içyüzünü anlatan Nurettin Veren’le yapın. Ne dersiniz?
İbrahim Şahin soruyu duymamış gibi yaptı...